Mere vild natur: Regeringen stopper motorsavene i 32 skove

De danske skove er bundskrabere i EU, når det kommer til biodiversitet. Derfor afsætter politikerne penge til mere urørt skov og vild natur.

Ifølge biolog og naturelsker Morten DD Hansen kan det siges meget kort: 

- Vild natur er fortryllende!

Og vild natur, der ikke bliver passet og plejet af mennesker, er også bedre for dyrelivet. I hvert fald savner de danske skove, at menneskene piller nallerne og undlader at komme og rydde op, når et træ er væltet. 

- Vi skal ikke klippe, vi skal ikke regulere. Vi skal ikke noget som helst, lyder det fra Morten DD Hansen.

I stedet skal det døde træ have lov at ligge og rådne i skovbunden, for rådne grene er et sandt paradis for svampe og insekter og giver dermed plus på biodiversitetskontoen. 

Den filosofi er hovedtanken bag det såkaldte Molslaboratorium, som er et 150 hektar stort areal i Nationalpark Mols Bjerge. Her passer naturen sig selv. Træer får lov at vælte selv, når de bliver angrebet af svampe, og siden får de lov at ligge. 

Lea Wermelin i Molslaboratoriet med Morten DD Hansen
Lea Wermelin i Molslaboratoriet med Morten DD Hansen

20 mio. til urørt skov

Projektet har fanget regeringens interesse, og derfor var miljøminister Lea Wermelin mandag på besøg i Molslaboratoriet, hvor hun fik en rundvisning af Morten DD Hansen. 

På finansloven for 2020 har politikerne øremærket 20 millioner kroner til netop urørt skov. Pengene skal gå til at stoppe kommerciel fældning af træer i 32 skove

- Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser. Derfor stopper vi nu den kommercielle motorsav med det samme i 32 statsejede skove, som allerede er udpeget til at være urørte, siger miljøminister Lea Wermelin.

Det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten som står bag aftalen. 

- Med denne aftale stopper vi motorsavene, så nogle naturområder bliver vilde igen, og vi giver trængte sommerfugle, biller og larver deres levesteder tilbage, siger Enhedslistens naturordfører Mai Villadsen.

 

6000 hektar ekstra

Natureksperter som Morten DD Hansen har længe kritiseret manglen på vild ureguleret natur i Danmark.

- Dødt ved er en kæmpe mangelvare i vores skove, og det er sindssygt vigtigt for skovøkosystemet. Det er lige så vigtigt som lys, siger Morten D.D. Hansen.

 
  Foto: Ellen Mikkelsen (privatfoto)

Og i Europa er Danmark bundskraberen, når det gælder biodiversiteten i skovene. 

Derfor mener politikerne da heller ikke, at deres indsats standser ved at slukke for motorsavene. 

- Vi skruer også op for indsatsen, så vi får 6.000 hektar ekstra urørt skov til gavn for dyr og planter. Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S) forbi til en rundvisning. 

På kortet kan man se, hvilke 32 statsejede skove regeringen vil stoppe motorsavene i.
På kortet kan man se, hvilke 32 statsejede skove regeringen vil stoppe motorsavene i.