Rasmus skal svømme 15 km over hajfyldt farvand – vil du med?

Rasmus Olufsen fra Randers mangler en makker til en velgørende svømmetur over Gibraltarstrædet fra Europa til Afrika.

Rasmus Olufsen har en forkærlighed for ekstremsport og har tidligere blandt andet gennemført ultraløb i Sahara-ørkenen på 250 km, besteget bjerge som Mont Blanc og Mount Elbrusl og deltaget i langrendsskiløb på 90 km. Nu skal han svømme fra Europa til Afrika. Foto: Privat

En svømmetur på 15 km i et farvand med stærk strøm og hajer. Ja, det lyder ikke som en hyggelig søndagsudflugt, og er det skam heller ikke. Det er en stor udfordring, som randrusianeren Rasmus Olufsen har påtaget sig.

Jeg tror, at han synes, det var for krævende at starte nærmest forfra og træne op igen. Så nu søger jeg en ny mand, der vil svømme med mig.

Rasmus Olufsen, Randers

Han skal svømme turen til oktober som en del af et indsamlingsprojekt til fordel for Scleroseforeningen. Og sin gode ven Thomas Winther Knudsen, der er plaget af den uhelbredelige neurologiske sygdom.

- Jeg har kendt Thomas hele mit liv og set, hvordan det er gået ham, siden han for 15 år siden fik diagnosen. Han bliver kun værre og værre ramt, og der er ikke nok fokus på sclerose, siger Rasmus Olufsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal være den rette svømmer

Planen har hele tiden været, at han i maj i år sammen med en kammerat fra soldatertiden skulle tilbagelægge de 15 km over Gibraltarstræde.

Men coronakrisen har givet bump på vejen. Først blev turen udskudt, og nu er makkeren sprunget fra.

Læs også 15-årige Laura svømmetræner i et bassin i haven

- Jeg tror, at han synes, det var for krævende at starte nærmest forfra og træne op igen. Så nu søger jeg en ny mand, der vil svømme med mig, fortæller Rasmus Olufsen, der dog har lidt krav til svømmepartneren:

- Det skal helst være en fra lokalområdet, så vi kan træne sammen. Og så er det vigtigt, vi har samme niveau. Det dur ikke, at han er elitesvømmer, men skal have lidt erfaring. Det skal være en god oplevelse for os begge.  

Under coronakrisen har Rasmus Olufsen ikke kunnet træne i bassin, men Gudenåen er især i maj blevet flittigt brugt. Så han starter ikke helt fra scratch. Foto: Privat

Smerter i venstre ben og arm

Formålet med turen er primært at sætte fokus på sclerose og skrabe penge sammen til Scleroseforeningen, som blandt andet bidrager til forskning i sygdommen.

Det glæder vennen Thomas Winther Knudsen, der som 25-årig fik konstateret sclerose.

Jeg er kommet til det stadie, hvor min sygdom gradvist bliver værre, og jeg får det dårligere. Men jeg gider ikke lægge mig ned og tude.

Thomas Winther Knudsen, scleroseramt, Randers

I mange år oplevede han ikke de store gener af sygdommen, men de seneste år har været svære.

- Jeg kan især mærke den i venstre ben og arm, og jeg bliver hurtigt træt. Jeg kan ikke holde til fysiske aktiviteter på samme måde, som jeg kunne engang, siger Thomas Winther Knudsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sclerose

  • Sclerose er en sygdom, hvor kroppens egne antistoffer og immunceller angriber myelin i hjerne og rygmarv. Myelin er celler, der ligger som isolering rundt om nervefibrene i hjerne og rygmarv.
  • Sygdommen kan give mange forskellige symptomer afhængig af, hvor i hjernen og rygmarven myelinet angribes.
  • Symptomerne kan være forstyrrelse af sanser og muskler, træthed og psykiske symptomer.
  • Forebyggende behandling med medicin kan forsinke, at man får symptomer ved sclerose. Derudover findes der medicin, der lindrer symptomerne ved sygdommen.

 

Kilde: Sundhed.dk

Kæmper videre hver dag

Også arbejdsmæssigt har sygdommen haft store konsekvenser for Thomas Winther Knudsen. Han er uddannet bygningskonstruktør, men er nu i gang med en udredning til et flexjob.

- Jeg er kommet til det stadie, hvor min sygdom gradvist bliver værre, og jeg får det dårligere. Men jeg gider ikke lægge mig ned og tude. Du er nødt til at se positivt på livet, siger Thomas Winther Knudsen.

- Jeg har en skøn kone og to dejlige børn. Der er masser af grunde til at kæmpe videre, fortsætter han.

Thomas Winther Knudsen så dog gerne, at der kom mere fokus på sclerose, og det kan vennens svømmetur fra Europa til Afrika være med til at skabe.

Sygdommen fylder hver dag i Thomas' liv, men han forsøger at se positivt på livet, der byder på mange andre gode ting.   Foto: Privat

Vil under seks timer

Det er nemlig hovedfokusset for Rasmus Olufsen, som har brugt tre år på at få godkendelsen til at svømme over det farlige stræde.

- Jeg har da altid haft drømmen om at svømme mellem to kontinenter, men det har være lige så vigtigt at gøre noget opsigtsvækkende og lave en god historie til fordel for Scleroseforeningen, siger Rasmus Olufsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også VIDEO: Flere end 1000 deltog i ekstremløb i og omkring havnen

Han har fået privatpersoner og firmaer til at donere penge og støtte turens formål. Hvor stort et beløb han får samlet ind, er underordnet.

- Det vigtigste er at skabe en masse opmærksomhed på sygdommen, og nu har jeg også nogle ekstra måneder til at finde sponsorer, lyder det fra Rasmus Olufsen.

Jeg har da altid haft drømmen om at svømme mellem to kontinenter, men det har være lige så vigtigt at gøre noget opsigtsvækkende.

Rasmus Olufsen, Randers

Målet i forhold til selve svømmeturen er at gennemføre på under seks timer.

De hurtigste svømmer den på tre timer, og de mest langsomme på over syv.