Lærere besøger handicappede elever: - De er hverdagens helte

For børn med et handicap er det særligt svært, når hverdagen bliver forandret, og skolen lukker. Det forsøger pædagoger og lærere på Vesterbakkeskolen at råde bod på.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) for godt to uger siden beordrede, at alle skoler skulle lukke, kom det som et chok for de fleste. Men for nogle er den forandrede hverdag sværere at tackle end for andre.

quote Jonas har glædet sig, lige siden han fik det at vide. Han kunne slet ikke være i sig selv.

Dorte Søndergaard Hansen, mor til elev på Vesterbakkeskolen

Og for børn med et handicap kan det være særligt svært. Derfor er pædagoger og lærere på Vesterbakkeskolen i Randers nu begyndt at tage rundt og besøge deres elever derhjemme. Og gensynsglæden er stor.   

- Jonas har glædet sig lige siden han fik det at vide. Han kunne slet ikke være i sig selv. Det var fantastisk. Det er nogle af hverdagens helte - pædagogerne og lærerne på Vesterbakkeskolen, siger Jonas' mor, Dorte Søndergaard Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

En flok lærere og pædagoger fra Vesterbakkeskolen tog i dag på rundtur til deres elever.
En flok lærere og pædagoger fra Vesterbakkeskolen tog i dag på rundtur til deres elever.

Jonas er handicappet efter en stor hjerneblødning. Til daglig går han på specialskolen Vesterbakkeskolen, men den er lukket ligesom alle andre skoler. Børnene er hevet ud af rutinen og den trygge hverdag på skolen.

- Der er noget struktur, der er vigtig. Vi prøver jo at lave en dagligdag så godt, som vi kan. Men det er svært. Og det er rimeligt hårdt, siger Dorte Søndergaard Hansen.

Forstår ikke lukning

Til forskel fra andre skoleelever er der på Vesterbakkeskolen rigtigt mange elever, der ikke forstår hvorfor skolen er lukket. En af dem er Ludvig fra Hastrup.

- Han har jo haft svært ved at forstå, hvad det handlede om. Jeg fortæller, at skolen er aflyst, men han kan jo ikke forstå hvorfor. Samtidig har han en relation til pædagogerne og vennerne, som han ikke kan forstå, er forsvundet nu, siger Mette Damm Kirk, som er mor til Ludvig.

Helle Huldgaard var en af lærerne, der i dag tog på rundtur til sine elever.
Helle Huldgaard var en af lærerne, der i dag tog på rundtur til sine elever.

Pædagogerne og lærerne regner med at gentage de små besøg hos deres elever. Det giver børnene noget at tale om - og når de genser videoerne, frembringer det også et smil på læben. Men det handler også om andet end børnene.

- Vi gør det også som en opbakning til forældrene. Det giver dem et lille pusterum i deres hverdag, som er travl, fordi deres børn skal have hjælp hele døgnet rundt, siger lærer på Vesterbakkeskolen, Helle Huldgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der blev drukket kaffe og sludret på behørig afstand under besøgene.
Der blev drukket kaffe og sludret på behørig afstand under besøgene.

Enormt stor betydning

Ifølge forskningschef Andreas Rasch-Christensen er det vigtigt for alle børn og unge at have gode relationer til de professionelle voksne, som de møder i skolelivet. Og det gælder i endnu højere grad for handicappede børn.

- For de her børn er det særligt vigtigt, fordi genkendeligheden, tilliden og trygheden er fuldstændig afgørende for dem. Selvom det kun er et kort øjeblik, så har det enormt stor betydning, siger Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef på center for pædagogik og dannelse, VIA University College.

- De er blevet revet ud af deres hverdag, som normalt er forbundet med, at de er et sted, hvor der er nogle voksne, de kender, og som kender dem. Og lige pludselig sker der et afbræk i deres dagligdag. For nogen er det en lille ændring, men for de her børn med udfordringer har det enormt stor betydning, siger Andreas Rasch-Christensen.

Besøgene gav store smil på læben hos eleverne.
Besøgene gav store smil på læben hos eleverne.
20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste