Begår du også denne fejl nytårsaften? Her er en guide til boblerne

Champagne, cremant eller cava – kært barn har mange navne, og det har mousserende vine i den grad også. Lær forskellene at kende her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er en udbredt misforståelse, at champagnen og kransekagen gør sig godt sammen. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix
Af Karen Munk Ebbesen & Mikala Dirckinck-Holmfeld og Karsten Smed - I samarbejde med

DONG. DONG. DONG.

Når rådhusklokkerne ringer klokken 24 og markerer årsskiftet, står den på kys, kram, champagne og kransekage i mange danske hjem.

Men det er en udbredt misforståelse, at champagnen og kransekagen gør sig godt sammen.

- Det er en klassisk brøler. Det er rigtigt dumt og virkelig synd. Kransekagen skal nok klare den, men champagnen derimod..., siger sommelier Nana Wad i ’Go’ morgen Danmark’.

Årsagen til, at det ellers ikoniske makkerpar faktisk er et umage par, skyldes sødheden.

- Når man drikker champagne til den søde kransekage, smager den hvinende, hvinende surt, fortæller Nana Wad.

Hun mener dog ikke, at man af den grund helt skal droppe champagnen på årets sidste aften. I stedet opfordrer hun til at have sig for øje, hvilke bobler der passer til hvad – både når det gælder menuen og pengepungen.
____

GUIDE TIL MOUSSERENDE VINE

1 - Champagne

  Foto: Nils Meilvang - Ritzau Scanpix

Champagne stammer fra det franske Champagne-distrikt og er den ikoniske, traditionelle mousserende vin. Det betyder, at champagne er den dyreste type bobler.

En klassisk champagne, kaldet brut, er lavet på en blanding af to røde og en grøn vindrue. Ønsker man derimod en friskere og mere syrlig drik, skal man gå efter en blanc de blancs. De er udelukkende lavet på grønne druer.

Passer godt til: Champagnen er ofte meget tør, og derfor passer den godt til alle de ting, man putter citron på. Nytårsaften kunne det for eksempel være skaldyr.

2 - Cremant

  Foto: Nicolas Tucat - Ritzau Scanpix

Mens det udelukkende er vine fra Champagne-distriktet, der må kaldes champagne, har resten af de franske mousserende vine fået lov at hedde cremant.

Cremanten minder umiskendeligt meget om champagnen i både smag og kvalitet, men er noget billigere. Derfor er cremant det bedste alternativ til champagnen, hvis man gerne vil have noget, der minder om, men til en billigere pris.

Passer godt til: Ligesom champagne passer cremant godt til de mere syrlige retter som for eksempel skaldyr.

3 - Cava

  Foto: Lars E. Andreasen - Ritzau Scanpix

En cava er lavet på samme måde som champagne og cremant, men er dyrket i Spanien.

Tidligere var alle cavaer lavet på spanske druer, men flere steder er man nu også begyndt at bruge franske druer. Vælger man en cava til sin nytårsmenu, bør man dog holde sig til en, der er lavet på gammeldags maner med spanske druer, mener Nana Wad. De er nemlig kraftigere i smagen og har flotte bobler.

Passer godt til: Cavaen har en kraftig smag, der passer godt til en klassisk spansk ret som tapas.

4 - Prosecco

  Foto: Vincenzo Pinto - Ritzau Scanpix

Prosecco er Italiens svar på en champagne-lignende mousserende vin og er verdens mest populære skumdrik.

Den store popularitet har gjort, at proseccoen er blevet masseproduceret, og det er i nogle tilfælde gået ud over kvaliteten. Der findes dog stadig mange gode proseccoer.

Prosecco er ikke nær så surt som champagne og cremant, men har derimod en smag, der er både frisk og pære- eller mandelagtig.

Passer godt til: Da den er mindre syrlig end de franske champagner og cremanter, passer den ikke nær så godt til skaldyr. Til gengæld er den god sammen med asiatisk mad som for eksempel sushi, som en tør champagne ikke passer så godt til.

5 - Asti

  Foto: Allan Lundgren - Ritzau Scanpix

Mens de fire ovennævnte mousserende vine gør det bedst til for- og hovedretten, men ikke så godt til kransekagen, er det modsat med asti.

Asti stammer fra Italien og har en sød smag og en forholdsvis lav alkoholprocent. Asti fås i to versioner: Asti Spumante og Moscato d’Asti, hvor den sidste har den sødeste smag

Passer godt til: Med sin søde smag passer asti godt til desserter som for eksempel kransekage.

Kilde: Nana Wad, sommelier og medindehaver af Victoria Vine

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google