Efter én dag var 10-årigs hænder røde og hævede - ekspert giver gode råd til børnenes håndvask
Rødme er første skridt i retningen mod håndeksem. En fugtighedscreme er det vigtigste forebyggende råd i en tid, hvor alle skal vaske meget hænder.
Da Karina Bech Laursens 10-årige søn fredag kom hjem fra skole, ringede hun til lægen med det samme.
Efter kun én dag tilbage i skole efter lockdown var Felix Laursens hænder nemlig røde og hævede. Han havde, som vi alle skal, vasket og sprittet sine hænder mange gange i løbet af skoledagen for at undgå spredningen af smitte med coronavirus.
Og i en sådan grad, at hænderne allerede var udtørrede.
- Han klagede over, at det sved, når han fik vand på, fortæller Karina Bech Laursen til TV 2.
Felix Laursen er ikke det eneste barn, der lige nu har ondt i hænderne. Professor i dermatologi ved Københavns Universitet Tove Agner fortæller til TV 2, at problemet allerede er stort efter kun få dage med genåbningen af dagtilbud og skoler.
- Håndvask er en af de faktorer, der kan udløse håndeksem, men da vi lige nu er i en situation, hvor vi skal vaske hænder, er det vigtigt at vide, hvad man kan gøre for at forebygge, siger hun.
Fugtighedscreme er det vigtigste råd
Tove Agner, der også har sin gang på dermatologisk afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, forklarer, at hudens barrierer bliver udtørrede af vand og sæbe - jo mere røde hænderne bliver, jo mere ondt gør det, og jo højere risiko er der for, at huden begynder at revne.
- Røde hænder er første skridt i retningen af håndeksem, og har man først haft håndeksem, er der større risiko for, at man kan få det senere i livet også, siger Tove Agner.
Derfor er det vigtigste råd af alle, at man forebygger med en god fugtighedscreme, så huden ikke revner. Det skal være en creme, der har et indhold af fedtstof på mellem 20 til 25 procent, og som ikke indeholder parfume, så der ikke også kommer flere tilfælde af allergi, siger Tove Agner.
- Børnene vasker hænder i løbet af dagen, så det er rigtig godt også at smøre creme på børnenes hænder til natten, hvor det får lov til at virke i et stykke tid, siger Tove Agner.
Læs også:
Og så skal man for at undgå smitte med coronavirus købe en tube og ikke en krukke, som alle i familien stikker fingrene ned i.
Ifølge vejledningerne fra Sundhedsstyrelsen kan børn som alternativ og supplement til håndvask bruge håndsprit, men Tove Agner oplyser, at man ikke anbefaler håndsprit til børn.
Brug lunkent vand, før sæben kommer på hænderne
Håndcremen er vigtigst. Dernæst kommer måden, man vasker hænderne på.
For det første er det i forbindelse med håndvasken ifølge Tove Agner vigtigt at skylle sine hænder i lunkent vand, før man putter sæbe på hænderne. Lunkent vand, fordi koldt vand gør ondt på udtørrede hænder.
- Man kommer vand på hænderne først, fordi sæben på den måde irriterer huden mindre. Hvis man bruger flydende håndsæbe, er et tryk på pumpen nok – mange børn pumper løs, men jo mere sæbe, jo mere irritation, forklarer professoren.
Derefter skal al sæben skylles grundigt af og lige så vigtigt: Hænderne skal tørres, så de bliver helt tørre. Her vil blødt papir være det mest optimale, så man ikke slider på de i forvejen tørre hænder.
To andre gode råd er, at de større børn undgår at bære fingerringe, fordi der sætter sig sæberester under ringen – det kan skabe eksem, som spreder sig til resten af hånden. Og så kan mindre børn bruge vanter som beskyttelse mod kulde for at undgå udtørring, forklarer Tove Agner.
Kontakt lægen ved revner i huden
Hos familien Laursen er hævelsen af og rødmen på Felix Laursens hænder allerede bedre. Lægen udskrev en recept på en creme, der virkede på kort tid.
Karina Bech Laursen har efterfølgende kontaktet skolen for at gøre opmærksom på problemet, og Felix Laursen har fået en håndsprit uden alkohol med i skole.
Tove Agner har taget kontakt til sundhedsmyndighederne for at gøre opmærksom på, at der er brug for rådgivning i dagtilbud og skoler.
- Hvis man får revner eller sprækker i huden, skal man kontakte sin egen læge. Det er helt ufarligt, men det gør ondt, og det kan udvikle sig til håndeksem. Derfor er det vigtigt, at man handler, siger Tove Agner.
Hun fremhæver, at børn, der i forvejen lider af børneeksem, er i større risiko for at udvikle håndeksem.