Voldsomt fald i nye studerende på velfærdsuddannelser

Pædagog er den af de store velfærdsuddannelser, som optager flest studerende denne sommer, viser tal.

Antallet af optagne studerende på sygeplejerske-, pædagog-, socialrådgiver- og læreruddannelsen optager samlet set 14 procent færre i år end i 2019.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse om 2022s optag på de videregående uddannelser.

Faldet bekymrer Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), der kalder de fire fag for "rygraden i vores velfærdssamfund":

- Det er dybt bekymrende. Der er allerede nu problemer med at få besat mange af de ledige stillinger på området, så vi har brug for flere nye studerende, siger Jesper Petersen i pressemeddelelsen.

Uddannelses- og forskningsministeriet har indtil videre offentliggjort udvalgte dele af optagelsestallene for 2022, der omhandler sygeplejerske-, pædagog-, socialrådgiver- og læreruddannelsen samt STEM-fagene, der omfatter IT og ingeniøruddannelserne.

De fuldstændige tal og ansøgningskrav bliver først offentliggjort ved midnat onsdag.

Størst fald blandt sygeplejerskestuderende

Ifølge et netop udgivet notat er i alt 11.812 personer blevet optaget på det, ministeriet kalder "de fire store velfærdsuddannelser". Det er 1.929 færre end 2019 og svarer til et fald på 14 procent.

Størst fald har der været på sygeplejerskeuddannelsen, der er gået tilbage med 18 procent. Det er 711 færre optagne sammenlignet med 2019.

I alt er 60.034 blevet optaget på en videregående uddannelse.

Knap 80.000 mennesker har ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet søgt ind på en videregående uddannelse i år, hvoraf 7.507 kvalificerede ansøgere har fået afvist deres ansøgning. 8.509 ansøgere levede ikke op til adgangskravene.