Havørne sætter ny rekord i Danmark

Danmarks natur har nu fostret over 1000 havørneunger på to årtier. Rekordmange unger kom på vingerne i 2019.

Aldrig før har der været så mange havørne i Danmark, som der er lige nu. Foto: Kaare Smith / Scanpix Danmark

Havørnen har haft et gyldent år i Danmark.

I år fløj 130 unger ud fra de 80 havørnereder, hvor forældrene havde held med parringen. Det er det højeste antal flyvefærdige unger på én sæson, siden den store rovfugl genindvandrede til Danmark i 1996.

Læs også Se imponerende video: Svømmende ørn fik fat på for fed fisk

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har registreret mindst 1069 udfløjne havørneunger siden da. Det oplyser Kim Skelmose, leder af DOF's Projekt Ørn.

Virkeligheden har overhalet ornitologernes drømme.

00:44

VIDEO: Tidligere på året fangede Jakob Sørensen, der er naturformidler hos DetHeltVildt, en havørn på video, som fangede en for tung fisk og måtte svømme butterfly for at komme i land med den. Video: Jakob Sørensen

Luk video

Oprettede Projekt Ørn i 1992

Projekt Ørn blev oprettet i 1992. Da var det ambitiøse mål, at Danmark i 2040 skulle have 75 par havørne.

- 2019 blev året, da vi nåede forbi det magiske tal på 1000 indfødte havørneunger, siger Kim Skelmose.

Trods havørnens lange fravær - den danske bestand var fordrevet i 1917 - er Danmark som skabt til den imponerende rovfugl.

Læs også Borgmestre går ind i kampen mod vandmasser

Den lever især af vandfugle og fisk, og med 7300 kilometer kystlinje og mange fuglerige fjorde og søer er det danske landskab ideelt.

- Ørnene etablerer sig fortsat nye steder fra år til år. Vi tror, at en bestand på 150-160 ynglepar er realistisk i løbet af nogle årtier, siger Kim Skelmose.

Dykket i 2017 skyldes et udbrud af fugleinfluenza. Tallene stammer fra DOF’s årlige ørnerapport, hvor de blandt andet opgør antallet af besatte reder og flyvefærdige havørneunger.

Stor folkelig opbakning

Det spiller også positivt ind, at der er stor folkelig opbakning til at beskytte ørnene.

Der foregår stadig ulovlig jagt og bevidst forgiftning af ørne, men det bliver opdaget med det samme, hvis der sker noget mistænkeligt i et ørneterritorium, siger Skelmose.

Læs også Svend-Erik var tæt på at køre en "sort cyklist" ned – nu råber han op

Havørnene har også gjort det lettere for sig selv at yngle i et tætbefolket land som Danmark. År for år er de blevet mere tillidsfulde og er flyttet tættere på mennesker.

- I disse år ser vi bynære havørne, for eksempel ved Egå Engsø i udkanten af Aarhus. Her jager havørnene dagligt med publikum helt tæt på, siger Kim Skelmose.

Ørnens kerneområder er Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland, men den fordeler sig stadig mere i hele landet.

Egå Engsø ved Aarhus blev lavet i 2006 ved at lukke for flere dræn af nogle enge i Egådalen. Dermed opstod der et kæmpe vådområde, som har tiltrukket en masse fugle

En succes blandt flere

Artens indvandring op gennem Jylland er gået mere trægt end forudset, men bevægelsen mod vest og nord er i gang. Vadehavet har de senere år haft sine ynglepar.

For Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet, er forklaringen på succesen simpel.

- Bestanden kom tilbage, da vi holdt med at skyde og forgifte den.

Læs også Udviklingshæmmede vasker tøj - nu hædres vaskeri med stor pose penge

Havørnens succes er en blandt flere. Vi har også fået bestanden af eksempelvis odder og rød glente på fode igen, påpeger Carsten Rahbek.

- Men mange andre arter er forsvundet fra Danmark uden at vende tilbage, og 20 procent af de danske arter er truede, siger professoren.