Vigtigt at tale med børn om pædofili: De ved ikke, hvad der er forkert

Tal med dit barn om pædofili - også selvom barnet aldrig er blevet krænket. Sådan lyder opfordringen fra Red Barnet.

Udgivet Opdateret
VIDEO: Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet sætter i videoen her ord på, hvorfor det er vigtigt, at vi taler med vores børn om pædofili, og hvordan man kan gøre det. Indslaget er fra d. 11 juni 2020.

Det er vigtigt at tale med sit barn om pædofili, for hvis børn ikke ved, hvad der er forkert, så fortæller de det ikke til en voksen.

Det kan være svært at tale med sit barn om pædofili, men ikke desto mindre er det en vigtig samtale. Emnet er meget tabubelagt, men det kan være afgørende at snakke med sit barn om, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert.

Nogle af de børn, som Red Barnet arbejder med, siger, at hvis man ikke ved, at det er forkert, så fortæller man det ikke til en voksen.

Vi har samlet fem råd fra psykolog ved Red Barnet, Kuno Sørensen. Her forklarer han, hvorfor og hvordan man taler med sit barn om pædofili, overgreb og krænkelser:

#1 Tal med dit barn om pædofili, selvom barnet ikke har været udsat for krænkelser

Det er vigtigt at tale med sit barn om pædofili, selvom barnet ikke har været udsat for krænkelser. Vi skal have forebyggende samtaler med børnene, så de har en grundlæggende viden om, hvad deres rettigheder er. De skal vide, hvad der er okay, at voksne gør, og hvad der ikke er okay.

#2 Fortæl børnene, at voksne ikke skal være kærester med børn

Børn kan være i tvivl om, om det voksne gør ved dem, tilbyder dem eller lignende, er forkert. Det er vigtigt at tale med sine børn om, at der findes nogle voksne, som man kan kalde for børnelokkere, der vil have børn til at gøre noget, som er forkert. Man kan forklare sit barn, at det er forkert, hvis den voksne vil være kærester med børn. 

#3 Snak om det i hverdagssituationer

Man kan eksempelvis snakke med sine børn om pædofili, når man alligevel sidder over aftensmaden. Man kan fortælle barnet, at man har læst i avisen, at en voksen har kontaktet nogle børn og ville have dem til at følge med og kysse på den voksne, og at det er forkert. Derved bruger man en hverdagssituation til at tage et svært emne op.

#4 Undlad at udpensle detaljer

For at undgå at skræmme børnene er det vigtigt, at man ikke udpensler detaljer, men snakker om pædofili overordnet. Man kan fortælle børnene, at hvis de oplever, at nogle voksne vil være kærester med børn, så skal børnene fortælle det, så man sammen med sine forældre kan finde ud af, hvad der er sket. På den måde har man givet barnet en åben invitation, der viser, at det er okay, og at man gerne vil tale med sit barn om det.

#5 Hjælp dit barn med at hjælpe andre børn

Nogle børn har grundlæggende mistet tilliden til voksne, fordi de allerede har været udsat for krænkelser. Derfor er det netop vigtigt, at man taler med sit barn om det. Det kan være, at ens barn bliver betroet af et andet barn, der er blevet udsat for krænkelser. Man ved fra børn, der har været udsat for vold og overgreb, at de oftest fortæller det til deres kammerater. Derfor er det vigtigt at støtte sine egne børn i, at hvis de får den hemmelighed at vide, så skal de sige det videre til deres forældre, så de kan hjælpe det barn, som det er gået ud over.

Mor til krænket søn mener, vi skal gribe tidligt ind

Sidste år fortalte TV2 ØSTJYLLAND historien om Pernille Ottesen, der oplevede dårlig og langsom sagsbehandling af Sydøstjyllands Politi i forbindelse med sin søns sag om krænkelse fra en tidligere dømt pædofil.

Nu har politiet undskyldt og ændret procedure i deres arbejde med overgrebssager.

- Det er rigtig positivt, at vi blandt andet på baggrund af den her sag har fået ændret arbejdsgangen, for det gør, at vi i dag, vil jeg påstå, har helt styr på den her type sager, siger politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen.

Men trods ændring af politiets praksis, så tror Pernille Ottesen, at man skal gribe ind endnu tidligere for at hjælpe børn, der bliver udsat for krænkelser.

Vi kan ikke fjerne, at de pædofile er der. Men når vi ikke snakker om det, så kan vi heller ikke forvente, at vores børn tør snakke om det.
Pernille Ottesen

- Vi kan ikke fjerne, at de pædofile er der. Men når vi ikke snakker om det, så kan vi heller ikke forvente, at vores børn tør snakke om det, fortæller Pernille Ottesen og fortsætter:

- Derfor skal vi ikke være flove over, at vi som forældre har et barn, der har været udsat. For det er ikke mig, der har gjort noget forkert, og det er ikke mit barn, der har gjort noget forkert, siger Pernille Ottesen.

VIDEO: Pernille Ottesen oplevede dårlig og langsom sagsbehandling af Sydøstjyllands Politi i forbindelse med sin søns sag om krænkelse fra en tidligere dømt pædofil. Nu har politiet undskyldt og ændret procedure i deres arbejde med overgrebssager. Indslaget er fra d. 11 juni 2020. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her