Brian holdt sit to år gamle løfte: - Det var udvikling eller afvikling

Købmanden i Hylke var for år tilbage lukningstruet, men den nye købmand, Brian Mossalski Nielsen, har fået vendt udviklingen. Fuldstændig som han lovede.

Det er snart to år siden den nye købmand i Hylke, Brian Mossalski Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND kom med et løfte til borgerne i den lille by.

- Når du kommer om to år, så er vi det, der hedder Min Købmand, og vi har lavet en del om i butikken. Om to år vil du ikke kunne kende butikken, lød det fra Brian Mossalski Nielsen i december 2018.

Købmand Brian Mossalski Nielsen giver en status på, hvordan det går købmanden i Hylke i dag.

Nu nærmer vi os skæringsdatoen, og minsandten om ikke løftet er blevet overholdt. Det, der tidligere var en lukningstruet købmand, øgede i 2019 omsætningen med 15 procent og yderligere 18 procent i år.

Og til februar går butikken fra at være en Letkøb til en ”Min Købmand”.

- Man skulle have banket omsætningen op. Dengang var det et spørgsmål om afvikling eller udvikling, lyder det fra den ”nye” leder af købmanden.

Skuden er vendt

Da Brian Mossalski Nielsen overtog stillingen et par år tilbage, kom han fra en lignende stilling i Sparkær ved Viborg, hvor den lokale dagligvarebutik havde været lukket i fire-fem år.

Den butik blev bragt til live igen, og nu tyder det altså på, at missionen også lykkes i Hylke. Opskriften er ifølge købmanden ret simpel: Det handler om at gøre noget.

quote Det er simpelthen det, der gør, at vores samfund holder sammen

Birgit Secher

- Vi har været proaktive på sociale medier, vi har inviteret folk ned til gløgg, morgenkaffe og eftermiddagskaffe. Vi har holdt dyneoutlet og julefrokost - så vi prøver at lave rigtig mange sociale ting, siger Brian Mossalski Nielsen.

I løbet af de seneste to år har man arbejdet målrettet med at udvide sortimentet, så man er gået fra at være ”en stor kiosk til en købmandsbutik.” Det betyder blandt andet, at der er et større udvalg af kød i køledisken.

Der er omkring 700 indbyggere i Hylke og omegn.
Der er omkring 700 indbyggere i Hylke og omegn.

Lokale ildsjæle gav kunstigt åndedræt

Sådan var det ikke, da købmanden i 2017 var ved at gå konkurs. Her trådte byens indbyggere til. Ved hjælp af andele som blev solgt og frivilligt arbejde, holdt de købmanden kørende i ét år, inden Brian Mossalski Nielsen overtog styringen.

Og det var vigtigt at holde købmanden i live, lød det dengang fra Anita Jørgensen.

- Købmanden er her vi mødes, og derfor skal den holdes i live. Og vi må gøre noget for det, sagde Anita Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Her, knap to år senere, er beskeden nogenlunde enslydende fra en af byens borgere.

- Det er simpelthen det, der gør, at vores samfund holder sammen, siger Birgit Secher.