Aarhus Kommune trækker politianmeldelse af TV 2 tilbage

En ny juridisk vurdering baner vejen for, at Aarhus Kommune nu kan trække anmeldelsen af de TV 2-journalister, der stod bag dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", tilbage.

I september trak Randers Kommune deres politianmeldelse tilbage, og nu er Aarhus Kommune også nået frem til samme konklusion. De vil trække politianmeldelsen af TV 2 tilbage.

Det sker, efter kommunens jurister igen har vurderet sagen, som handler om TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden." Nu har Borgmesterens afdeling indstillet, at kommunen trækker sagen tilbage.

quote Det er da en dejlig nyhed.

Michael Bech, journalist, TV 2 Dokumentar

- Den juridiske vurdering, som kommunen laver, har ændret sig. Som byrådsmedlemmer er vi ikke jurister - vi må lægge os op af juristernes vurdering. Og så har det ændret sig, at Østjyllands Politi har meddelt, at det vil have indflydelse på den videre vurdering af, om der skal rejses tiltale eller ej, hvis vi trækker politianmeldelsen, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune Peder Udengaard (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Politianmeldelsen handlede om de skjulte optagelser, der blev lavet af TV 2 Dokumentar i efteråret 2019 hos den dengang 90-årige Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Optagelserne viste, hvordan Else Marie Larsen blev udsat for massiv omsorgssvigt, og dokumentaren har siden skabt stor debat om ældreplejen i Danmark.

VIDEO: Politiet har sigtet fire plejere fra det aarhusianske plejehjem Kongsgården for overtrædelser af straffeloven - nærmere præcist grov forsømmelse eller skødeløshed i deres arbejde. Dokumentaren viste blandt andet 90-årige demensramte Else Marie Larsen hængende i en lift i syv minutter - til trods for at hun gav udtryk for smerter og bad om at komme ned. Indslaget er fra 18. december 2020.

Som en udløber af dokumentaren blev der på finansloven for 2021 afsat 1,9 milliarder kroner ekstra og 1.000 nye medarbejdere til en bedre ældrepleje.

- Set i lyset af hvor afgørende og vigtig den her dokumentar har været for ældreplejen - ikke bare i Aarhus og Randers men også nationalt - så må man sige, at det har haft væsentlig offentlig interesse, at journalisterne har lavet og bragt den her dokumentar, siger Peder Udengaard.

Var det ikke en fejl, at journalisterne bag dokumentaren blev politianmeldt i første omgang?

- Nej, ikke på daværende tidspunkt. Udgangspunktet var, at når en offentlig myndighed bliver gjort opmærksom på lovbrud, så skal vi politianmelde det. Det kan godt være, vi skulle have trukket politianmeldelsen noget tidligere, men det mener jeg ikke, at vi kunne have gjort med de juridiske vurderinger, vi har haft.

Fire personer sigtet

Aarhus Kommune anmeldte TV 2 for både at foretage de skjulte optagelser samt for at viderebringe dem. I alt var fire personer fra TV 2 sigtet i forbindelse med dokumentaren.

Selvom Aarhus Kommune nu vil trække politianmeldelsen, betyder det ikke, at Østjyllands Politi automatisk trækker sigtelsen af TV 2-medarbejderne. Dog vil det nu indgå i deres vurdering af sagen, hvis indstillingen mandag accepteres af Magistraten i Aarhus Kommune.

VIDEO: Dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' vakte stor opsigt, da den i juli løb over skærmen. Både på Kongsgården i Viby og på Huset Nyvang i Randers blev de ældre udsat for plejesvigt. Indslaget er fra 30. december 2020.

En af de sigtede er journalisten bag "Plejehjemmene bag facaden", Michael Bech. Han reagerede med et "What?!", da TV2 ØSTJYLLAND overleverede beskeden til ham, men da overraskelsen havde lagt sig, kunne han glæde sig over nyheden.

- Det er da glædeligt, at Aarhus Kommune nu efter et år har valgt at trække politianmeldelsen mod mig og mine tre andre kolleger på TV 2. Det er da en dejlig nyhed, siger Michael Bech.

quote Det er da skønt, at kommunen nu er kommet til fornuft.

Michael Bech, journalist, TV 2 Dokumentar

Hele forløbet undrer ham dog, og han forstår ikke, hvorfor Aarhus Kommune brugte så meget tid og så mange ressourcer på at intimidere og bremse journalisterne.

- Jeg kunne godt have ønsket mig, at Aarhus Kommune i stedet havde set vores journalistiske arbejde som en mulighed for at rydde op i egne rækker og holde fokus på problemets reelle kerne - altså at skabe bedre forhold for demente ældre - i stedet for at politianmelde os journalister. Men det er da skønt, at kommunen nu er kommet til fornuft, siger Michael Bech.

Dokumentaren er nomineret til journalistikkens fornemste pris, Cavlingprisen, der bliver uddelt i morgen, fredag.