Socialt eksperiment

Hjælper vi hinanden?

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Jeg har ikke hjertet til at beholde andres ting
Tamás Magyar, Horsens

Kan vi stole på hinanden i Østjylland? Er vi villige til at hjælpe et andet menneske? Hvad sker der, hvis vi taber vores pung eller havner på en stejl trappe med en barnevogn? Det eksperiment satte vi os for at lave.

 

Hvis du taber din pung, er der gode chancer for, den kommer retur – endda med indhold. Det er i hvert fald det, man umiddelbart kan konkludere oven på vores uvidenskabelige forsøg.

På tilfældige steder i Horsens plantede vi 10 pengepunge indeholdende 100 kr., kontaktoplysninger og billeder af børn og hundehvalpe. Men ville nogen vende tilbage, når de fandt dem?

Efter få minutter ringede den første person, der havde fundet en pung, Tamás Magyar fra Ungarn.

- Jeg fandt billederne og kontaktoplysninger og tænkte: Den må være værdifuld for nogen. Så selvfølgelig skulle den returneres.

Vi puttede 100 kr. i hver af de 10 punge, vi smed.
Vi puttede 100 kr. i hver af de 10 punge, vi smed.

På Hybenvej var Belinda Sørensen også hurtig, da hun fik øje på en pung, der lå og flød på fortovet.

- Jeg tænkte faktisk, at den tilhørte et barn. Det fristede mig slet ikke, at der lå 100 kroner i den, sagde hun.

Selvom forsøget er et socialt eksperiment og resultatet helt uvidenskabeligt, så er det alligevel en markør, der siger noget om vores samfund. Det mener Christian Bjørnskov, der er professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Han har skrevet en PHD om social tillid.

- Meget af den tillid, vi har, er noget, vi tager for givet. Det betyder, at den måde, vi gør tingene på, tænker vi ikke længere over. Glemmer man for eksempel sin pung på posthuset, så går man bare tilbage og henter den. Hvis man var i Grækenland, ville man nok bekymre sig, om den var væk, siger han.

Der gik kun få sekunder, før folk på strøget i Horsens havde gjort opmærksom på, at vi havde tabt en pung.
Der gik kun få sekunder, før folk på strøget i Horsens havde gjort opmærksom på, at vi havde tabt en pung.

Christian Bjørnskov henviser blandt andet til en stor, europæisk undersøgelse, hvoraf det fremgår, at 70 procent af folk, der bor i Skandinavien, har tillid til andre mennesker. Det europæiske gennemsnit er 30 procent. 

- Det betyder, at retsvæsen, offentligt embedsværk og politi fungerer bedre. For der har man også ordentlige mennesker siddende. Man ved også, at folk, der har en høj grad af tillid til andre mennesker, er også meget bedre til at holde politikere ansvarlige.

I vores forsøg fik vi i alt 7 ud af 10 punge retur - inklusiv indhold.

Hvem hjælper, når indkøbsposen sprækker?

Poserne er proppet til randen og hanken kan snart ikke mere. Pludselig er der hul i den ellers så slidstærke plastik. Men hvad sker der egentlig, når dine æbler og chokoladejulemænd triller rundt foran Føtex, og det hele virker ret håbløst?

Én ting er at kunne stole på fremmede, når der er penge involveret i en mistet pung. Men hvor står vi, når det kommer til ren og skær hjælpsomhed i de hverdagssituationer, hvor det virkelig brænder på? Vi satte os for at afprøve tre forskellige scenarier. Det første, vi gjorde, var at proppe to indkøbsposer og skære et hul i bunden. Se hvordan det gik:

Video: Hvad sker der, når indkøbsposen sprækker?

Barnevognen bærer vi gerne

Jeg hjælper altid. Det skal man gøre
Hjælpende kvinde

Det er ikke altid let at færdes med fire hjul og en ammehjerne. Rundt omkring står kvinder og mænd med barnevogne dagligt ansigt til ansigt med én af de største udfordringer: Trappetrin. De er overalt: I bussen, i toget og på biblioteket. Men er der hjælp at hente, når man ikke kan løfte den på egen hånd? Se hvordan det gik, da vi placerede os på Aarhus' længste trappe ved DOKK1 - lige ved siden af elevatoren:

Video: Hvor mange vil hjælpe med at bære en barnevogn?

Cykelkæden må du selv klare

Den fedtede cykelkæde er hoppet af på vej op ad byens længste bakke. Hvis du ikke selv kan finde ud af at sætte den på igen, er der ikke meget hjælp at hente. Men heldigvis huserer hverdagens helte stadig i Østjylland...

Vores sidste forsøg krævede en cykel, en afhoppet kæde og et hjælpeløst menneske. For hvad gør man lige, hvis kæden hopper af, og man aldrig har sat sådan én på før? Det viste sig, at folk havde mindre lyst til at gratte fingrene ind i olie og give en hånd med som cykelsmed. Faktisk gik så mange forbi, at vi troede, ingen ville hjælpe... Se, hvordan det gik:

Video: Er der overhovedet nogen, der vil hjælpe med cykelkæden?

 

Af Isabella Alberte Hedeager og Michael Lauritsen, december 2017

Opsætning: Kristine Helms

Redaktør Jamilla Sophie Alvi