En enkelt Google-søgning forandrede hendes liv - nu tør hun vise sin krop
Gennem sociale medier har Helene Thyrsted fundet et rum, hvor hun kan være sig selv uden at sige undskyld for det.
Helene Thyrsted var deprimeret, da hun lå i sin seng en aften i 2015. Hun husker ikke præcis, hvornår det var. Dagene flød sammen i den lille etværelses lejlighed i Gellerupparken, hvor hun boede alene med sin kat. Hun græd og var modløs.
"Er der overhovedet nogen, der gider at knalde med en tyk pige"? Googlede hun.
Hun var slet ikke i tvivl om, hvad svaret ville være. Hun vidste, at det ville være "nej".
Alligevel havde hun et håb om, at der var nogen derude, der måske kunne have lyst til en som hende. Hvis bare nogen kunne finde en som hende attraktiv, så måtte hun jo være noget værd, tænkte hun.
Helene Thyrsted fandt dog noget helt andet end det, hun søgte. Et blogindlæg, der blev startskuddet til et helt nyt kapitel i hendes liv.
Dokumentar om hendes kamp
I dag kalder 34-årige Helene Thyrsted sig selv for tyk-aktivist.
Hun er med i den nye dokumentarserie 'Jeg er tyk', som sendes på TV 2 torsdag, og som første gang blev vist som en film i biograferne i efteråret sidste år under navnet 'Fat Front'.
I dokumentarseriens to afsnit følger vi Helene Thyrsted og tre andre kvinder, som deler deres personlige oplevelser med det at være tyk, og deres kamp for at have lov til at være det.
Fælles for dem er, at de kæmper imod, den måde samfundet behandler tykke på. De bruger de sociale medier til at dele deres budskab.
Insisterer på at fylde noget
På Instagram deler Helene Thyrsted billeder af sin nøgne, tykke krop under navnet @_Chubbydane.
Som en hudløst ærlig dagbog deler hun sine billeder og tanker med næsten 4000 følgere.
Helene Thyrsted vil gerne fortælle verden, at det er okay ikke at leve op til de skønhedsidealer, som er dominerende i vores samfund. At man godt må være sig selv.
- Man må gerne insistere på at være her, selvom man er tyk, siger hun.
Isolerede sig selv
Til daglig er 34-årige Helene Thyrsted bachelorstuderende på Aarhus Universitet.
Hun er endelig ved at opnå nogle af de samme ting, som hendes jævnaldrende oplevede for længe siden. Mens folk omkring hende køber hus og får børn, er hun selv et helt andet sted.
Igennem sin ungdom oplevede hun nedture, som blandt andet gjorde, at hun droppede ud af gymnasiet. Forældrene blev skilt, og hun brugte en stor del af sin tid på at passe på sin far, som er alkoholiker.
Samtidig har hun kæmpet med lavt selvværd som tyk. Hvordan og hvornår hun begyndte at tage på, husker hun ikke, men det er heller ikke så vigtigt for Helene Thyrsted. Hun har oplevet sig selv som tyk, lige siden hun var teenager.
Fordomme og forventninger
Hendes lave selvværd resulterede ofte i, at hun isolerede sig selv, og ikke tillod sig selv de samme glæder i livet som hendes jævnaldrende.
- Jeg havde denne her følelse af at jeg skulle holde mig tilbage. Jeg følte ikke, der var plads til mig i verden, som jeg var, siger hun.
Ifølge Helene Thyrsted er det meget svært at være tyk i det samfund, vi lever i.
- Der er så mange fordomme om tykke mennesker. At vi er dovne, eller selv er skyld i det, fordi vi spiser for meget, fortæller hun.
Netop holdninger som dem gjorde, at Helene Thyrsted igennem det meste af sit liv kæmpede for ikke at komme til at støde nogen. Hun gjorde alt, hvad hun kunne, for at tilpasse sig samfundets forventninger til hende.
- Når jeg skulle tage tøj på om morgenen, tænkte jeg, "det tøj kan jeg ikke tage på. Det kan jeg simpelthen ikke byde dem i bussen, der skal se mig", fortæller hun.
Blogindlægget der ændrede alt
Den aften i 2015, hvor hun lå med sin computer i sengen, fandt hun en blog. En amerikansk kvinde havde skrevet et blogindlæg med overskriften Things no one will tell fat girls (Ting, ingen fortæller tykke piger.)
Blogindlægget var en liste over alle de ting, tykke kvinder skulle vide. At de godt måtte elske deres krop. At deres værd ikke var defineret af, hvor højt tallet var på badevægten.
På et splitsekund var det som om, der blev tændt et lys i Helene Thyrsted.
- Jeg tænkte "vent, hvorfor må jeg egentlig ikke være her?" "Hvem har bestemt, at min krop er forkert?" Alle de her ting gik pludselig op for mig, siger hun.
Hun græd hele aftenen efterfølgende.
Billede af lår på Instagram
Lidt efter lidt opdagede Helene Thyrsted, at hun kunne vælge et helt andet liv for sig selv. At hun godt måtte insistere på at tage det tøj på, hun ville. At hun godt måtte lade være med at sige undskyld.
- Det handler om at insistere på at eksistere, som man er, siger hun.
Efter nogle måneders tilløb lagde hun endelig et billede op af sin krop på Instagram. Det var et billede af hendes lår.
Og langsomt tikkede de positive kommentarer ind én efter én.
Instagram er andet end Kardashians
Instagram har på mange måder ændret Helene Thyrsteds liv.
Derfor har hun også svært ved fortællingen om, at sociale medier er noget fanden har skabt, som gør os asociale og fraværende.
Under hashtags som #RiotsNotDiets og #DietIndustryDropout fandt hun et fællesskab med andre kvinder, som var ligesom hende. Og hun fik nye venner. En kvinde fra New Zealand kom og besøgte hende sidste sommer. Siden da har de mødtes fire gange.
- Man glemmer nogle gange, at Instagram er andet end Kardashians og chiagrød. Sociale medier er også mennesker. Rigtige mennesker, siger hun.
Et helt særligt møde
Tidligere på året stod Helene Thyrsted pludselig ansigt til ansigt med den kvinde, som vendte op og ned på det hele. Nemlig den amerikanske blogger, Jess Baker, som hun opdagede den aften i 2015.
De mødtes til et arrangement i London, hvor Helene Thyrsted endelig fik mulighed for at få sagt alt det, hun havde drømt om.
- Jeg ville bare fortælle hende, at hun basically reddede mit liv, fortæller Helene Thyrsted med en bævende stemme.
- Vi har den krop vi har
I dag skammer Helene Thyrsted sig næsten over, at hun for fire år siden kunne finde på at spørge Google, om nogen ville knalde med en tyk pige.
- Set i bakspejlet siger det så meget om, hvordan min selvopfattelse var. At jeg kun var noget værd, hvis nogen gad at have sex med mig. Hold kæft, hvor jeg ikke gad at være hende, og det er jeg heldigvis heller ikke mere, siger hun.
Selvom hun stadig arbejder på at forbedre sit selvværd, er hun kommet et langt stykke vej siden dengang.
Hun håber på, at hendes historie vil få andre til at tænke over, hvordan negative holdninger og fordomme påvirker folk som hende, der falder udenfor normen.
- Det er ikke retfærdigt at bede os om at vælge mellem den krop vi har, eller blive behandlet ordentligt. Vi har den krop, vi har, siger Helene Thyrsted.