Vi ser mere skævt til østeuropæisk sort arbejde end dansk

Borgere ser mildere på sort arbejde end andre former for skattesnyd. Dog primært hvis håndværkeren er dansk.

Hvis det er en dansk håndværker, der sidder i byggekranen og udfører sort arbejde, så ser vi på det med mildere øjne, end hvis det var en østeuropæer. Genrefoto

Det er i højere grad i orden, hvis en dansk håndværker får sorte penge for at lægge nyt klinkegulv eller sætte en væg op, end hvis en østeuropæisk håndværker gør det samme.

Det svarer de adspurgte i en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden, skriver Jyllands-Posten.

Læs også Skats nye våben skal forhindre fejl og fusk med årsopgørelse

I undersøgelsen er 1600 personer blevet spurgt til deres holdning til forskellige former for skattesnyd.

Tre ud af fire af de adspurgte svarer, at det er uacceptabelt at snyde i skat. Dog er det ikke alle, der smider sort arbejde i kategorien skattefusk, skriver avisen.

Danskere betaler deres skat

Mens hver fjerde synes, det er okay, hvis en dansk håndværker tjener 1500 kroner sort hver måned, er det kun ni procent, der finder det acceptabelt, hvis en østeuropæisk håndværker gør det samme.

Udfører man sort arbejde, er man på den gale side, og så er det egentlig fuldstændig ligegyldigt, hvor man kommer fra, eller hvilken baggrund man har.

Morten Bødskov (S), skatteminister

Ifølge forsker Peer Ebbesen Skov, der står bag undersøgelsen, kan resultatet skyldes, at de adspurgte tænker, at danskere - i modsætning til udlændinge - betaler skat i Danmark gennem hele livet.

- Forklaringen er måske, at mange tænker, at en dansk håndværker har en fastere tilknytning til det danske arbejdsmarked og over et livsforløb nok skal få betalt sin del til skattevæsnet, mens østeuropæere tager hjem igen og netop ikke betaler skat i Danmark gennem et helt arbejdsliv, siger han til Jyllands-Posten.

Går glip af over 70 milliarder

I 2018 lavede Dansk Byggeri i samarbejde med Rockwool Fonden og Danmarks Statistik en opgørelse, der viste, at statskassen går glip af over 70 milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter på grund af sort arbejde.

Skatteminister Morten Bødskov (S) ser med alvor på resultatet af undersøgelsen.

- Udfører man sort arbejde, er man på den gale side, og så er det egentlig fuldstændig ligegyldigt, hvor man kommer fra, eller hvilken baggrund man har, siger han til avisen.

Skatteministeren er bekymret over resultatet af undersøgelsen.