Jørgen gik på pension efter 50 år: Nu tager han gammelt erhverv i brug

Jørgen Andersen gik sidste år på pension efter 50 år som slagter. Men så fik han endnu mere at se til som skærsliber.

Jørgen Andersen er på farten. Forleden kørte han 200 kilometer på én dag - rundt til folk som havde brug for hans hjælp.

- Ja, det går rimelig godt. Nu har det taget om sig, fortæller han.

I 50 år har Jørgen Andersen været slagter. Han kom i lære som 16-årig og kunne sidste år gå på pension.

- Jeg gider ikke sidde derhjemme. Jeg har det bedst, når jeg er ude at røre mig og lave noget, siger Jørgen Andersen fra Kragelund vest for Silkeborg.

quote Jeg har arbejdet hårdt, men jeg er ikke præget af det.

Jørgen Andersen, pensionist.

Jørgen Andersen tager rundt og sliber knive for folk. Ganske almindelige køkkenknive.

- Jeg har arbejdet hårdt, men jeg er ikke præget af det. Jeg har tinnitus, og jo mere jeg sidder ned i en sofa og stol, så bliver det meget værre. Hvis jeg kommer ud og lave noget, så hører jeg det ikke og så er der ro, fortæller han. 

Jørgen Andersen i gang med at slibe knive - ude foran sit gamle erhverv som slagter.
Jørgen Andersen i gang med at slibe knive - ude foran sit gamle erhverv som slagter.

Knivene i køkkenskuffen blev for sløve

Jørgen Andersen blev ansat hos start up-virksomheden Skærsliberen.dk fra Aarhus. En online platform hvor man kan booke en skærsliber til at komme og slibe ens knive.

Vennerne Anders Weinreich og Jesper Lajer startede det 1. november sidste år.

- Vi er amatørkokke og kan godt lide at lave mad. Vi oplevede at knivene blev sløve og så søgte vi, hvor vi kunne få slebet knivene lokalt. Det kunne vi ikke finde, fortæller Jesper Lajer.

Jesper Lajer er stifter og medejer af Skærsliberen.dk
Jesper Lajer er stifter og medejer af Skærsliberen.dk Foto: Joachim Rosendahl

I dag har de 14 ansatte, som kører rundt omkring i Østjylland og Midtjylland. Den yngste er 18 og den ældste 70 år – og næsten halvdelen er pensionister.

- Det synes jeg, samfundsmæssigt er supergodt. Og jeg er glad for, der er nogle, som stadig vil arbejde, siger Jesper Lajer til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg er glad for, der er nogle, som stadig vil arbejde.

Jesper Lajer, medejer, Skærsliberen.dk

De samarbejder med jobcentret i Aarhus for at finde egnede kandidater. De vil også gerne ansætte førtidspensionister, efterlønnere og flexjobbere - men der er nogle andre regler i forhold til, hvordan de må arbejde og i forhold til at blive trukket i ydelser.

Samtidig vil de også gerne slå et slag for at bevare de knive man har i køkkenskuffen.

- Stålproduktionen er generelt noget af det, som forurener mest. Hvis man behandler en kvalitetskniv godt og får den slebet regelmæssigt, så kan den holde hele livet. Det er et stort mantra for os at bekæmpe vores brug og smid væk-kultur, siger Jesper Lajer.

Bliver ved, så længe han kan

Folkepensionister må tjene 122.004 kroner om året uden der sker en modregning i pensionen. Og Jørgen Andersen kender flere, som gerne vil arbejde, selvom de er gået på pension.

Han har også nok at se til i hverdagen – udover at køre rundt og slibe knive, så holder han også opsyn med nogle ejendomme.

For ham er det ikke nyt at slibe knive. Han har gjort det i 50 år som slagter og for naboer og bekendte. I dag kommer han mere vidt omkring - lige fra Hammel og Låsby til Ikast og Herning og til Ry. Hvor og hvornår han har opgaver, ved han først, når han bliver booket.

Hvor længe vil du blive ved med at arbejde?

- Det ved jeg ikke. Så længe jeg er rask og rørig. Jeg har ikke planer om at stoppe, siger Jørgen Andersen.