By er et skridt nærmere at skifte navn
Byrådet i Skanderborg bakker op om planerne for en navneændring af stavemåden for landsbyen Tåning.
I den lille by Tåning vest for Skanderborg ønsker borgerne, at bynavnet ændres. For stavemåden er ifølge et flertal af indbyggerne forkert. Det skal i stedet staves 'Tånning'. Byrådet er villigt til at gå videre med ønsket.
I den her uge besluttede byrådsmedlemmerne nemlig at sende forslaget ud i en fire ugers høring, og hvis der ikke kommer tungtvejende indsigelser der, vil navneændringen blive indstillet til Stednavneudvalget under Kulturministeriet.
Læs også:
Borgerne vil have ændret navnet, fordi de mener, at det nuværende Tåning får udefrakommende til at udtale bynavnet forkert.
Initiativtager til ændringen er Sune Fredslund Andersen.
- Vi ønsker, at der er overensstemmelse mellem tale og skriftsprog. I byen siger vi nemlig 'Tånning' og ikke Tåning, fortalte han til TV2 ØSTJYLLAND onsdag.
136 har stemt for ændring
Det har indbyggerne ifølge ham altid gjort, og for mange er stavemåden uforklarlig.
Derfor har 136 borgere, hvilket er over halvdelen af de voksne i sognet, da også skrevet under på, at de stemmer for en ændring af stavemåden.
Læs også:
- Jeg tog kontakt til Stednavneudvalget (under Kulturministeriet, red.) for at høre, om muligheden for en ændring. Her lød det, at den afhang af lokal opbakning, og den har jeg så fået, siger Sune Fredslund Andersen.
Kun seks-syv personer af de adspurgte på rundturen med underskriftsindsamlingen skrev ikke under.
- Det var meget positivt, og tyder på, at der er klart flertal, lyder det fra initiativtageren.
Borgmester bakker op
Nu skal forslaget så i fire ugers høring, inden det kan sendes til Stednavneudvalget. Og det regner Sund Fredslund Andersen med, at det kommer.
- Jeg forventer ikke indvendinger, for der har nærmest ikke været nogen modstand indtil nu, siger han.
Går tingene som forventet, vil en regning for udskiftning af byskilte og lignende ende på kommunens bord.
I Hou koster det mellem 33.000 og 37.000 kroner at skifte alle by- og vejskilte, men helt så stor en udgift forventer borgmesteren ikke, der vil være i Tåning.
- Jo større byen er, jo flere steder står navnet. Og Tåning er en del mindre end Hou. Jeg tænker også, at der er ting, vi skal rette på med det samme, og andet der kan vente lidt, lød det onsdag fra borgmester Frands Fischer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Første gang idéen var oppe at vende i Tåning var for tre år siden.
Borgmester satte første skilt op
I Odder Kommune satte borgmesteren, Uffe Jensen (V), det første nye byskilt op i Hou den 26. november.
- Det er en stor ære at sætte Hous nye officielle byskilt op. Det har været et mangeårigt ønske fra borgerne, som jeg er glad for nu at indfri, sagde borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.
I første omgang var det Hou Fællesforum, der tog initiativ til ændringen af byens stavemåde her.
Her fik man besluttet, at der i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet den 26. maj skulle stemmes om stavemåden. Her satte 844 borgere kryds ved Hou, mens 49 satte kryds ved 'Hov'.
Derefter søgte kommunen om navneskiftet hos Stednavneudvalget under Kulturministeriet og fik lov.
Glæde hos borgerne
En af dem, der i Hou havde kæmpet for navneskiftet, var Vagn Mørch Sørensen.
Han sidder som sekretær i Hou Fællesforum, og for ham var dagen for opsætningen af det første nye byskilt en glædens dag.
- Det er vidunderligt, at virkeligheden nu stemmer overens med den opfattelse, som vi som borgere har i Hou. Nu staves byen på den måde, som hovedparten alligevel har stavet den i mange år, sagde Vagn Mørch Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Navneændringen betyder, at Hou nu kommer til at dele navn med en anden lille by, Hou ved Limfjorden.