TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Åbent hus
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Åbent hus
13. okt 2022, kl. 05:03
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Signe styrter rundt på hospitalsgangene: - Jeg vil gerne have mange flere kollegaer

Vi hører gang på gang om travle og pressede sygeplejersker. Men hvordan ser deres travlhed ud i praksis?

Signe Wengel er sygeplejerske på Blodsygdomme Sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital.
Signe Wengel er sygeplejerske på Blodsygdomme Sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital.
  • Marie Sveigaard Ødum MAOD
    Marie Ødum
    Lokalreporter i Aarhus Kommune

- Indtil videre har det været en stille og rolig dag, siger sygeplejerske Signe Wengel til mig, da vi er halvvejs inde i hendes arbejdsdag på Blodsygdomme Sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital.

Gad vide, hvordan en travl dag så ser ud?, kan jeg ikke lade være med at tænke.

For jeg har set hende sætte fuld turbo på, da der opstår en akut situation og en kollega slår alarm. Og i øvrigt har hun hele dagen gået rundt på hospitalsgangene i et mere tjept tempo end en stavgænger på fortovet.

Hun har derimod ikke sniksnakket med kollegaer ved kaffeautomaten. Hun har ikke givet sig selv et pusterum mellem sine besøg på patientstuerne, og når hun har sat sig ned, har det ikke været for at læne sig tilbage, men for at dokumentere alt det, hun foretager sig inde hos patienterne.

Hun har med andre ord ikke spildt tiden. Måske fordi hun er vant til, at der ikke er nogen tid at spilde.

- Vi hjælper trods alt stadigvæk

Klokken lidt i 7 om morgenen møder jeg Signe Wengel. Hendes vagt skal til at begynde på Blodsygdomme Sengeafsnit, hvor hun har været sygeplejerske i 9,5 år.

- Jeg er stadig sygeplejerske, fordi jeg gerne vil hjælpe andre mennesker. Jeg tror, langt de fleste sygeplejersker blev sygeplejersker af den grund. Og det gør vi trods alt stadigvæk, siger hun.

Folketingsvalget 2022

Hvordan ser de store samfundsudfordringer ud i virkeligheden?

Under valgkampen sætter TV2 ØSTJYLLAND fokus på nogle af de vigtige temaer og følger de østjyder, det hele handler om. Her kan du læse de øvrige artikler, vi indtil videre har bragt i serien:

Lærer i 3. klasse: - Vi har en kæmpe udfordring, vi ikke kan løse

Winnis datter på 17 vil gå hjemme ligesom mor

Signe styrter rundt på hospitalsgangene: - Jeg vil gerne have mange flere kollegaer

Tina bruger nogle dage fem timer på alt muligt andet end pleje

Rene lukker, hvis han bliver tvunget til at være økologisk

Denne onsdag har Signe Wengel dagvagt. Klokken 15 får hun fri igen, hvor aftenvagten tager over. Eller det vil sige, hun har faktisk fri klokken 14.45.

For der er en otte timers-regel, der skal overholdes. Det vender vi tilbage til.

Dagen starter med fordeling af arbejdsopgaver. Signe Wengel har i dag ansvaret for tre patienter.
Dagen starter med fordeling af arbejdsopgaver. Signe Wengel har i dag ansvaret for tre patienter.

Signe Wengel finder sig til rette ved personalestuens langbord. Rummet dufter af friskbrygget kaffe, som flittigt bliver tanket op i store kopper. Man siger, man ikke kan blive journalist uden at drikke kaffe. Det samme gælder tilsyneladende for sygeplejersker.

Mens de opkvikkende dråber bliver skyllet ned, bliver arbejdsopgaverne fordelt. Signe Wengel får i dag ansvaret for tre patienter.

- Typisk har vi to til tre patienter i dagvagter, og i aftenvagter har vi flere. Og i nattevagterne der er vi tre sygeplejersker til 33 patienter. Så der passer man alle, fortæller hun.

Patienterne på Blodsygdomme Sengeafsnit har oftest kræftsygdomme. Det kan være leukæmi, lymfekræft eller knoglemarvskræft. Andre patienter har for eksempel blødersygdom.

Travlhed skal ikke gå udover patienter

Vi følger med Signe Wengel ud af personalestuen, mens hun målrettet sætter kurs mod kontoret. Her skal hun som det allerførste have læst op på sine patienter.

Hun printer, læser og noterer, så hun kan blive klar til at komme ud på stuerne og måle patienternes værdier. Blandt andet deres blodtryk, puls og temperatur.

Om morgenen skal det gerne gå slag i slag for ikke at komme bagud fra start.

Læs også

Sygeplejersker modsiger minister: - Det handler om løn og vilkår

Hun flyver rundt fra den ene stue til den anden, til og fra medicinrummet. Man skal have det ultralange ben foran for at følge med. Jeg har flere gange undervejs lidt ondt af min fotografkollega, der skal forsøge at følge med i hendes tempo og samtidig holde kameraet nogenlunde stille.

Jeg er om end endnu mere imponeret over de overbliksevner, Signe Wengel demonstrerer. Hun er målrettet. Hun ved præcis, hvor hun skal hen hvornår. Til trods for at hun ikke stopper op for at holde tænkepause.

Jeg spørger hende, hvordan hun formår at holde overblikket. Som svar hiver hun en seddel op af lommen. Den er hendes hjerne, fortæller hun. Og ved nærmere eftertanke har jeg allerede set hende skele ned på det sammenfoldede krusedullepapir mange gange i løbet af formiddagen.

Sygeplejerskernes arbejdspres

Omkring 6 ud af 10 sygeplejersker oplever altid eller ofte, at det er nødvendigt at arbejde meget hurtigt. 

Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejerskerne, der arbejder hurtigt, er oftere syge, ligesom de beretter om en højere grad af nedslidning og udbrændthed. 

KIlde: Analyse fra Dansk Sygepleje Råd (Sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred 2021)

Lige så hektisk som det kan føles, når jeg bestræber mig på at følge med Signe Wengel, mens hun spadserer rundt på gangen, lige så rolig bliver man i hendes selskab, når hun er inde ved patienterne. Hun spørger ind, hun giver sig tid, hun er nærværende. Og det er helt bevidst.

For hun vil for alt i verden undgå, at patienterne holder sig tilbage med at dele deres tanker og problemstillinger, fordi de tænker, hun ikke har tid til at lytte og hjælpe.

- Min travlhed skal ikke gå udover patienterne. Så kan jeg godt holde til at gå hurtigt på gangen, siger hun.

Lige som jeg troede, at jeg havde oplevet Signe Wengel have fart på, opstår der en akut situation. En kollega kalder alarm, og Signe Wengel flyver straks ned ad gangen for at komme sin kollega – og ikke mindst patienten – til undsætning.

- Der er en patient, der bliver dårlig, og så ringer vi alarm, og så får man den hjælp, man har brug for af sine kolleger, forklarer hun efterfølgende.

Jeg trækker mig fra situationen af hensyn til patienten og de pårørende og opsøger først Signe Wengel, da situationen er håndteret, og hun er vendt tilbage til sine egne opgaver.

Fra nødsituation til notater

Jeg finder hende ved en computer på kontoret, hvor hun er i gang med at dokumentere noget af alt det, hun har foretaget sig inde hos sine patienter forud for alarmen.

Det er enormt kontrastfyldt, tænker jeg. Sådan at gå direkte fra nødsituation til notater.

- Jeg tror, man vænner sig til som sygeplejerske, at tingene kan skifte, og man kan have lagt nok så mange planer, og så sker der et eller andet akut, som ændrer de planer fuldstændigt, svarer hun.

På trods af at hun for en stund har måttet smide alt, hvad hun havde i hænderne, er Signe Wengel godt med i dag. I hvert fald for nu. For hun mangler stadig at gå stuegang.

Hvad er stuegang?

Stuegang betyder, at en læge og en sygeplejerske kommer og taler med patienten. Patienten bliver evt. undersøgt, og lægen vurderer, om der er noget, der skal ændres i forhold til behandlingen, eller om patienten er klar til at komme hjem.

Før lægen og sygeplejersken går stuegang, har de læst patientens journal og de notater, der er skrevet siden sidste stuegang om, hvordan vedkommende har det, og de har set resultaterne, hvis der er foretaget nogle undersøgelser.

Der er ikke nødvendigvis stuegang hos patienten hver dag.

Kilde: Regionshospitalet Randers

Signe Wengel ved ikke, hvor længe hun kommer til at vente på at kunne gå stuegang. For ligesom der er mangel på sygeplejersker, er der også mangel på andre faggrupper. Herunder læger.

- De kan også være syge, sådan at vi mangler læger. Så hvis man ikke har noget akut med patienten, så kan der være periode, hvor man faktisk ikke rigtigt kan komme videre, siger hun.

Jeg spørger Signe Wengel, om det ikke er tiltrængt, at der for første gang i dag ikke umiddelbart er nogen presserende opgaver at tage sig af. Men det svarer hun nej til. For hun ved jo, at stuegangen skal klares på et tidspunkt. Og hun vil rigtig gerne undgå, at opgaven bliver skubbet til den kollega, der har aftenvagten.

Patientens behov kommer først

Signe Wengel er på vej til at udnytte ventetiden til at spise sin frokost. Men hun kommer undervejs i tanke om, at hun har en besked til en af sine patienter, og hun beslutter sig for at besøge ham først. Det udvikler sig til en længere snak om en problemstilling.

- Og så er det nogle gange med at gribe det gunstige øjeblik, påpeger hun.

Patientens behov kommer først. Det er Signe Wengel vant til. I dag betyder det, at hun pludseligt har meget kort tid til at holde pause.

Signe Wengel når lige at varme sin frokost, og så kalder lægen til stuegang.

Hun er i gang med at varme sin frokost i mikrobølgeovnen, da det pludseligt vibrerer i hendes lomme.

- Det er det, der sker. Så snart man sætter sig til at spise, så ringer de til stuegang, siger Signe Wengel.

Men hun bliver ikke irriteret. Heller ikke overrasket. Et smil, et træk på skuldrene og tre bidder senere er hun ude af personalestuen igen og klar til at mødes med lægen.


Stuegang hos en af Signe Wengels patienter. Patienten får blandt andet svar på, hvornår lægen regner med, at han skal udskrives.
Stuegang hos en af Signe Wengels patienter. Patienten får blandt andet svar på, hvornår lægen regner med, at han skal udskrives.

I dag skal Signe Wengel og hendes lægekollega kun gå stuegang hos den ene af hendes patienter. Men der går alligevel tre kvarter, før hun kan vende tilbage til personalestuen.

Vagtplanen skal gå op

Maden, der for længst er blevet kold, får en ekstra tur til mikrobølgeovnen. Mens hun får sig den længeventede frokost, nærmer fyraften sig.

Eller det vil sige, Signe Wengel møder ind allerede otte timer senere, klokken 22.45, til nattevagt.

- I stedet for at have 11 timers hviletid, så har jeg skrevet under på, at jeg godt kan nøjes med otte timer. Det giver større frihed for dem, der lægger vagtplanen, at man kan det.

Den slags er noget, Signe Wengel tænker meget over. At det hele skal hænge sammen. Også når det betyder, at hun ikke kommer til at sove mere end et par timer, før hun skal på arbejde igen. Så trøster hun sig med, at hun til gengæld får en kortere arbejdsuge.

Svært at rekruttere sygeplejersker

Knap hver anden sygeplejerske-stilling bliver slået op forgæves. 

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Nærmere bestemt fører 45 % af de stillingsopslag, hvor der søges en sygeplejerske, ikke til ansættelse.

På nuværende tidspunkt er der fire ledige sygeplejerskestillinger på Blodsygdomme Sengeafsnit. Derudover er der fem sygeplejerskestillinger, der er besat af andre faggrupper.

- Heldigvis er vi inde i en god udvikling. Vi har været en afdeling, der har manglet rigtig mange kolleger, vi har haft sengenedluk, på grund af at vi simpelthen ikke var nok personale.

Så slemt ser det heldigvis ikke ud længere. Men Signe Wengel vil rigtig gerne have flere kolleger. 

- Og jeg bekymrer mig da også for, hvordan det kommer til at se ud i fremtiden.

Tip os

Er du selv sygeplejerske og har du oplevelser, bud på løsninger eller lignende, du gerne vil gøre opmærksom på i valgkampen, så hører jeg meget gerne fra dig. Du kan tippe mig på maod@tv2oj.dk.

Tip os arrow-right

Efter indtag af den forsinkede frokost, har Signe Wengel ét enkelt gøremål tilbage. Vi følger med hende ned ad hospitalsgangen med retning mod en af stuerne, hvor hun aflægger dagens sidste patientbesøg.

- Hvis du kalder i nat, så kommer jeg, forsikrer hun ham om, inden hun siger farvel for nu og sætter kurs mod udgangen.

Video: Se et indslag om Signe Wengels arbejdsdag og hør to folketingskandidater debattere, hvordan vi kan skaffe flere sygeplejersker.
Del
facebook mail

Læs også

  • Fyret overlæge kæmper for sygeplejerskerne: - De skal ikke gå grædende hjem

    13. okt
  • Mette sygeplejerske medicin

    Mette doserer 200 piller om dagen - nu vil hun have ændret loven

    21. aug
  • Aarhus universitet

    Voldsomt fald i nye studerende på velfærdsuddannelser

    27. jul
maod

Hej! Jeg hedder Marie,
og jeg er lokalreporter
i Aarhus Kommune

maod@tv2oj.dk • 22 43 02 24 •

Mest sete

  • rudolf steiner-skolen aarhus

    Chok på skole: To børn forsvandt sporløst - fundet mange kilometer væk

    Fre 19:55
  • IMG_3602

    Brian sætter hverdagen på standby og slapper af som hund

    09:27
  • fødevarestyrelsen

    Osteprodukt kaldes tilbage - kan give opkast og diarré

    Fre 16:59
  • Thor_by_MikeDouglas-11

    Efter ni år, ni måneder og 16 dage er Thorbjørn hjemme igen

  • Natteravnene Malfin

    Advarer: Farlig medicin i omløb

  • Hus Forbi sælger Edward

    Edward blev bedt om at smutte: -Jeg forstår det ikke

  • IMG_3602

    Brian sætter hverdagen på standby og slapper af som hund

  • brand horsens Nørrestrandsgade

    Efterlyser vidner til brand i ubeboet hus

Tilmeld dig TV2 Østjyllands nyhedsbrev og bliv opdateret hver dag

Ved at klikke på 'Tilmeld' accepterer du vores privatlivspolitik.
  • rudolf steiner-skolen aarhus

    Chok på skole: To børn forsvandt sporløst - fundet mange kilometer væk

  • Skærmbillede 2023-09-24 kl. 18.16.51

    Narkobaroner spreder frygt i toppen af shippingbranchen

  • rasmus og bente helsted

    Mega jubel langs E45 efter årtiers kamp

  • Kan firben spænde ben for nyt sommerhusområde?

  • Lukning dronningborghal

    Opkald rystede formand - nu er der håb om, at kaos kan stoppe

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Nyhedsbrev
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N redaktion@tv2oj.dk (+45) 8742 4242
facebook linkedin instagram youtube tiktok
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. TV2 Østjylland forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4.
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet