Nu stiger vandstanden - flere steder kan rammes af stormflod

Indtil midnat vil en stormflodsbølge bevæge sig gennem Kattegat, og vandstanden vil stige.

Sammen med det her arkivfoto advarer Randers Kommune om, at der er risiko for høje vandstande i lavtliggende områder mandag. - Man bør derfor undgå at parkere i Toldboldgade i Randers by, skriver kommunen. Foto: Randers Kommune

I samarbejde med tv2.dk

Stormflod tog ikke over i østjylland.

Ifølge Østjyllands Politi har der været stille i Østjylland natten til tirsdag, og de har ikke fået nogen anmeldelser om områder, der er blevet ramt af stormflod. Det samme melder Østjyllands Brandvæsen og Randers Brandvæsen.

Efter at Danmark søndag blev ramt af den første storm i februar i to år, har vinden en overgang lagt sig en smule. Men det vil fortsat være særdeles blæsende de næste to døgn, og i takt med at vinden nu har drejet fra sydvest til vest, vil der gennem en længere periode kunne opstå særdeles urolige vandstandsforhold.

Vandstanden vil stige som følge af flere faktorer, hvoraf den kraftige vestenvind er den vigtigste. Da den samtidig forbliver kraftig i en længere periode, vil der konstant blive presset vand ind mod den jyske vadehavskyst, samt resten af Vestkysten og Skagerrak.

Randers kan være særligt udsat

Indtil midnat vil stormflodsbølgen bevæge sig gennem Kattegat, hvor vandstanden vil stige.

Langs den jyske østkyst kan vandstanden nå op til 1,5 meter nær udmundingerne ved Limfjorden, Mariager Fjord og Randers Fjord.

Læs også Én Gudenå, syv borgmestre og tre planer mod oversvømmelse

Randers kan være særligt udsat, da udstrømmende vand fra Gudenåen samtidig hindres i at løbe frit ud i fjorden. Samtidig er vandstanden i Gudenåen forhøjet, som følge af det våde vejr, som vi har haft længe.

Ikke toppet endnu

Sent på aftenen og omkring midnat topper vandstanden i den sydlige del af Kattegat.

Sådan forventes vandstanden at stige i løbet af mandag. Vandstanden i Kattegat og i den nordlige del af de indre danske farvande vil først kulminere sidst på aftenen. Foto: TV 2 Vejret

Formentlig vil den højeste vandstand i Kattegat ved de åbne kyststrækninger ikke nå over 1,35 meter. Men det vil kunne skabe problemer ved visse havnebyer – især i kombination med bølger, der kan nå knap tre meters højde.

I hele Kattegat-området er det kun mandag og natten til tirsdag, at der kan forekomme stormflod - herefter aftager vandstanden igen.