Truede med opsigelse: Nu går de i dialog med saunaklub
Silkeborg Kommune vil nu gå i dialog med lokal saunaklubben for at ændre reglerne om, at badetøj ikke er tilladt i klubbens sauna.
Der er håb for dem, der iført badetøj ønsker at nyde udsigten udover Almindsø fra saunaen på Østre Søbad i Silkeborg.
Kultur,- Fritids,- Outdoor- og Idrætsudvalget ønsker at finde en fremtidig løsning, som sikrer, at ingen føler sig ekskluderet fra at bruge saunaen. Derfor vil den nuværende formand for udvalget, Luis da Silva Martins, gå i dialog med Almind-Wellet. Det har et flertal i udvalget besluttet.
- Vi inviterer bestyrelsen til en dialog. Mit udgangspunkt er, i respekt for alle, og med dialogen for øje, at vi tager en snak med bestyrelsen snarest.
- Det handler for mig også om, at vi sidder overfor hinanden og får snakket tingene godt igennem, siger formanden for Kultur,- Fritids,- Outdoor- og Idrætsudvalget, Luis da Silva Martins (R).
Afventer kommunens udspil
Saunaen ved Almindsø er kommunalt, men bliver drevet af Almind-Wellet. Og på trods af den seneste tids store debat om regler for badetøj, så kører klubben videre som vanligt.
- Vi kører videre, som vi plejer. Vi ser, hvad dialogen kan bringe. Det er fortsat vores holdning, at kulturen med sauna og badetøj ikke hører sammen, siger formanden for Almind-Wellet, Freddy Skovbo.
Der er cirka 2500 medlemmer af foreningen, og ifølge formanden er ingen medlemmer tvunget til at være nøgen.
- Der er ingen, der er presset til at være nøgen. Det har hele tiden været tilladt at tildække sig med håndklæde, siger han.
Men hvor kommunen arbejder på at ændre på reglerne for badetøj i foreningen, så håber de på en anden løsning.
- Vi foreslår, at kommunen lavede en ny saunaklub et andet sted ved søerne, hvor det er tilladt at have badetøj på, siger Freddy Skovbo.
I februar truede formanden for Kultur,- Fritids,- Outdoor- og Idrætsudvalget, Johan Brødsgaard, med at opsige aftalen med saunaklubben. Men en eventuel opsigelse har foreningen endnu ikke taget stilling til.
- Vi har ikke drøftet det på nuværende tidspunkt. Vi afventer og ser, hvad dialogen med kommunen bringer, siger formanden.
Hvis Silkeborg Kommune gør alvor af truslen, om at opsige aftalen med saunaklubben, skal det ske med seks måneders varsel.
- Gået over gevind
Blandt udvalgets medlemmer var Lars Faarup den eneste, der stemte imod, at udvalget skal arbejde hen imod en ny aftale med Almind-Wellet.
- De vilkår og den aftale, der er for brugere af saunaen er god, som den er. Det med at nogle ikke vil være nøgen, der kan man tildække sig. Det går over gevind, siger Lars Faarup (S).
Er det ikke et problem, hvis borgere fravælger en saunaklub på kommunens ejendom, fordi man skal være nøgen?
- Det kan man godt sige. Men jeg synes ikke, de har nogen grund til at føle sig ekskluderet. Det, at man kan tildække sig, gør at man ikke bliver ekskluderet, siger han.
Ønsker en sauna for alle
I starten af februar stod Heidi Møller frem, fordi hun følte sig presset til at være nøgen af foreningens regel om, at det kun er tilladt at tildække sig med håndklæde i saunaen.
- Jeg har oplevet, at der bliver set skævt til os, der har badetøj på. Inde i saunaen vil jeg rigtig gerne komme, men jeg må ikke have mit badetøj på derinde, fortalte Heidi Møller til TV2 Østjylland tilbage i februar.
Heidi Møllers ønske om at benytte enten en badekåbe eller en badeponcho, blev afvist af Almind-Wellet.
- Jeg synes, at det er irriterende, og jeg synes, at det er ærgerligt, at der ikke er plads. Jeg kan sagtens se på dem, der er nøgne, det må de selv om. Men jeg føler ikke, at der er plads til os andre oppe i saunaforeningen, siger Heidi Møller.
Hun mener, at der bør være plads til folk, der ikke ønsker at være nøgen.
- Det er et kommunalt tilbud, og de skriver, at det er en forening for alle, men jeg synes ikke, at det er en forening for alle, siger hun.