Store butikskæder beder om lavere husleje under coronakrise

Jysk og Synoptik beder om lavere husleje, mens Bestseller, Matas og Lagkagehuset vil have pause i huslejen.

Jysk er blandt de kæder, som nu beder om lavere husleje. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

En række store butikskæder som Jysk og Synoptik har krævet, at deres udlejere sætter huslejen ned som følge af coronavirusset, der har presset omsætningen i bund.

Det skriver flere medier - herunder Avisen Danmark og Børsen.

Læs også Bestseller svarer på kritikken: - Vi er i en alvorlig situation

Hos Jysk, der har 107 butikker i Danmark, er holdningen, at alle - både lejere og udlejere - skal betale en del af regningen.

- Alle må være interesserede i, at når situationen på et eller andet tidspunkt normaliseres, så er både udlejer og lejer tilbage, siger Rune Jungberg Pedersen, der er kommunikationschef hos Jysk, til Børsen.

02:26

VIDEO: Mange butikker rundt om i de østjyske gader er pressede. Derfor har John Nielsen søsat et initiativ, som skal sikre forretningerne i Favrskovs overlevelse. Indslaget er fra den 26. marts.

Luk video

Vil have henstand i tre måneder

Andre kæder har bedt om få henstand med betalingen af husleje.

Tidligere i denne uge varslede tøjkoncernen Bestseller, at den ikke vil betale husleje for april. Lagkagehuset er kommet med en lignende melding.

Alle må være interesserede i, at når situationen på et eller andet tidspunkt normaliseres, så er både udlejer og lejer tilbage.

Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef, Jysk

Hos Matas har man bedt alle sine udlejere i de 270 butikker rundt i landet om henstand med huslejen i tre måneder. Det skriver Børsen.

Jysk og Synoptik har ifølge Avisen Danmark henvist til en paragraf i erhvervslejeloven.

Bør ikke være udlejernes risiko

Den handler om, at lejeren kan kræve nedslag, hvis det offentlige af sundhedsmæssige årsager nedlægger et forbud, der begrænser brugen af lejemålet.

Hos foreningen Danske Udlejere mener formand Keld Kristensen ikke, at den bestemmelse kan bruges.

Læs også Øens eneste købmand blev ramt af sygdom - men så kom de lokale til undsætning

Han mener, at det som udgangspunkt ikke bør være udlejernes risiko, at staten udsteder et påbud.

- Man skal selvfølgelig behandle sine lejere ordentligt i denne situation, og vi skal løfte i flok.

- Derfor skal man forsøge at gå ind i en konstruktiv dialog og finde en løsning, der tager hensyn til lejers konkrete økonomiske situation og tilgodeser begge parter, siger Keld Frederiksen til Avisen Danmark.

Ikke åbnet op for ansøgninger

Hos ATP Ejendomme, som er et landets største ejendomsselskaber, har man valgt at givet henstand med husleje til mange butikker. Det oplyser ATP til DR.

Folketinget har vedtaget en hjælpepakke, hvor virksomheder, som lider hårdt under coronakrisen, kan få dækket faste udgifter - herunder husleje. Der er dog ikke åbnet for ansøgninger endnu.

Man skal selvfølgelig behandle sine lejere ordentligt i denne situation, og vi skal løfte i flok.

Keld Kristensen, formand, Danske Udlejere

I pakken er der lagt op til fuld dækning, hvis man har påbud om at lukke.

For andre virksomheder skal omsætningen være faldet mindst 40 procent for at kunne få dækning. Det vil i de tilfælde kun være en delvis kompensation.

03:47

VIDEO: Odder Hjælper Odder er navnet på et nyt lokalt initiativ, der skal gøre det nemmere for borgere at støtte op om det lokale butiksliv under coronakrisen. Indslaget er fra den 24. marts. 

Luk video