Sygeplejersker modsiger minister: - Det handler om løn og vilkår

Færre søger ind på sygeplejerskeuddannelserne, men det skyldes ikke status, lyder det fra talskvinde. Det skyldes løn og arbejdsforhold.

Hele 14 procent færre har valgt at søge studieplads på velfærdsuddannelser - herunder sygeplejerskeuddannelserne.

Det står klart, efter der torsdag kom spritnye tal for årets uddannelsesoptag.

Men hvad skyldes modviljen til at søge ind på uddannelsen? Spørger man uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, handler det om, at akademiske uddannelser ses som "finere" end de klassiske velfærdsuddannelser.

Men den køber fællestillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital (AUH) ikke.

- Det handler om løn og arbejdsvilkår. Og så længe lønnen ikke kommer op, og man ikke bliver honoreret for sin uddannelse og ansvar, man står med, så vil der være den her tendens, siger fællestillidsrepræsentant Marianne Østerlund Madsen.

Marianne Østerlund Madsen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH.
Marianne Østerlund Madsen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH.

Sygeplejerskerne har gennem adskillige år kæmpet for bedre løn og arbejdsvilkår, hvilket i 2021 mundede ud i en mere end to måneder lang strejke.

Nogle danske sygeplejersker har i de senere år søgt arbejdsmuligheder uden for landets grænser - eksempelvis Norge - hvor de kan tjene mere på kortere tid.

Men flere negative historier om deres arbejdsliv og aflønning kan altså være med til at skabe et negativt billede af uddannelsen og faget. Det kan afhjælpes, hvis politikere og sundhedsvæsnets arbejdsgivere afsætter flere penge, lyder det fra sygeplejerskerne.

- Hvis lønnen kommer op, og vi på den måde får rekrutteret flere sygeplejersker tilbage til faget og tilbage fra udlandet, så vil det gøre noget for sygeplejerskerne ude på afdelingerne, siger Marianne Østerlund Madsen.

Hun mener, at en stor grund til, at færre søger mod sygeplejerskefaget, er, at unge i dag har højere krav til deres kommende arbejdsliv.

- De vil gerne have en hverdag, der hænger sammen - også økonomisk. De vil have en løn for den uddannelse, de tager, og det ansvar, de står med. Og det får de ikke i sygeplejefaget i øjeblikket, siger fællestillidsrepræsentanten.

I øjeblikket er der 47 ledige sygeplejerskestillinger på AUH.