Travlhed før genåbning af institutioner: - Det har været en syret påske

På onsdag åbner daginstitutioner igen efter corona-lukningen. Op til åbningen arbejdes der på højtryk for at kunne leve op til myndighedernes krav.

Når børnene skal afleveres i Skovbørnehaven Grøftekanten i Viby J på onsdag, må de ikke blive afleveret indenfor som de plejer.

quote Der er så mange ting, der skal på plads.

Kirsten Katborg, pædagogisk leder i Skovbørnehaven Grøftekanten

I stedet skal de stå i kø ude ved en rød bom.

- Vi håber det komme til at glide. Det har været en helt syret påske. Alt arbejdet foregår jo inde i hovedet, og det kan man ikke slukke for. Der er så mange ting, der skal på plads, siger pædagogisk leder i børnehaven, Kirsten Katborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Generelt skal både børn og forældre forberede sig på en helt forandret hverdag.

- Der bliver noget omkring afleveringssituationen og opstartsperioden, der kommer til at foregå på en ny måde, siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (F), til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det børnene kommer hjem og fortæller, at de har lavet i institutionen, bliver også anderledes, fordi det faglige niveau ikke bliver ligeså højt, og de kommer til at skulle være meget udenfor.

VIDEO: Kirsten Katborg, som er leder i Skovbørnehaven Grøftekanten i Viby J, har aldrig før haft så travl en påske.

Kreative metoder tages i brug

Ud over at børnene skal stå i kø for at kunne komme i børnehave, så skal børnene ikke længere være indenfor.

- Plejer er død. Vi skal ud og være hele tiden, siger Kirsten Katborg.

Ét af kravene til daginstitutionerne er, at børnene skal sikres faste rutiner for håndvask uden at skulle stå for tæt sammen.

For at imødekomme det, har Kirsten Katborg været nødsaget til at lave en ’mobil’ håndvask, som består af en stor dunk med vand og noget håndsprit.

- Vi ved jo godt, at når vi skal vaske hænder, så skal vi gøre det rigtig grundigt – men det kan vi ikke udenfor. Derfor bruger vi håndsprit, efter hænderne er vasket med vand, siger Kirsten Katborg.

Næsten dobbelt så mange medarbejdere

I Vuggestuen Graven i det centrale Aarhus vil antallet af medarbejdere næsten være fordoblet fra 12 til 20, når vuggestuen åbner igen på onsdag.

- I denne her situation bliver vi nødt til at dele os op i tre faste grupper, siger pædagogisk leder i vuggestuen, Lone Vad Aagaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi kan lige nu se, at der kun kommer til at være 70 procent af børnene, da 30 procent har meldt fra.

Thomas Medom (F), rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune

Og netop flere medarbejdere skal være med til at institutionerne kan leve op til kravene blandt andet i forhold til hygiejne.

- Først og fremmest skal det lykkes ved, at der kommer til at være de normeringer, som vi har drømt om i mange år. Derudover kan vi lige nu se, at der kun kommer til at være 70 procent af børnene, da 30 procent har meldt fra. Det er også en af grundene til, at det kommer til at kunne lykkes, siger Thomas Medom.

Ud over mange flere medarbejdere har vuggestuen i Aarhus også været nødt til at låne en teatersal for at kunne leve op til Sundhedsstyrelsens vejledning om et frit gulvareal på seks kvadratmeter per vuggestuebarn.

- Normalt er vi en institution, hvor vi bevæger os ret meget, og vi har nogle rum til det, som vi ikke kan bruge nu med særlig mange børn ad gangen. Teatersalen er oplagt til at blive brugt til det i stedet for, og børnene vil elske at komme herover og tumle, siger Lone Vad Aagaard.

Mangel på håndvaske forsinker åbning

På Sølystskolen i Silkeborg mangler de tilstrækkeligt med håndvaske for at kunne sikre børnene den nødvendige adgang til håndvask, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Derfor overvejer man nu at udskyde genåbningen af skolen til på fredag.

- Vi er i øjeblikket på udkig efter nogle alternative løsninger. Det kan være, at vi laver håndvaske i det fri, så vi på den måde kan komme i mål med, at eleverne kan vaske hænder hver anden time, som der er lagt op til, siger Formand for børne- og ungeudvalget i Silkeborg Kommune, Søren Kristensen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Medom fra Aarhus Kommune er dog optimistisk og tror, at de fleste institutioner bliver klar til den planlagte åbningsdag.

- Der vil være enkelte steder, hvor de simpelthen ikke når at finde løsninger på de praktiske ting såsom pladsmangel og for få medarbejdere, hvor man kommer til at vente en dag eller to ekstra. Men langt de fleste steder bliver parate til at følge den tidsplan, der er lagt, siger han.

- Og hvor er det fantastisk at se både ledere og medarbejdere knokle så hårdt for at finde de gode løsninger.

Spændt på resultatet af genåbning

Kirsten Katborg fra skovbørnehaven ser frem til genåbningen med sommerfugle i maven.

- Vi skal nok få det her til at fungere – det er jeg helt sikker på. Vi får nogle gode dage. Men jeg er godt nok spændt på, hvordan det kommer til at virke, siger hun.

quote Mine sommerfugle forsvinder først om tre uger, når vi ser, hvordan smittetallet påvirkes.

Kirsten Katborg, pædagogisk leder i Skovbørnehaven Grøftekanten

Det er nemlig ikke selve genåbningen der skaber nervøsitet, men hvilket effekt genåbningen har på den danske corona-situation.

- Mine sommerfugle forsvinder først om tre uger, når vi ser, hvordan smittetallet påvirkes. Jeg synes det er sådan en limbo at være i.

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Spærring af Silkeborgvej

Skud muligvis affyret i vejkryds: Politi massivt til stede

kollegievænget

Mand ville "pløkke" hel familie ned - Nu er han fængslet

Skærmbillede 2021-04-13 kl. 14.08.42

Testcenter-kø spærrede større vej: Nu er der en løsning

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 10.04.58

Her er Østjyllands dyreste hus

Dagens mest læste