Dystre prognoser: Så langt væk er sommervejret

Det gælder om at nyde de intermezzoer, vi får med solskin og godt 20 grader, for der er intet, der tyder på stabilt sommervejr før tidligst i uge 28

I samarbejde med tv2.dk

Hvis du holder sommerferie i Danmark, så er det en god ide at skubbe den til midt i juli - og hvis du er fri til at rejse sydpå, så gør det i mellemtiden.

I hvert fald hvis du godt kan lide stabilt sommervejr med solskin og 20-25 grader i mere en blot én enkelt dag eller to.

Læs også Nu er livredderne klar til at hjælpe på stranden

Prognoserne er nemlig helt enige om, at der ikke venter Danmark 'rigtigt' sommervejr de næste to uger - og kun enkelte dage vil vi se vejr med masser af solskin og temperaturer på den lune side af de 20 grader.

Jetstrømmen bugter sig ned over Danmark

Årsagen til det generelt kølige og ustabile sommervejr og de næste par uger skal findes i, hvordan jetstrømmen bugter sig hen over Europa.

00:31

VIDEO: Typisk dansk sommervejr lørdag: Lidt byger, lidt sol og jævn vind. Se vejrudsigten for de kommende dage her.

Luk video

Jetstrømmen kan bedst beskrives som en 'flod' af luft, der med høj fart blæser rundt om jorden i cirka 10 kilometers højde.

Lavtrykkene følger jetstrømmens bevægelse, og på nordsiden af jetstrømmen vil man typisk have køligt og ustadigt vejr, mens man på sydsiden af jetstrømmen kan opleve varmt sommervejr flere dage i træk.

Jetstrømmen bugter sig rundt om kloden, og når sådan en bølge slår ned over Danmark, så bliver det køligt hos os. Og det er generelt dét, der er udsigt til de næste par uger.

Vejrsituationen, som den ser ud til at blive - generelt set - i anden halvdel af uge 26. Jetstrømmen bugter sig ned over Danmark med køligt vejr og lavtryk med regn sydfra, mens den stabile sommervarme findes i Syd- og Østeuropa. Foto: TV2 VEJRET

Der vil komme pæne og lune dage - i ny og næ

Mens de computermodeller, der beregner vejret, kan have svært ved at forudsige hvor megen regn, der vil falde fra dag til dag, og hvor meget solen vil skinne præcist et bestemt sted, så er de oftest ret sikre på, hvordan jetstrømmen vil arte sig mange dage frem i tiden - og dermed bliver den generelle vejrtype ret sikker. 

Det ustadige sommervejr betyder dog ikke, at det kommer til at sile ned med regn dag ud og dag ind.

Der vil komme fronter med regn og byger i lange perioder, men der vil også være dage med plads til solskin og temperaturer lidt over 20 grader ind imellem.

Sådan én kunne vi få på tirsdag, inden vejret onsdag og torsdag ser lunt men også overordentligt vådt ud - lige til begyndelsen af årets Roskilde Festival. 

En samling af prognoser for temperaturen i København frem til den 9. juli viser, at der kun enkelte dage kan forventes temperaturer over 20 grader. Den sorte linje viser gennemsnittet af alle prognoserne. Foto: Wetterzentrale