Kommune dropper politianmeldelse mod TV 2

Randers Kommune har trukket politianmeldelsen mod TV 2 tilbage. TV-stationen samt en journalist var blevet anmeldt for skjulte optagelser på Huset Nyvang.

Randers Kommune har rettet henvendelse til Østjyllands Politi for at trække deres politianmeldelse af skjulte TV 2-optagelser tilbage. Optagelserne blev lavet af TV 2 Dokumentar i efteråret 2019 hos en beboer på Huset Nyvang i Randers.

I et brev fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til Østjyllands Politi fremgår det, at Randers Kommune ønsker at droppe deres politianmeldelse af TV 2 og journalist Michael Bech.

quote Det er vi selvfølgelig enormt glade for.

Michael Bech, journalist, TV 2

- Det er vi selvfølgelig enormt glade for. Endelig har kommunen besindet sig og tager fat om sagens kerne i stedet for at gå efter de journalister, som har bragt problemerne til torvs, siger journalist Michael Bech til TV2 ØSTJYLLAND.

Fortsat sigtede

TV 2 satte også skjult kamera op på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune politianmeldte ligeledes TV 2, og den anmeldelse er ikke blevet trukket tilbage.

Og selvom den ene af politianmeldelserne nu er trukket tilbage, så er sagen ikke lukket hos Østjyllands Politi.

- Der er fortsat fire personer sigtet for uberettiget fotografering på plejecentre i Randers og Aarhus. Det vil bero på en samlet juridisk vurdering, om sigtelserne opretholdes, hvis anmeldelserne bliver trukket tilbage, siger pressemedarbejder hos Østjyllands Politi, Jakob Christiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Niels Christian Nielsen er 91 år og lider af demens. De skjulte optagelser fra Huset Nyvang viser, at han er god til at bede om hjælp til at blive skiftet, men at hans plejere ikke lytter.
Niels Christian Nielsen er 91 år og lider af demens. De skjulte optagelser fra Huset Nyvang viser, at han er god til at bede om hjælp til at blive skiftet, men at hans plejere ikke lytter. Foto: TV 2

TV 2 var blevet anmeldt for både at foretage de skjulte optagelser samt for at viderebringe dem.

Politianmeldelsen blev trukket tilbage efter ønske fra et flertal i Randers Byråd. På et ekstraordinært byrådsmøde den 31. august stod Venstre, Dansk Folkeparti, Beboerlisten, SF, Velfærdslisten, Enhedslisten og Radikale Venstre sammen om at trække anmeldelsen.

quote De burde koncentrere sig om at løse problemerne i stedet for at forsøge at stoppe den frie presse.

Michael Bech, journalist, TV 2

- Jeg bakker op om, at man trækker anmeldelsen tilbage. Optagelserne er lavet i en højere sags tjeneste i forhold til at få afdækket de problemer, som pårørende i flere år har gjort opmærksom på. Det var helt i orden, at TV 2 lavede de optagelser, siger byrådsmedlem Frank Nørgaard (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Indsatsen for en bedre ældrepleje i Randers Kommune forslår som en skrædder i helvede. Så skarp er kritikken fra pårørende til beboere på demensplejehjemmet Huset Nyvang - allerede inden, kommunen har iværksat dens længeventede handleplan. Indslaget er fra 20. august 2020.

Fortsat politianmeldt i Aarhus

Huset Nyvang trak store overskrifter i hele Danmark, da TV 2 i juli kunne vise skjulte optagelser af 91-årige Niels, der blev udsat for omsorgssvigt af ansatte på plejecentret i Randers. 

- Jeg håber, at det også sker i Aarhus Kommune. De burde koncentrere sig om at løse problemerne i stedet for at forsøge at stoppe den frie presse, siger journalist på TV 2 Dokumentar Michael Bech.

Aarhus Kommunes jurister har tidligere vurderet, at politimyndigheden efter kommunens politianmeldelse selv tog sagen op af egen drift. Af den grund vurderede forvaltningen, at det ikke var meningsfyldt for Aarhus Kommune at forsøge at trække politianmeldelsen tilbage.