Regionchef er rådvild: - Hvis masker fra Kina ikke snart kommer, ved jeg ikke, hvad vi gør

Torsdag morgen landede et ud af i alt syv Singapore Airlines fly fra Kina i Københavns Lufthavn med værnemidler. Det er dog uvist, om værnemidlerne finder vej til Region Midtjylland.

00:53

VIDEO: Da TV2 ØSTJYLLAND talte med Ole Thomsen fra Region Midtjylland onsdag aften, havde han ikke et svar på, hvad regionen gør uden leveringen fra Kina.

Lige nu afventer de danske regioner en levering af flere 100.000 masker fra Kina, der lader vente på sig.

En levering, der er nødvendig for sundhedspersonalet, og som Region Midtjylland ikke aner, hvad de skal gøre uden, hvis den ikke når frem i denne uge.

- Hvis vi ikke har maskerne om en uge, aner jeg simpelthen ikke, hvad vi gør. Vi er nødt til at få leverance af den slags masker, som medarbejderne skal bruge, når de foretager de mest krævende procedurer på meget syge patienter, sagde koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND onsdag aften.

Derfor er frygtscenariet, at maskerne ikke når frem i tide, inden ressourcerne i Danmark slipper op.

Læs også Jan kommer hospitaler til undsætning: Genoptager produktion efter 12 år

Fly ankom fra Kina torsdag

Torsdag morgen landede et ud af i alt syv Singapore Airlines fly fra Kina i Københavns Lufthavn med værnemidler. Men hvem, der er den præcise afsender, og hvem der er modtager, er endnu uklart.

- Vi er blevet bedt om at flyve denne leverance på syv fly af en part, som ikke ønsker, at vi oplyser, hvem det er. Det kan skyldes mange forskellige hensyn. Måske har vedkommende et ønske om ikke at blive kendt eller hyldet for det, fortæller nordisk salgs- og kommunikationsmanager i Singapore Airlines, Allan Hoffery, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vi må ikke oplyse, hvor de præcis skal hen, men det er til brug i Danmark.

Allan Hoffery

Derfor er det dog ikke sikkert, om det er den levering, regionerne har ventet på.

Hos Region Midtjylland vil afdelingschefen for indkøb og Medico Teknik heller ikke hverken be- eller afkræfte, at denne leverance fra Singapore Airlines, der ankom torsdag morgen, er tiltænkt at hjælpe på Region Midtjyllands mangel på masker.

- Jeg har ikke fået noget ind på lageret endnu, og før jeg har det, kan jeg ikke bekræfte, om leverancerne er til os. Så status er indtil videre, at vi har masker til en uge, siger Dorthe Christensen til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Alle fem regioner venter på maskerne. Det er en national ordre. Der kommer hele tiden varer ind, men de kommer drypvis.

Læs også Produkt skulle virke som håndsprit: Nu trækker supermarkeder det tilbage

Ifølge TV2 ØSTJYLLANDS oplysninger er markedet uforudsigeligt lige nu, og der kommer nye kontrameldinger hver dag. Derfor er det også svært for de fem regioner at vide præcist, hvornår maskerne lander.

Allan Hoffery fortæller, at hjælpemidlerne, der primært er værnemidler og testkits, har oprindelse i Kina og er tiltænkt som nødhjælp til Danmark.

- Vi må ikke oplyse, hvor de præcis skal hen, men det er til brug i Danmark.

01:50

VIDEO: Jan Erik Jensen fra Mørke genoptager nu en gammel produktion af ansigtsmasker til gavn for sundhedspersonalet. Indslaget er fra onsdag den 1. april 2020.

Luk video

Genbrug af udstyr

Indtil nu har manglen på udstyr fået regionen til at bede personalet om at genbruge visir, der bliver steriliseret efter brug.

- Vi har fundet ud af, at de visirer, vi bruger, kan genbruges fem gange, så længe de bliver steriliseret efter hvert brug. Så mange som muligt skal samles ind og genanvendes, fortæller Ole Thomsen.

Situationen er dog en anden, hvad angår maskerne, der ikke kan genbruges på samme måde. Derfor er en ny levering af masker meget vigtig for Ole Thomsen, der samtidig ikke kan forestille sig, hvad der kommer til at ske, hvis regionen ender i en situation, hvor de ikke har de værnemidler, de skal bruge.

Læs også Værnemidler fra Kina lader vente på sig: Region ved ikke, hvad de skal gøre

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi sender medarbejderne på arbejde med de meget krævende processer, de skal gennemføre, uden at vi har værnemidler til dem.

Men selvom Ole Thomsen endnu ikke ved, om flyet overhovedet er lettet fra Kina, bevarer han optimismen.

- Med de kræfter der arbejder sammen for at få flyene til Danmark, så er jeg helt tryg ved, at de kommer afsted og lander. Men de skal meget gerne lande i denne uge.

GRAFIK: Det er særligt bestemte typer masker, der er en mangelvare hos Region Midtjylland.