Hans byggede mejetærskere i 40 år – nu er ikonisk fabrik snart fortid

Dronningborg Maskinfabrik er i disse dage ved at blive revet ned. Vi fik genopfrisket minderne herfra en sidste gang med en af de tidligere ansatte.

Udgivet Opdateret
Hans Hjort Møller har en sidste gang været forbi sin gamle arbejdsplads gennem flere årtier. Nu er der kun resterne tilbage.

I årtier var Randers kendt for sine tog, handsker, reb og ikke mindst mejetærskere. Sidstnævnte blev bygget på Dronningborg Maskinfabrik. En fabrik, der snart er fortid.

For i skrivende stund er de gamle fabriksbygninger ved at blive revet ned. Til stor ærgrelse for mange. Ikke mindst de tidligere ansatte.

Dronningborg var mit liv. Det fyldte meget, og havde jeg ikke haft min kone til at passe det derhjemme, så var det ikke gået.
Hans Hjort Møller, tidligere ansat, Dronningborg Maskinfabrik, Randers

En af dem er Hans Hjort Møller, der i knap 40 år var med til at bygge de store maskiner i den randrusianske bydel.

- Det er forfærdeligt, det er sørgeligt. Det gør ondt, lyder det fra den tidligere medarbejder, når han ser nedrivningen i aktion.

VIDEO: Sådan ser nedrivningen af Dronningborg Maskinfabrik ud fra oven. Det er tydeligt at se, der blot er rester af fabrikken tilbage.

Rundede 1.300 ansatte

Fra 1966-2003 havde han sin gang på fabrikken i Randers. I 25 af årene var han tillidsmand.

- Da vi var flest, var vi 1.300 medarbejdere. Det var en god arbejdsplads. Der var gang i den, folk drillede hinanden, og vi havde det godt med det. Der var intet ondt i det, fortæller Hans Hjort Møller til TV2 ØSTJYLLAND.

For ham har den kendte fabrik haft stor betydning.

- Dronningborg var mit liv. Det fyldte meget, og havde jeg ikke haft min kone til at passe det derhjemme, selvom hun også havde arbejde, så var det ikke gået.

Det var mejetærskere som denne, der blev bygget på Dronningborg i begyndelsen af 1990'erne.

Produktionen flytter sydpå

Hans Hjort Møller var med under både op- og nedture på det, der i folkemunde bare blev kaldt Dronningborg.

Ad flere omgange var fabrikken truet af lukning, og i 2002 fik medarbejderne så den triste besked.

Hver fredag var der lotteri med 1.200-1.300 kroner i hovedpræmie. Den afdeling, der vandt det, der kunne vi lige så godt dreje nøglen. For så stod den på druk.
Hans Hjort Møller, tidligere ansat, Dronningborg Maskinfabrik, Randers

- Vi blev kaldt over i udstillingen efter arbejdstid, og så stod der nogle fremmede mennesker fra udlandet. De stillede sig op og sagde, at Dronningborg lukkede, og al produktion flyttede til Italien.

- Det gjorde satme ondt.

VIDEO: Kom med rundt i resterne af den gamle maskinfabrik her.

Masser af minder og anekdoter

Otte år senere - i 2010 - blev den sidste produktion endegyldigt stoppet, og i dag er der kun en mindre udviklingsafdeling tilbage.

Og ja, så minderne. Dem har Hans Hjort Møller mange af:

- Hver fredag var der lotteri med 1.200-1.300 kroner i hovedpræmie. Den afdeling, der vandt det, der kunne vi lige så godt dreje nøglen. For så stod den på druk.

- Nede i drejeværkstedet havde vi en ungkarl. Han havde været i byen hele natten og var godt træt og fuld. En af kollegerne løftede ham op og satte ham ned i nogle paller og satte en toppalle ovenpå. Og så sov han der indtil middag, hvor han var frisk igen.

Nedrivningsfirmaer er i fuld gang med at fjerne de sidste bygninger, der engang husede Dronningborg Maskinfabrik.

Nyt boligområde på vej

Sådan nogle historier kommer der næppe flere af i fremtiden.

For på maskinfabrikkens grund bliver der med al sandsynlighed bygget flere hundrede boliger og skabt et helt nye boligområde.

- Det er klart, at hvis der skal være nogen, der har lyst til at flytte til Randers, så skal der også være nogle attraktive boligområder. Og det tror vi, at området her ved den gamle maskinfabrik kan blive, siger formanden for Udviklingsudvalget i Randers Kommune, Christian Brøns (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Christian Brøns håber, at det nye boligområde i Dronningborg vil være attraktivt for tilflyttere.

'Kan ikke stoppe fremtiden'

Men nogen tænker nok, at det er ærgerligt, at alt skal være nyt, og at man ikke bevarer noget?

- Det synes jeg også, at vi har forsøgt at tage hensyn til i vores lokalplan, hvor der er mulighed for at ombygge nogle af de bygninger, som der kan gøres noget ved. Men hvis man kigger på de gamle fabriksbygninger, så er der mange af dem, som man ikke kan stille noget op med.

Det er klart, at hvis der skal være nogen, der har lyst til at flytte til Randers, så skal der også være nogle attraktive boligområder.
Christian Brøns (V), formand, Udviklingsudvalget, Randers Kommune

Det giver Hans Hjort Møller politikeren ret i.

Og selvom det skærer i hans hjerte, så kan han godt se, at det er bedre med nye boliger end faldefærdige tomme haller.

- Allerhelst havde jeg jo gerne set, at der stadig var en fabrik, men fremtiden kan vi ikke stoppe. Det kan vi ikke lave om på. Jeg tror også, at det bliver et godt sted at bo, siger Hans Hjort Møller.

Nedrivningen af Dronningborg Maskinfabrik forventes at være færdig til sommer.

Hans Hjort Møller endte også i bestyrelsen for Dronningborg Maskinfabrik og rejste rundt i store dele af verdenen for at se på nye maskiner.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her