Nye vurderinger: Her skal du snart betale mere i skat for boligen
Efter rod i Skat er der nye ejendomsvurderinger på vej. I første omgang modtager 50.000 boligejere en vurdering af, hvor meget deres bolig er værd.
Der er for første gang i ti år sendt nye ejendomsvurderinger ud.
Og det er godt nyt for boligejere i udkantsområder i Danmark, der snart kan se frem til at få penge tilbage.
Det siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, til TV 2.
- Det er typisk i de områder af landet, hvor priserne er forholdsvis lave, at man kan se frem til at få penge tilbage. Det er typisk yderområderne, forklarer hun.
Omvendt kan det betale sig at beholde pungen godt begravet i lommen, hvis man for eksempel bor på Frederiksberg i København.
- Det er et af de steder, hvor man virkelig kan se frem til højere vurderinger. Priserne er steget meget, meget voldsomt, og det betyder på sigt en højere boligskat, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Rod i Skat
De nye vurderinger har været ti år undervejs efter blandt andet it-problemer i Skat.
Gentagne ministre har lovet at råde bod på vurderingerne, men først nu er det lykkedes.
De nye ejendomsvurderinger er mere detaljerede end tidligere. De tager for eksempel højde for ejendommens størrelse, alder og beliggenhed og prisudviklingen i det område, man bor i.
Det betyder, at boligejere, som har betalt for meget i ejendomskat de seneste ti år, kan forvente at få penge tilbage. Samtidig slipper de boligejere, der har betalt for lidt, for at betale ekstra.
Her er planen for de nye ejendomsvurderinger:
I september 2021 startede udsendelsen af første etape af de nye ejerboligvurderinger. Ejerne af 50.000 parcel- og rækkehuse fik en såkaldt deklaration. I den kunne de kontrollere oplysningerne om deres bolig.
I oktober 2021 fulgte de egentlige ejendomsvurderinger til de 50.000 boligejere.
I foråret 2022 udsendes vurderinger og efterfølgende tilbagebetalingstilbud til ejerne af yderligere cirka 100.000 parcel- og rækkehuse.
I andet halvår af 2022 påbegynder Vurderingsstyrelsen sagsbehandling af vurderingerne for cirka 700.000 resterende parcel- og rækkehuse. Bagefter udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud.
Senere udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud for de øvrige ejerboliger, herunder ejerlejligheder, sommerhuse og andre typer af ejerboliger.
Kilder: Skatteministeriet og Vurderingsstyrelsen.
- Jeg er bange for, jeg bliver overrasket
I første omgang er det 50.000 boligejere, som modtager en vurdering af, hvor meget deres bolig er værd.
På en villavej i Aarhus har de ventet længe på deres nye ejendomsvurderinger, og selv om den endnu ikke er dumpet ind hos ingeniør Jørn Pedersen, ser han frem til det.
- Det er godt, at de kommer. Langt om længe. Jeg er spændt på, om det er, som vi regner med her, siger han til TV 2.
Det samme er Dennis Hylgaard, der er HR-manager. Men han er også en kende bekymret.
- Jeg forventer, at de nærmer sig et mere realistisk niveau end de gamle. Vi har været bekymrede på grund af skattestoppet og glæder os til at se den, men jeg er bange for, jeg bliver overrasket, siger han.
Ingen skal betale ekstra skat
De første ejendomsvurderinger blev sendt ud torsdag. Senere følger en besked om, hvorvidt boligejerne skal have penge retur eller ej for ejendomsskatter betalt i perioden 2011-2020.
Beløbet vil fremgå af meddelelsen og vil automatisk blive udbetalt til boligejerne på deres NemKonto.
Skatteministeriet forventer, at 195.000 boligejere vil klage over de nye vurderinger.
Trods det kalder Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører i Socialdemokratiet, de nye vurderinger for "en milepæl".
- Der er ingen tvivl om, at de vurderinger, der kommer ud nu, er langt bedre end dem, vi har set tidligere, fordi vi har fået et system, der er bedre, siger han til TV 2.
Efter nytår vil cirka 100.000 ejendomme få nye vurderinger, og så vil Vurderingsstyrelsen i andet halvår af 2022 tage hul på sagsbehandlingen af de resterende cirka 700.000 parcel- og rækkehuse.