Jonna frygter for sin mors helbred: - Kan miste evnen til at gå

Coronaudbruddet har ramt de ældre på plejehjemmene hårdt. Flere peger på en stor risiko for fysiske konsekvenser af nedlukningen.

Aktiviteter er aflyst, der er færre gåture, og ældre isoleres på deres værelser. Sådan er virkeligheden under coronakrisen for de ældre på langt de fleste østjyske plejehjem. Og det bekymrer både eksperter og de pårørende.

Jonna Marie Foghs mor, Ruth, bor på plejecentret Svaleparken i Assentoft uden for Randers, og datteren frygter for morens helbred, når hele krisen er ovre.

quote Jeg frygter, at hun mister evnen til at gå, fordi hun ikke bevæger sig. Og jeg frygter, hun falder psykisk i et hul.

Jonna Marie Fogh, Randers

- Min mor har ikke kræfterne og overskuddet til at beskæftige sig selv. Jeg frygter, at hun mister evnen til at gå, fordi hun ikke bevæger sig. Og jeg frygter, at hun falder psykisk i et hul, siger Jonna Marie Fogh til TV2 ØSTJYLLAND.

- Allerede på den her lille måned kan jeg høre på hende, at nedlukningen har haft konsekvenser. Hun taber pusten, når vi taler i telefon sammen, og hun fortæller, at hun er mere svimmel.

Ikke sikkert hun genvinder evnerne

Datteren tør næsten ikke tænke på, hvordan hendes 84-årige mor har det, når hun igen må besøge hende som før corona-udbruddet.

- Min største frygt er, at hun ikke kan genvinde de fysiske evner, og de ting vil selvfølgelig også påvirke hende psykisk, fortsætter datteren.

Ruth Fogh har tidligere været vant til at deltage i aktiviteter, har nydt gåture i det fri og har også fået fysiologisk behandling. Alt sammen noget, der enten er helt aflyst nu eller sat ned til et minimum.

Det vil uden tvivl få store konsekvenser for hende, mener datteren Jonna Marie Fogh.

- Den her tid kommer ikke igen, og min mor er i forvejen meget svækket. Hendes lungekapacitet kan blive forværret meget på kort tid, forklarer hun til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Jonna Marie Fogh frygter også for sin mors mentale helbred, som hun oplever er forringet under coronakrisen. Indslaget er fra den 17. marts. 

Funktionsevnen falder drastisk

Jonna Marie Foghs frygt kan være særdeles velbegrundet. Det fortæller fysioterapeut Kamilla Nørgaard Horn til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun arbejder til daglig som fysioterapeut i Hadsten og har mange ældre klienter.

- Det er vigtigt for ældre at holde sig fysisk aktive, da deres funktionsniveau kan falde drastisk. Kroppen tilpasser sig hurtigt til ens aktivitetsniveau, så fire uger vil have store konsekvenser, når de skal i gang igen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Fysioterapeut Kamille Nørgaard Horn forklarer, at hvis man ikke gør noget for at opretholde sin muskelmasse, mister man årligt 1,5 procent, efter man er fyldt 60 år. 
Fysioterapeut Kamille Nørgaard Horn forklarer, at hvis man ikke gør noget for at opretholde sin muskelmasse, mister man årligt 1,5 procent, efter man er fyldt 60 år.  Foto: Privat

For Jonna Marie Fogh er der dog trøst at hente. Kamilla Nørgaard Horn understreger nemlig, at man altid vil kunne genoptræne det tabte, selvom det kan være en lang proces. 

- Det kommer til at tage lang tid at opbygge den funktion, man havde før de fire uger. Muskelstyrken og konditionen går hurtigt ned, og hvis man eksempelvis forestiller sig en indlæggelse i sengen i 14 dage, så tager det op til tre måneder at komme op på samme niveau igen, siger hun.

Det er ikke kun muskelmassen og konditionen, det går ud over, hvis man er inaktiv for længe. Forhøjet blodtryk, øget kolesteroltal og større risiko for at udvikle sukkersyge er nogle af de konsekvenser, der kan følge med.

Ældre Sagen er bekymret for overfortolkning

Også hos Ældre Sagen forstår man udmærket Jonna Marie Foghs bekymringer.

Ældre Sagen oplever, at nogle plejehjem har isoleret alle raske ældre i deres egne små boliger, selvom der ikke er smittede på plejehjemmet, hvilket ifølge dem er en overfortolkning af retningslinjerne.

- Det betyder, at det blandt andet er svært at sørge for den fysiske aktivitet. Vi mener, at plejehjemmene skal opretholde en så normal hverdag, som det nu er muligt under de nuværende omstændigheder. Plejepersonalet kan stadig godt kan gå en tur i haven med en eller flere beboere, så længe man holder den anbefalede afstand, siger Nina Bruun, der er konsulent på plejehjemsområdet hos Ældre Sagen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi ser, at nogen plejehjem har isoleret alle raske ældre i deres egne små boliger, selvom der ikke er nogen smittede på plejehjemmet, siger Nina Bruun.
- Vi ser, at nogen plejehjem har isoleret alle raske ældre i deres egne små boliger, selvom der ikke er nogen smittede på plejehjemmet, siger Nina Bruun. Foto: Ældre Sagen

Hun anbefaler, at man forsøger at udveksle gode løsninger på tværs af kommuneskel, så ældre fortsat kan have en aktiv hverdag.

- Man kan også stadig lave stolegymnastik, og det er rigtig vigtigt at holde fast i. Mangel på bevægelse kan hurtigt betyde tab af funktionsevne for den ældre, hvilket i sidste ende giver et tab af livskvalitet og mere behov for pleje. Det er der al mulig god grund til at forebygge, siger Nina Bruun.

Kommune er opmærksom på problemet

I Randers Kommune, hvor Jonna Marie Foghs mor bor, forklarer de, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Samtidig har de ansatte på plejehjemmene et vågent øje til beboernes fysik.

- Det er noget, vi er opmærksomme på. Vi vurderer løbende, hvornår det bliver kritisk, og hvad der er brug for i den givne situation. Men vi kan ikke både mindske risikoen for smitte og så levere alt det, vi plejer, siger omsorgschef i Randers Kommune Lene Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

På grund af smittefaren har man ikke blot lukket ned for holdtræningen, men også for de frivillige, der plejer at være med til at aktivere beboerne.

quote Jeg siger ikke, det er perfekt. Det kan det ikke være i den her situation

Lene Jensen, omsorgschef, Randers kommune

- Vi forsøger så godt som overhovedet muligt at lave aktiviteter, men vi kan jo ikke tilbyde holdtræning, som vi havde før. Derfor handler det om at få rejst sig fra stolen og gå en lille tur, forklarer Lene Jensen og fortsætter:

- Det enkelte plejehjem må så vurdere, hvad der kan lade sig gøre i forhold til den enkelte beboer. Det er ikke sådan, at man ikke vil kunne komme ud i en gårdhave, men vi er i et akutberedskab, så vi har lidt mindre personale end normalt.

Holder øje med dem uden for plejehjemmene

Lene Jensen forklarer yderligere, at man foruden beboerne på plejehjemmene, der har daglig kontakt med en plejer, er særligt opmærksomme på de beboere, der stadig er i eget hjem, men har brug for træning.

Dem holder de i stedet kontakt med over telefonen, og så vurderer personalet i hvert enkelt tilfælde, hvornår det er nødvendigt at møde fysisk op.

- Jeg siger ikke, det er perfekt. Det kan det ikke være i den her situation, men jeg har tillid til, at vores medarbejdere kender borgerne så godt, at de ved, hvad der er brug for.

Hos Ældre Sagen forstår man da også godt, at der er tale om en ekstraordinær situation.

- Det er en situation, hvor alle skal vise forståelse, men det må heller ikke blive en sovepude i forhold til ikke at opfylde de nødvendige behov. Det handler om, at der også er et liv efter corona, hvor man skal være bedst muligt stillet, siger konsulent Nina Bruun.

Tilbage i Randers ser Jonna Marie Fogh med længsel frem til den dag, hvor hun igen må se sin mor regelmæssigt, og hvor der ikke er en masse restriktioner forbundet med kontakten med de ældre. 

- Usikkerheden er så hård og påvirker mig meget. Min mor og jeg har altid været tætte og set meget til hinanden. Det kommer vi forhåbentlig til igen snart, lyder det fra datteren. 

VIDEO: For udsatte børn, som børn med handicap, kan det være særligt svært, at deres skole er lukket og hverdag helt anderledes. Derfor tog pædagoger og lærere på Vesterbakkeskolen i Randers d. 30. marts rundt og besøgte deres elever hjemme. Og gensynsglæden var stor.

 

Sankt Hans bål

Sankt Hans heksene brænder: I 1600-tallet var idyllisk gade beboet af hekse

Thomas Guntzelnick Poulsen

Thomas leder efter en 600 år gammel forsvunden landsby

blå blink politi politibil patrulje

Festen sluttede brat: Bøller frarøver studenterhue

silkeborgvej

Efter vanvidskørsel: Nu bliver færdselsåre oprustet

Untitled collage (9)

play Ø-boere har kæmpet i flere år – nu er sag om solcellepark afgjort

Aros Your Rainbow Panorama Regnbuen

Anonym klage sætter gang i omfattende undersøgelse om krænkelser på Aros

Dagens mest læste