Kun få har samme diagnose som drabstiltalt: Det betyder den
En psykiater med mange års erfaring sætter her ord på, hvad det betyder at have en histrionisk personlighedsforstyrrelse.
I denne uge er det kommet frem, at den 60-årige drabstiltalte sosu-hjælper fra Plejecenter Tirsdalen lider af en helt særlig personlighedsforstyrrelse.
Den gør, at hun i mange sammenhænge vil reagere anderledes og især mere dramatisk end de fleste.
Det fortæller psykiater Per Vendsborg.
- Personlighedsforstyrrelsen er kendetegnet ved, at man reagerer meget følelsesbetonet og er dramatisk, siger Per Vendsborg til TV2 ØSTJYLLAND.
- Man er meget opmærksomhedskrævende. Det er vigtigt, at andre ser en, og man vil gerne føle sig som noget særligt, fortsætter han.
Psykiateren arbejder som konsulent hos Psykiatrifonden, men har også mange år bag sig i Region Sjællands psykiatri og på Rigshospitalet.
Histrionisk personlighedsforstyrrelse
Denne personlighedsforstyrrelse er kendetegnet ved overdrevne følelsesudtryk og overfladiske følelser og opmærksomhedssøgende adfærd.
Det medfører store udfordringer og konflikter i forhold til sociale spilleregler og normer og står i vejen for at opnå dybe, meningsfulde relationer til andre mennesker.
Mennesker med histrionisk personlighedsstruktur påvirkes let af andre, bliver let sårede og reagerer dramatisk og har samtidig ofte en egocentrisk adfærd. De er overdrevent optagede af udseende og egen tiltrækningsevne og længes som regel efter anerkendelse.
Kilde: Psykiatrifonden
Han har sjældent stødt på personer med histrionisk personlighedsforstyrrelse.
Både fordi den er sjælden og kun bliver diagnosticeret hos 2-3 procent i befolkningen, men også fordi man sjældent behandler den.
- Mange går hele livet igennem uden at få diagnosen. Den indebærer også, at man er egoistisk og selvoptaget, og det har mange af os nok i sig.
Det er ifølge Per Vendsborg muligt at behandle personlighedsforstyrrelsen med psykoterapi, men det er en længere proces, og ikke noget som det offentlige prioriterer.
- Man bliver aldrig et andet menneske efter behandlingen, men man kan komme til at opføre sig anderledes og mindre dramatisk.
Samme diagnose som dømt sygeplejerske
Personlighedsforstyrrelsen som den 60-årige kvinde fra Randers har fået diagnosticeret er den samme, som lægerne gav sygeplejerske Christina Aistrup Hansen, der blev dømt for fire drabsforsøg mod patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.
I den psykologiske undersøgelse af den 60-årige drabstiltalte sosu-hjælper er der dog ingen tegn på, at den ansatte fra Plejecenter Tirsdalen er sindssyg eller lider af alvorlige psykiske lidelser.
Det vurderes, at hun er egnet til almindelig straf. Der anbefales altså ikke en behandlingsdom.
Der ventes at falde dom i sagen den 22. februar.
På næste retsmøde den 8. februar skal anklager og forsvarer fremlægge, hvordan de ser hele sagen, hvorfor de henholdsvis mener, at hun skal dømmes og frikendes.