Rygning forbudt for skoleeleverne – også uden for skolens grund

I Syddjurs Kommune har der været røgfri skoletid siden sommerferien. Eleverne må ikke ryge, fra de møder i skole, til de tager hjem igen

Siden sommerferien har det været forbudt for grundskole-eleverne i Syddjurs Kommune at ryge i skoletiden. Det gælder blandt andet eleverne på Kolind Centralskole – og de må heller ikke ryge uden for skolens matrikel.

quote Det er mest det med forældrehenvendelsen, der gør, at der ikke er nogen, som ryger. Det er konsekvensen, de tænker på.

Christian Vahle, Kolind Centralskole

Det har haft den betydning, at rygernes tidligere tilhørssted lige uden for skolen nu står øde hen.

- Jeg synes ikke, det har været så slemt efter sommerferien, men før ferien stod der rigtig mange ude på fortovet, fortæller Maya Andersen fra 9.B på Kolind Centralskole til TV2 ØSTJYLLAND.

Bliver eleverne taget i at ryge i skoletiden alligevel, så bliver der taget fat i deres forældre.

- Det er mest det med forældrehenvendelsen, der gør, at der ikke er nogen, som ryger. Det er konsekvensen, de tænker på, siger Christian Vahle fra samme klasse.

Betyder det så, at der ikke længere findes rygere blandt skolens elever?

- Hvis de vil ryge, så ryger de bare. Det er den holdning, de har, tror jeg, lyder det fra Maya Andersen.

Ifølge eleverne er der nemlig særligt én ting, der kan få unge til at ryge, lige meget hvor mange forbud der kommer.

quote Der er nogen, som ikke har en fritidsinteresse eller en sport, de er god til. Så finder de noget andet, de kan blive en del af. Og der er rygerkulturen lidt at komme med i.

Christian Vahle, Kolind Centralskole

- Der er nogen, som ikke har en fritidsinteresse eller en sport, de er god til. Så finder de noget andet, de kan blive en del af. Og der er rygerkulturen lidt at komme med i, det er bare med at købe en pakke cigaretter, siger Christian Vahle.

Sammen med rygeforbuddet i skoletiden, tilbyder Syddjurs Kommune et forebyggelsesprogram til de elever, der kan have svært ved at slippe rygetrangen.

De fleste elever bakker op om rygeforbuddet. I hvert fald viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, at mere end otte ud af ti midtjyske unge mellem 14 og 19 år synes, det er en god idé at forbyde rygning i skoletiden.

Du kan se mere om historien i indslaget øverst på siden.