Fugtskader og revner: Nu bliver ikonisk rådhus renoveret

I dag begyndte et større renoverings- og restaureringsarbejde i Randers. Byens gamle rådhus fra 1778 trænger nemlig til en kærlig hånd.

01:00

VIDEO: I dag går et omfattende renoverings- og restaureringsarbejde i gang på Det Gamle Rådhus i Randers fra 1778.

Tidens tand har sat sine spor på Det Gamle Rådhus fra 1778 i Randers.

Rådhuset bærer præg af fugtskader og revner i murværket, og det skal der gøres noget ved nu.

Bygningen er fredet, og derfor er der skærpede krav til processen. Det betyder, at arbejdet vil blive udført efter traditionelle byggemetoder, så facader og vinduer bliver genopført i den oprindelige stil.

Læs også Gerti sælger overskudsmad fra rådhus: - Det er en nem start på weekenden

- I sin tid har man lavet et smukt og solidt stykke håndværk, og det er jo i virkeligheden det, vi hylder ved at renovere bygningen, så den kommer til at se ud, som da den første gang blev opført, fortæller formand for udviklingsudvalget i Randers Kommune Christian Brøns (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det gamle rådhus i Randers er en af de mest fremtrædende og smukkeste bygninger. Nu handler det om at få den styrke tilbage, som bygningen havde engang.

Christian Brøns (V), formand for udviklingsudvalget, Randers Kommune.

Gennem tiden har den gamle bygning huset hele Randers Kommunes administration, haft prominente og kongelige besøg og udgjort rammen om vielser og særlige anledninger. Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.

Nye facader i oprindelig stil

Når den gamle bygning skal igennem den store renovering, er det først og fremmest facader og vinduer, der står for skud. Der er nemlig med tiden blandt andet opstået fugtophobninger og revnedannelser i murværket.

Mens renoveringen står på, vil hele bygningen blive pakket ind i plastik, da arbejdet med at afrense facaderne vil støve en del.

Hele renoveringen sker efter de samme metoder, som man anvendte, dengang rådhuset blev bygget i 1778. Renoveringen vil blandt andet betyde, at murværket kan "ånde" og komme af med fugt.

- Det gamle rådhus i Randers er en af de mest fremtrædende og smukkeste bygninger. Nu handler det om at få den styrke tilbage, som bygningen havde engang, siger udvalgsformand Christian Brøns.

Læs også Kina elsker Randers: Kopierer midtby seks steder i landet

Især arbejdet med at afrense facaderne vil ifølge Randers Kommune medføre støjgener, og det vil støve en del. Sidstnævnte er også grunden til, at bygningen bliver pakket ind i plastik, mens arbejdet står på.

- Jeg tror, renoveringen er med til at give en opmuntring til hele byen – det bliver et løft af bygningen, og jeg tror, det er vigtigt, at det gamle rådhus tager sig ud fra sin bedste side, når folk går en tur gennem byen, fortæller Christian Brøns.

Efter planen vil Det Gamle Rådhus stå klar med nye facader i slutningen af oktober.