Umage par: - Dengang kørte det i grøften - det gør det ikke denne gang
Det ligner et umage par, men forarbejdet er gjort godt, og så skal samarbejdet nok også lykkes, mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der skal vænne sig til at være kollega til blandt andre Nicolai Wammen (S).
De har til sammen 46 års erfaring fra Folketinget, og nu skal de for alvor lære at samarbejde.
Sådan kan situationen kort sagt ridses op for tre af de østjysk valgte politikere, som i dag har fået en ministerpost i regeringen med Mette Frederiksen for bordenden.
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen skal sammen med partifællen Troels Lund Poulsen nu lære at spille på samme hold som socialdemokraten Nicolai Wammen, og selv om en regering med både Venstre og Socialdemokratiet – med Lars Løkke og hans partifæller som en art moderatorer.
Det skal nu nok gå, mener Jakob Ellemann-Jensen, der skal være forsvarsminister og samtidig får titel af vicestatsminister.
- Det er mange år siden, vi har haft en flertalsregering. Det er endnu længere siden, vi har haft en regering, hvor Socialdemokratiet og Venstre har været i regering. Dengang kørte det i grøften. Det tror jeg ikke, det gør den her gang. Det håber jeg ikke, at det gør den her gang, siger Jakob Ellemann-Jensen, der ved folketingsvalget i november hoppede ind på en syvendeplads over største stemmeslugere med 20.945 personlige stemmer.
Wammen ved godt, hvad tiden skal gå med
Det er knap 3000 flere end Nicolai Wammen, der med 18.022 personlige krydser lige netop sneg sig ind i top ti over største stemmehøstere – 24 krydser foran populære Søren Gade (V).
Han fortsætter på posten som finansminister, som han har besiddet siden 2019. Ønskejobbet som han betegner det på dagen, hvor det nye ministerhold med kollegaer fra både Venstre og Moderaterne er præsenteret.
- Det er jo en vigtig opgave, og vi har også en situation, hvor hele verden er ramt af inflation, og af at der er krig i Europa, så der er masser af udfordringer. De var der i går, de er der i dag, og de der også i morgen, så jeg ved godt, hvad jeg skal få min tid til at gå med, siger Nicolai Wammen.
Han ser frem til at arbejde med afsæt i et regeringsgrundlag, som et flertal står bag.
- Men det gør jo ikke, at vi ikke arbejder med alle partierne, tilføjer han.
Så sjovt er det heller ikke at køre ministerbil
Lige præcis regeringsgrundlaget nævner Jakob Ellemann-Jensen også som årsag til, at han tror, den usædvanlige regeringskonstellation nok skal holde.
- Vi har brugt lang tid på det her regeringsgrundlag, på at føle hinanden på tænderne, lære hinanden at kende og undgå falske kompromiser, og det tror jeg, vi lykkes med, siger venstrelederen.
Hans partifælle Troels Lund Poulsen, der efterhånden har lang parlamentarisk erfaring, har spillet en rolle i den bevægelse, Venstre de seneste uger har været i gang med fra at afvise at gå i regering med Socialdemokratiet til nu at dele bord og seng med dem.
Han taler om det som en større afvejning af at få reel politisk indflydelse.
- Der er jo en kæmpe diskussion, om man bare går i regering, fordi man synes, det er spændende at køre i ministerbil, og der tror jeg, at jeg kan sige, at det kan da være spændende nok, men så sjovt er det ikke, for man møder også virkeligheden, konstaterer Troels Lund Poulsen, der er blevet økonomiminister.
Han har to gange tidligere stået på Amalienborg Slotsplads som del af et nyt ministerhold, i 2007 og 2015, og han nød det i dag, fortæller den rutinerede venstremand, der også kan siges at gøre et mindre comeback som minister.
- Det stod jo i hvert fald ikke i sol og måne for nogle få uger siden, at jeg skulle blive minister igen. Primært fordi Venstre fik et dårligt valgresultat. Nu har vi jo haft nogle intensive forhandlinger med regeringen, der har betydet, at der nu er dannet en ny regering, som Venstre bliver en del af, og der er jeg jo så privilegeret at blive minister igen, konstaterer Troels Lund Poulsen.
De tre østjyske ministre får i øvrigt anledning til at se en masse til hinanden. Foruden ministerposterne besætter de nemlig alle tunge poster i regeringssamarbejdet. Både i det nye udvalg for regeringsledelse, i regeringens koordinationsudvalg samt i ansættelsesudvalget.