Efter massiv kritik: Tilsyn truer med at lukke en række bosteder

I sidste uge stod en samlet forældregruppe frem og kritiserede forholdene i Hus 5 på Bofællesskabet Elev. Nu truer tilsynet med lukning af hele Borgercenter Nord.

Socialtilsyn Midt retter nu en skarp kritik af forholdene i Hus 5 på Bofællesskabet Elev og truer med lukning af hele Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af.

Det fremgår af en orientering til Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i.

I sidste uge havde Socialtilsyn Midt dialogmøde med Aarhus Kommune om forholdene på Bofællesskabet Elev. 

Her orienterede tilsynet om, at man påtænker lukning på baggrund af tilbuddets vikarforbrug, andelen af uuddannede medarbejdere samt at de faste medarbejdere på lavt timetal ikke indgår i kompetenceudvikling, personalemøder og supervision.

I orienteringen til Social- og Beskæftigelsesudvalget står blandt andet, at tilsynet mundtligt har gjort det klar over for Aarhus Kommune, at de er "alvorligt bekymret for forholdene i Elev Hus 5, og at de overvejer at inddrage godkendelse af Borgercenter Nord som følge af forholdene i Elev Hus 5."

Medlem langer ud efter Kristian Würtz

Medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, Gert Bjerregaard (V), langer nu ud efter den ansvarlige rådmand på området. 

- Det er fuldstændig uforståeligt, at det ikke er lykkes for rådmanden Kristian Würtz (S) at få nedbragt vikarforbruget og ansætte flere faste medarbejdere - vi er jo slået tilbage til start, siger Gert Bjerregaard (V) med henvisning til den fremsende orientering:

- For præcis ét år siden stod vi i sammen utilfredsstillende situation - nu må der handling til.

- Der er tale om sårbare voksenhandicappede borgere, og de har i den grad brug for en fast struktur - med et fast personale de kan genkende og have tillid, siger han. 

VIDEO: I maj måned stod en samlet forældregruppe til beboerne i en afdeling af Bofællesskabet Elev ved Aarhus frem og fortalte, at forholdene for deres børn er alt for dårlige. Trods flere kritiske tilsynsrapporter, oplever de ikke forbedringer.

Lukning truer for anden gang

Nyheden om en mulig lukning af hele Borgercenter Nord kommer, efter vi på TV2 ØSTJYLLAND har afdækket kritisable forhold i Hus 5 på Bofællesskabet Elev.

En samlet forældregruppe til alle beboerne i Hus 5 stod frem og fortalte om en hverdag præget af alt for mange vikarer og nye ansigter.

En af forældrene er Jens Kaysen, der har en søn i Hus 5.

- Det er simpelthen ikke holdbart. Det er ekstremt opslidende, og sådan skal det jo heller ikke være, sagde Jens Kaysen mandag d. 24. juni til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta: Borgercenter Nord

Bofællesskabet Elev er et botilbud under Borgercenter Nord i Aarhus Kommune. I alt har Bofællesskabet Elev fem huse med plads til 36 beboere.

I Hus 5 bor der seks beboere, der har brug for døgndækning, fordi de er multihandicappede og har brug for meget hjælp til stort og småt i hverdagen.

Socialtilsyn Midt har af flere omgange skarpt kritiseret forholdene på Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af. I tilsynsrapporten fra maj 2020 kan man blandt andet læse, at Hus 5 har ”en stor personalegennemstrømning og et højt vikarforbrug.”

Som en del af tilsynsrapporten varslede Socialtilsyn Midt, at man påtænkte at lukke hele Borgercenter Nord, fordi stedet ikke havde den fornødne kvalitet. Nu ser det ud til, at endnu et lukningsvarsel kan være på vej.

Sociale Forhold & Beskæftigelse i Aarhus Kommune arbejder aktuelt på et svar til tilsynet.

Kristian Würtz(S): Kritikken klinger hult

Den ansvarlige rådmand på området, Kristian Würtz (S), mener dog ikke, at Gert Bjerregaards (V) kritik er berettiget. 

Det fortæller han i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag aften. 

-  Hvad angår kritikken fra Venstre, så klinger den noget hult. Venstre var ikke med i den aftale om budgettet for 2021, som rent faktisk løftede socialområdets budget med over 30 millioner kroner, mens Venstre alene ville tilføre 8 millioner kroner, skriver han. 

Ifølge ham er der desuden allerede taget initiativ til at ansætte en yderligere fast aftenvagt. Nu ser han frem til at drøfte situationen og yderligere handlinger med udvalget.

- Jeg er optaget af, at Bofællesskabet Elev er et godt sted at bo, som både beboere og pårørende er trygge ved, skriver han. 

VIDEO: Flere botilbud for udviklingshæmmede voksne i Aarhus risikerede i sommeren 2020 at lukke, efter at Socialtilsyn Midt vurderede, at flere tilbud under Borgercenter Nord, ikke levede op til den forventede kvalitet. En kritik som ikke overraskede landsforeningen LEV Aarhus, der længe havde udtrykt bekymring. Her kan du se indslaget fra dengang. Indslaget er fra 5. juli 2020.