Dobbelt straf i ghettoer: Det er et dybt, dybt bekymrende forslag

Fadi Kassem (SF) mener, at det er helt forkert at sætte ind med dobbelt straf i ghetto-områder

I et nyt udspil på ghettoområdet foreslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at der skal kunne gives dobbelt straf til personer, der udøver kriminalitet i et ghettoområde.

- Jeg synes, at det er dybt, dybt bekymrende, at han (Søren Pape Poulsen, red.) kan slippe af sted med at stille et sådan forslag, siger Fadi Kassem, der var opstillet for partiet ved kommunalvalget i efteråret, men ikke blev valgt ind. Derudover er han opvokset i Gellerupparken og har i flere år arbejdet med udfordrede unge i område.

Læs også Boligforening: Dobbelt straf for mindre kriminalitet løser ikke noget

- Hvad bliver det næste - at man begynder at lovgive i forhold til folks oprindelse? spørger Fadi Kassem.

Han mener ikke, at forslaget om dobbelt straf vil hjælpe eller få folk til at tænke sig om en ekstra gang.

- Nej, det tror jeg overhovedet ikke. Folk derude er i forvejen stærkt stigmatiseret, og jeg kan ikke se, hvordan det her skal kunne hjælpe, siger Fadi Kassem til TV2 ØSTJYLLAND.

'Vi skal skabe muligheder for folk'

Han vedkender, at der skal gøres noget og henviser til Helhedsplanen for området, som han mener bærer mange gode ting med sig. Fadi Kassem understreger, at han mener, at man burde gøre meget mere i forhold til at skabe arbejdspladser og muligheder for folk i de udsatte boligområder.

02:59

VIDEO: Morten Østergaard har skiftet mening: Jeg troede ikke, at bandepakken virkede. Se video fra den 23. februar her. 

Luk video

- Vi har fejlet med integrationen i de områder, og derfor kommer man med lappeløsninger, men man burde i stedet skabe muligheder og arbejdspladser for folk, siger Fadi Kassem, der kalder det en falliterklæring, at man fra politikernes side har fokus på det i stedet for andre ting.

Læs også Fra Christiansborg til Gellerup: Retsudvalget besøger ghetto

- Det er tragisk, at man på grund af 45 kriminelle derude skal markere sig på den her måde. Man burde have fokus på at hjælpe folk ud af ensomhed, hjemløshed eller hjælpe andre socialt udsatte.

Boligforening: Det løser ikke noget

Heller ikke i Brabrand Boligforening, som blandt andet omfatter Gellerupparken, der er med på regeringens liste over ghettoområder, møder Søren Pape Poulsens forslag opbakning.

Læs også Flertal af forældre i ghettoer lever uden arbejde

Her mener formand Keld Albrechtsen, at man ikke bare er på kant med principperne i retssamfundet, men at også er en forkert måde at gribe problemet an på.

- Lige den idé er vi langt fra sikre på, rammer inden for skiven. Den fordobling af straffen til - som vi forstår det - mindre kriminalitet, tror vi ikke løser problemet.

- Det vil især ramme helt unge, der måske er på vej ind i en bande eller ud i kriminalitet. Jeg mener ikke, at det, de har brug for, er at blive kriminaliseret yderligere. De skal hjælpes til at komme væk, siger Keld Albrechtsen til Ritzau.

03:19

VIDEO: Her kan du se hele interviewet med Keld Albrechtsen.

Luk video

Han er samtidig noget skeptisk over for, at hans medlemmer pludseligt skal kunne få dobbelt straf i forhold til andre borgere i Danmark. Det strider imod det grundlæggende retsprincip, at alle er lige for loven.

- Det er vi meget betænkelige ved. Selv idéen om, at man tager bestemte områder ud og indfører særlig strafferet i de områder er meget betænkelig.

Læs også Porten til Gellerup: Kæmpe klo klar til at tygge sig igennem boligblok

- Så det er ikke noget, vi er glade for. Så med tanke på, at den kriminalpræventive effekt er lille og man rykker ved retssikkerheden, så mener vi ikke, at det er en god idé, siger Keld Albrechtsen.

Brancheorganisationen BL Danmarks Almene Boliger opfordrer ifølge Ritzau til at have permanent tilstedeværende politi og frygter ikke en stemplende effekt ved indførelse af strafzoner, der gælder for alle, der begår kriminalitet i zonen.

- Hvis det indføres for alle, uanset om man bor i området eller ej, kan det virke fremmende for trygheden at have en skærpet straf i området, siger Bent Madsen, direktør i BL.

GHETTOLISTEN

22 danske boligområder er på regeringens ghettoliste. De tre største er Vollsmose, Tingbjerg og Gellerup:

* Mjølnerparken, København.
* Gadelandet/Husumgård, København.
* Tingbjerg/Utterslevhuse, København.
* Bispeparken, København.
* Tåstrupgård, Høje Taastrup.
* Gadehavegård, Høje Taastrup.
* Agervang, Holbæk.
* Ringparken, Slagelse.
* Motalavej, Slagelse.
* Lindholm, Guldborgsund.
* Solbakken, Odense.
* Vollsmose, Odense.
* Nørager/Søstjernevej m.fl., Sønderborg.
* Stengårdsvej, Esbjerg.
* Korskærparken, Fredericia.
* Sundparken, Horsens.
* Munkebo, Kolding.
* Skovvejen/Skovparken, Kolding.
* Finlandsparken, Vejle.
* Bispehaven, Aarhus.
* Skovgårdsparken, Aarhus.
* Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus.


Kilde: Ritzau og Transport- og Bygningsministeriet.