Rådmand: Det skal være slut med at ryge i skoletiden

Det virker de steder, hvor man har gjort det, lyder det fra rådmand, der opfordrer til total røgfri skoletid

Thomas Medom opfordrer alle skolebestyrelser i Aarhus til at lave en fuldstændig røgfri skoletid. Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Maria Hedegaard - Scanpix

Elever der pulser på cigaretter i de aarhusianske folkeskoler skal være et syn, der hører fortiden til. Det gælder også, hvis de ældste elever forlader skolens matrikel i skoletiden. 

Hvis jeg bare siger det, så bliver det nemt set som en træls ting, og jeg heller ikke, det virker så godt, hvis ikke der er ejerskab.

Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus

Det mener Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune. Han vil sende et brev til alle skolebestyrelser i Aarhus og opfordre dem til at lave en fuldstændig røgfri skoletid.

- Der er stadigvæk 14.000 danskere, der dør af rygning hvert år, og vi kan se, at andelen af unge rygere ikke falder, og så virker det rent faktisk, de steder hvor man har gjort det, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Syddjurs indfører totalt rygeforbud i skoletiden

Det er et bevidst valg, at Medom opfordrer skolebestyrelserne til at indføre røgfri skoletid fremfor at lave lovgivning på området.

- Det har været en svær overvejelse, men jeg tror, at hvis jeg bare siger det, så bliver det nemt set som en træls ting, og jeg heller ikke, det virker så godt, hvis ikke der er ejerskab, siger Thomas Medom og fortsætter:

- Men hvis nu man har skolebestyrelsen og medarbejderne og eleverne med, så tror jeg, det virker bedre, og jeg tror heller ikke, det bliver oplevet som helt så træls en opgave.

Han påpeger, at medarbejderne på skolerne har rigtig travlt og er pressede, og at det vil give for meget modstand, hvis et rygeforbud bliver 'trækket ned over hovedet på dem' i form af lovgivning. 

00:20

Jeg håber, skolerne vil tage debatten op, lyder det fra Thomas Medom.

Luk video

Medoms udspil kommer efter, at Kommunernes Landsforening er kommet med en anbefaling til alle landets kommuner. 

- Det er en debat, der er blevet rejst. Kommunernes Landsforening har været ude og opfordre alle landets kommuner til at tage debatten op. Jeg synes, det var naturligt at sige til skolebestyrelserne, at de skulle sætte det på dagsordenen.

Helt præcist har Kommunernes Landsforening anbefalet kommunerne til at tage stilling til at indføre røgfri skoletid i alle grundskolerne, så røgfrihed gælder i hele skoletiden - også uden for skolens matrikel. 

Samtidig har Kommunernes Landsforening opfordret sine medlemmer til at forbyde rygning i arbejdstiden for de kommunalt ansatte.

Læs også HK-boss: - Hvad bliver det næste? Et forbud mod sodavand?

Mange skoleelever vil hilse et rygeforbud velkomment, mener rådmand Thomas Medom. Han henviser til en undersøgelse, der viser, at 84 procent af de unge gerne vil have røgfri skoletid, mens syv procent er imod det.