Ane kræver flere pædagog-hænder - strejker med sin fireårige søn

Igen går forældre på gaden for at få minimumsnormeringer. De opfordrer også til, at de mindste holder fri. Det er forældrebevægelsen HvorErDerEnVoksen, der står bag dagens aktioner.

Mens politikerne fortsat forhandler om en ny finanslov og minimumsnormeringer, holder forældre landet over børn hjemme fra vuggestuer og børnehaver og går endnu en gang på gaden i protest.

Én af dem, der har valgt at holde sit barn hjemme fra børnehave, er Ane Hillgaard fra Randers.

- Jeg vil gerne støtte op om, at der kommer flere voksne til vores vuggestuer og børnehaver, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Ane Hillgaard har fire børn. Et, der går i skole, og et tvillingepar på 17 måneder, som hun går hjemme med. Men i dagens anledning afleverer hun ikke sin 4-årige søn i børnehaven som sædvanligt.

VIDEO: - Nogle dage, når jeg henter, kan det være svært at få øje på en voksen, siger Ane Hillgaard, der mor til fire børn.

En presset dag

Hun understreger, at hun er virkelig glad for børnehaven og personalet, som hun mener gør et fantastisk stykke arbejde. Men det ændrer ikke ved, at der mangler flere pædagoger, og at det kan give en presset hverdag, fortæller hun.

- Nogle dage, når jeg henter, kan det være svært at få øje på en voksen. Når der er for få voksne, har børnene frit spil til at gøre, hvad de vil, og det giver mere uro og flere børn, der er kede af det. Jeg kan nogle gange tydeligt mærke, at jeg har en dreng, der kommer hjem og ikke har det samme overskud til at lege, siger Ane Hillgaard.

Ane Hillgaard og sønnen Emil.
Ane Hillgaard og sønnen Emil.

Fredag klokken 14.30, går utilfredse forældrene fra Rådhuspladsen i København til Christiansborg Slotsplads. En begivenhed på Facebook for demonstrationen har samlet flere end 1200 deltagere og 3800 har vist interesse.

'Vi lader de mindste i stikken'

Den demonstration tager Ane Hillgaard ikke over til, men hun håber, at hun ved at holde sin søn hjemme, kan være med til at sende et signal.

- Jeg håber, at politikerne kan se, at der skal flere hænder til. Det duer ikke, at man lader samfundets mindste og vigtigste borgere i stikken. For det er det, man gør, når man lader stå til, siger hun.

I børnehaven er der 13 børn på den stue, som Ane Hillgaards søn går på, og ifølge hende er der én fast pædagog tilknyttet og derudover en pædagogmedhjælper.

VIDEO: Den 6. april gik massevis af forældre på gaden for at demonstrere for minimumsnormeringer. Det skete blandt andet i Randers og Grenaa.

- Hvis der kommer mere uddannet personale, vil pædagogerne også kunne sparre bedre fagligt med hinanden i forhold til børnenes relationer, udfordringer og hjælpe dem til at blive bedre motorisk, siger Ane Hillgaard.

Det er ikke første gang, der demonstreres for minimumsnormeringer. I sommer var der for eksempel demonstration i Botanisk Have i Aarhus.
Det er ikke første gang, der demonstreres for minimumsnormeringer. I sommer var der for eksempel demonstration i Botanisk Have i Aarhus.

Minimumsnormeringer koster penge, men det er en pris, vi bare må og skal betale, mener Ane Hillgaard:

- Børnene er vores fremtid, siger hun.

Foruden protest i København går forældre også på gaden i Herning, hvor der vil være en støttedemonstration.

Demonstrationen i København trak også østjyder til.
Demonstrationen i København trak også østjyder til. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Uambitiøse udmeldinger fra politikerne

Bevægelsen er bekymret for, at resultatet af finansloven ikke bliver godt nok. Den kræver minimumsnormeringer, som er et maksimum antal børn per voksen, og at de kommer til at kunne mærkes hos børnene.

Marie Blønd er talsperson for forældrebevægelsen HvorErDerEnVoksen, som har samlet flere end 36.000 medlemmer i en facebookgruppe. Hun har selv en pige på halvandet år i vuggestue.

- De udmeldinger, vi har hørt fra Christiansborg, er simpelthen for uambitiøse. Vi mangler en akut køreplan fra politikerne, siger hun.

Demonstration for minimumsnormeringer
Demonstration for minimumsnormeringer Foto: Heidi Johansen

Bevægelsen opfordrer også til, at forældrene giver deres børn en fridag fra vuggestue eller børnehave fredag. Forældre kan enten blive hjemme med børnene eller tage dem med til demonstration.

- Det handler jo om børnene. Det er børnene, der er centrum for denne her protest, siger hun og tilføjer:

- Det sender også et stærkt signal med scenariet med, at forældre begynder at gå hjemme, fordi vi ikke kan stå inde for kvaliteten i daginstitutioner.

Minister: Vi bevæger os i den rigtige retning

Der arbejdes stadig på finansloven for næste år, hvor politikerne blandt andet diskuterer minimumsnormeringer.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke løfte sløret for, hvad der konkret kan komme ud af forhandlingerne. Men hun lægger ikke skjul på, at nogle nok vil føle, at det ikke bliver godt nok.

- Selv når vi er færdige med at forhandle finanslov, vil det være sådan, at der uden tvivl vil være nogen, der tænker: Kom vi så også i mål? Det gør man ikke på et år.

- Vi bevæger os i den rigtige retning. Men vi bevæger os også i den rigtige retning oven på mange års sparekurs. Det er simpelthen svært at rette op på fra den ene dag til den anden, siger hun.