Hastemøde: Arbejdet på Nordic Waste stoppet med ét minuts varsel
Nordic Waste har indstillet sit arbejde tirsdag klokken 11. Alle entreprenørmaskinerne arbejder nu i stedet for Randers Kommune uden for grunden og kæmper for at stoppe jorden i at ramme Alling Å.
Tirsdag har virksomheden Nordic Waste i Ølst syd for Randers med ét minuts varsel meddelt Randers Kommune, at virksomheden stopper alt arbejde med at bekæmpe et kæmpe jordskred på virksomhedens grund.
Det er sket tirsdag klokken 11.
- Virksomheden har med et minuts varsel på stedet derude meddelt os, at de stopper med arbejdet. Det betyder, at der øget risiko for en miljøforurening, siger Jens Heslop, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik på et hasteindkaldt pressemøde på rådhuset i Randers.
Nordic Waste håndterer blandt andet forurenet jord fra industrien, og frygten er derfor, at der kan ske miljøpåvirkning af den nærliggende Alling Å, hvis jordskredet ender i åløbet.
Og eftersom Nordic Waste helt har stoppet med at bekæmpe jordskredet, skrider jorden uden for virksomhedens arealer, ud mod Gl. Århusvej og Alling Å.
Det stiller Randers Kommune i en yderst presset situation i en kamp mod tiden for at stoppe det gletsjerlignende jordskred med retning mod åen.
- Jeg har aldrig nogensinde oplevet noget lignende, og det håber jeg aldrig nogensinde, jeg kommer til, siger direktør Jens Heslop.
Alling Å skal omlægges
Randers Kommune har derfor i al hast iværksat en plan b. Den plan er lagt tirsdag mellem klokken 11 og 12 på et møde i en skurvogn med flere entreprenørere.
Plan b går ud på, at Alling Å skal omlægges. Den skal føres under Gammel Århusvej og løbe på den østlige side af vejen.
- Der er tale om cirka 300 meters rørlægning. Der skal arbejdes for fulde hammer i døgndrift, for alt afhængigt af, hvor hurtigt jorden kommer, har vi to til tre døgn at løbe på, siger direktør Jens Heslop.
Randers Kommune har derfor indgået en aftale om, at de entreprenørvirksomheder, der indtil klokken 11 gravede og flyttede jord for Nordic Waste, i stedet flytter ud på den anden side af hegnet og fortsætter miljøarbejdet for kommunen.
- Vi kan kun gøre det så hurtigt, fordi entreprenørerne derude har sagt ja til at hjælpe os med den nuværende situation, siger Jens Heslop.
Hvorfor er Nordic Waste stoppet med arbejdet?
- Det må I spørge virksomheden om. Vi forholder os til, at arbejdet stopper.
Men når de har stoppet arbejdet, kommer der jo mere og mere arbejde til jer?
- Præcis.
Får det ikke konsekvenser for virksomheden?
- Vi har ingen mulighed for at sige, at virksomheden skal fortsætte. Derfor må vi tage bestik af situationen, som den er. Vores fokus er at afværge miljøpåvirkning af Alling Å. Virksomheden har stadig ansvaret for det, der er indenfor hegnet - vi har ansvaret for det uden for.
TV2 Østjylland har både inden og efter pressemødet flere gange forsøgt at få en kommentar fra Nordic Waste. Det har ikke været muligt.
Pris for oprydning er uklar
Hvad oprydningen kommer til at koste Randers Kommune vides ikke. Men regningen bliver sendt videre til Nordic Waste.
- Det er skadevolder, der skal betale regningen, siger borgmester Torben Hansen.
Hvad så hvis Nordic Waste er gået konkurs?
- Så må vi regne med, at virksomheden har et forsikringsselskab, der dækker.
Regn skyld i jordskred
Nordic Waste modtager og behandler både ren og forurenet jord og tilbyder også såkaldt biologisk rensning og rensning gennem vask.
Det, der flytter på sig, er jord og ler i virksomhedens lergrav. Den store bunke af jord ”glider” på den underliggende ler. Det skyldes den store mængde nedbør, der er kommet de seneste måneder.
Jernkasse holder - men kun på lånt tid
Nordic Waste har tidligere lavet en dæmning ned mod Alling Å, som ikke har kunnet holde jordmasserne. Randers Kommune gik derfor ind i arbejdet lørdag og byggede en jernkasse over åen, som skulle sørge for, at jorden kunne glide over åen i stedet for ned i åen.
Situationen ændrer sig time for time, da jorden stadig er i skred. Men som status er nu, holder jernkassen og holder jorden væk fra åen. Det er dog på lånt tid, oplyser kommunen.
- Det er på lånt tid i forhold til, hvor længe kassen ikke længere kan bære jorden ovenpå den, lyder det på pressemødet.
Og det er altså det, der er årsag til, at kommunen nu griber til en omlægning af åen syd for virksomheden og under Gl. Århusvej.
Vejen kan forventes spærret i et godt stykke tid.
- Vi har spærret af i området, og det kommer nok nærmere til at tage måneder end uger, før den åbner igen, forklarer Jesper Kass Schmidt på pressemødet.
TV2 Østjylland er desuden bekendt med, at hele byrådet i Randers Kommune tirsdag aften ekstraordinært er indkaldt til et møde om sagen.