Nu er livredderne klar til at hjælpe på stranden

Trygfondens kystlivreddere er nu klar til at hjælpe strandgæsterne på udvalgte strande

01:36

Nu bliver der holdt øje med dig, hvis du skal en tur i bølgen blå. Trygfondens Kystlivredningstjeneste åbnede fredag badesæsonen.

De seneste fem år har livredderne otte gange måttet forhindre drukneulykker, der kunne have været endt fatalt.

Læs også 12-årige piger opfinder armbånd: Det kan redde liv

I gennemsnit må livredderne yde førstehjælp mere end 400 gange i løbet af en badesæson, og derudover yder livredderne en stor mængde forebyggende arbejde blandt badegæsterne.

Og selvom vejret i de her dage ikke ligefrem inviterer på strand og badning, så har livredderne nok at give sig til på de grå dage.

Udover livredderne var der fredag ikke mange på stranden syd for Grenaa. Men livredderne er frem til den 16. august hver eneste dag til stede - uanset vejret.

- Man kan fristes til at sige, at det er lidt kedeligt, men vi får det bedste ud af det, og vi får trænet en helt masse, så vi er klar, hvis der en dag sker en alvorlig situation, hvor en person har brug for hjælp, siger Simon Sønderriis, der er kystlivredder hos Trygfondens Kystlivredning på Grenaa Sydstrand, der er en af i alt 35 strande landet over, hvor Trygfonden har placeret livreddere.

Fire steder i Østjylland

I Østjylland er livredderne udover Grenaa Sydstrand tilstede ved Den Permanente i Aarhus, Moesgård Strand syd for Aarhus og Saksild Strand ved Odder.

Læs også På vippen blev drenge til mænd: Alle skulle en tur i 'Kærseren'

Simon Sønderriis og kollegaen Per Gjelstrup Christiansen er ikke i tvivl om, hvad den største fare på strandturen er: 

- Hvis man ligger på sit badedyr eller luftmadras, så kan man risikere at flyde væk fra stranden og på et tidspunkt være så langt væk, at man ikke kan komme ind igen, og så er det, at man kan komme ud for farlige situationer, siger Per Gjelstrup Christiansen.

Her er Trygfondens kystlivreddere 

Bornholm:
Sandvig Strand og Balka Strand ved Nexø.
 
Sjælland og Lolland-Falster:
Bellevue Strandpark, Charlottenlund Strandpark, Havnebadet Islands Brygge i København, Havnebadet Fisketorvet i København, Havnebadet Sluseholmen i København, Vallensbæk Strand, Brøndby Strand, Ishøj Strand, Hundige Strand, Marielyst Strand, Enø Strand ved Karrebæksminde, Gudmindrup Strand og Kabelhuset Strand ved Rørvig.
 
Fyn:
Kerteminde Nordstrand og Christiansminde Strand ved Svendborg.
 
Jylland:
Lakolk Strand på Rømø, Rindby Strand på Fanø, Hvidbjerg Strand ved Blåvand, Vejers Strand, Henne Strand, Hvide Sande Sydstrand, Søndervig Strand, Blokhus Strand, Løkken Strand, Tornby Strand, Tversted Strand, Sønderstrand i Skagen, Palmestranden i Frederikshavn, Grenaa Sydstrand, Den Permanente i Aarhus, Moesgård Strand syd for Aarhus, Saksild Strand ved Odder og Østerstrand ved Fredericia.

Derfor mener livredderne, at det er vigtigt, at man vælger en af de 35 strande, hvor Trygfondens livreddere er placeret.

- Det er selvfølgelig aldrig sikkert at bade, men det er mere sikkert, når vi er her, fordi vi har midlerne til at kunne hjælpe, hvis der opstår problemer, siger Per Gjelstrup Christiansen.

Læs også Den er god nok: Badesæsonen begynder i dag

Og det er langt fra kun ved drukneulykker, at livredderne hjælper. De laver meget forbyggende arbejde og hjælper, hvis folk på en eller anden måde kommer til skade under strandturen.

Livredderne bemander tårnene hver dag frem til den 16. august - uanset vejret

Du kan se mere om livredderne i videoen øverst på siden.

Trygfondens fem baderåd

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
 
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
 
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.