Randers i Kina tilbage på sporet: Sådan skal en kopiby se ud

Der arbejdes fortsat på at få Randers-elementer ind i forskellige temabyer i Kina. En konsulent i landet arbejder for de kronjyske interesser.

Flere kopier af det gamle rådhus i Randers er på vej i Kina. Foto: Annelene Petersen - Ritzau Scanpix

Den kronjyske hovedstad Randers skal være synlig i Kina. Det er drømmen med et storstilet projekt, hvor temabyer rundt om i det store land skal have randrusiansk præg.

For nylig kom det dog frem, at Randers Kommune - efter at have set de foreløbige planer – frygtede for byernes udseende. Et dårligt Disneyland lød beskrivelsen blandt andet på.

De var lavet ud fra en forestilling om eventyr og gamle bygninger, men i de nyeste projekter er vi kommet med fra start og kan præge byerne i den rigtige retning.

Casper Tollerud, Leemian, Kina 

For at få projektet tilbage på ret køl, valgte lokalpolitikerne at afsætte en mio. kr. til et konsulentfirma i Kina.

- Jeg var helt med på den kritik, der kom. De tidligste tegninger var lavet, inden kineserne overhovedet havde spurgt ind til Randers og Danmark. De var blot lavet ud fra, hvordan de tror, Danmark er, fortæller konsulent hos firmaet Leemian i Kina, Casper Tollerud, til TV2 ØSTJYLLAND.

- De var lavet ud fra en forestilling om eventyr og gamle bygninger, men i de nyeste projekter er vi kommet med fra start og kan præge byerne i den rigtige retning, fortsætter han.

Læs også Kina elsker Randers: Kopierer midtby seks steder i landet

Derfor kan han nu fremvise tegninger, der viser, hvordan en af temabyerne i Jiaxing syd for Shanghai kan komme til at se ud:

Flere bygninger er planlagt i Jiaxing. Der arbejdes på, at Randers skal være en del af de udstillinger, der skal være indenfor.  Foto: Designfirmaet Huadongyuan

Der er ikke meget Randers over selve bygningernes udseende, men det er ifølge folkene bag heller ikke essentielt.  Foto: Designfirmaet Huadongyuan

Randers og Danmarks kultur og livsstil skal fremgå af temabyen. Især Randers' smukke natur og brugen af den skal fremhæves i Kina.  Foto: Designfirmaet Huadongyuan

Ingen tro kopi af Randers

Umiddelbart er der dog ikke meget i bygningernes udseende, der minder om Randers, men det kan komme.

Og i en anden by, Huainan, er der taget første spadestik til en stort set tro kopi af Randers' gamle rådhus.

- Flere rådhuse er planlagt i andre temabyer, men derudover er det ikke altafgørende, at bygningerne ligner noget i Randers. Det er lige så vigtigt, at der indeni er præg af Randers med udstillinger om byen, siger Casper Tollerud.

02:10

VIDEO: Peter Westphael fra Randers Egensteater er klar med bud på, hvad kineserne skal have med i deres kopiby. Indslaget er fra 22. juni 2018.

Luk video

Også udendørsarealer skulle gerne minde om den kronjyske by, og så er det ifølge Casper Tollerud vigtigt at den danske kultur og livsstil bliver afspejlet.

Forhåbentlig til gavn for både kinesere og randrusianere.

- Der kommer ingen tro kopi af Randers, som nogen måske har troet, men der bliver skabt en markedsføringsplatform og en grobund for et tæt samarbejde med Kina for lokale virksomheder, forklarer Casper Tollerud.

Det er et stort område, der er planlagt som temaby.  Foto: Designfirmaet Huadongyuan

Randers er i førersædet

Det har også hele tiden været hensigten for Randers Kommune – at få skabt en tættere relation mellem Kina og Randers gennem disse temabyer.

Andre danske byer kan komme med, men Randers er ifølge Casper Tollerud i førersædet.

Foreløbigt er seks byer i spil i forhold til at få minibyer med Randers i sig.

Læs også Kaffesnob flyttede fra Aarhus til ”bøvet Mokaï-by” – Fordomme gjort til skamme

I Huainan er der taget første spadestik til rådhuset. I Jiaxing har regeringen frigivet arealer, og investorerne er fundet. I Changsha har regeringen godkendt projektet, og i tre øvrige byer er man på et tidligere stadie.

- Vi er i forhandlinger med 10-12 andre byer, også de store som Shanghai og Beijing. I sidstnævnte kan Randers Regnskov komme i spil, fortæller Casper Tollerud.

For Randers Kommune har hele den komplicerede proces i forhold til kinesiske byggeprojekter kommet lidt som en overraskelse.

Hører gerne fra randrusianerne

Det er nemlig ikke sådan ligetil at få et projekt igennem, men så snart der er hul igennem går det stærkt.

- Byggeprocessen er meget anderledes i Kina. Regeringen ejer jorden og skal frigive et areal, før der sker noget. Og så er det tit sådan, at alt bliver besluttet på et byggemøde, siger sagsbehandler i Randers Kommunes afdeling for erhverv og bosætning, Terese Sandvei, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der har det været vigtigt for os at få en mand med, så der bliver kæmpet for Randers. Det er svært for os på så stor afstand.

Nu har vi fået en agent med fingeren på pulsen. Han kan ikke garantere noget, men mulighederne for at få en masse Randers med i temabyerne er større.

Terese Sandvei, sagsbehandler, Randers Kommune

Derfor blev Casper Tollerud og Leemian hyret, og et flertal i Udviklingsudvalget har godkendt at bruge en mio. kr. på Kina-projektet.

- Nu har vi fået en agent med fingeren på pulsen. Han kan ikke garantere noget, men mulighederne for at få en masse Randers med i temabyerne er større, siger Terese Sandvei.

Leemian vil gerne have hjælp fra Randers-borgere, der har gode bud på, hvad der bør være en del af temabyerne. Du kan komme med dine forslag på hjemmesiden her.