Røg ud efter 'lortevalg': Nu genopstiller DF'er til Folketinget

Efter at være røget ud af Folketinget ved seneste valg i 2019 vil Kim Christiansen (DF) nu igen stille op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kim Christiansen er klar til comeback på den landspolitiske scene.

Det fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er blevet valgt til folketingskandidat for Dansk Folkepartis kreds på Djursland, hvilket bekræftes på partiets hjemmeside.

Dermed satser han nu på at komme tilbage i Folketinget, efter han i 2019 som en af adskillige DF-folketingsmedlemmer mistede sin plads i partiets nedsmeltning af et valg.

- Vi var 21 folketingsmedlemmer, der røg fra den ene dag til den anden, og jeg var desværre en af dem. Men efter en rum tid og al den turbulens, der har været, så synes jeg, at jeg med den nye ledelse har fået troen tilbage på, at der er et Dansk Folkeparti, og vi kan godt genvinde vælgernes tillid, siger Kim Christiansen og tilføjer:

- Ellers ville jeg ikke stille op.

Det var åbenbart for visionært til visse journalister, der syntes, det var et dårligt projekt.
Kim Christiansen (DF) om det kuldsejlede projekt med en omfartsvej rundt om Mariager

Lærte af "lortevalg"

Han var i sin seneste periode som folketingsmedlem især i vælten for sin rolle som transportordfører for Dansk Folkeparti. Men selv om han sidst brændte nallerne, er han slet ikke færdig med transportpolitik, slår han fast.

- Jeg havde nogle projekter, jeg ikke rigtig blev færdig med, og det kunne jeg godt tænke mig - at lige nappe en sidste periode.

Interviewet foregår i gårdhaven bag hans kro Aporta i Mariager og må kortvarigt afbrydes, da en lastbil kører forbi.

Lastbilerne i Mariager generer stadig Kim Christiansen, der arbejdede for at få en omfartsvej rundt om byen.

Efter valgnederlaget i 2019 kaldte han over for Information valget for et "lortevalg", og til Nordjyske sagde han frustreret, at han var færdig med politik og opkald fra "skodjournalister".

Har du lært noget af det "lortevalg"?

- Ja, det har jeg. Jeg lærte, at folk ikke er så interesserede i, hvad man har lavet og medvirket til. De vil hellere høre om, hvad man vil gøre for dem, hvis man kommer i Folketinget.

En af de sager, der dog klistrede til Kim Christiansen op til valget i 2019, var et stort forlig, der inkluderede en omfartsvej rundt om Mariager - byen, hvor han selv bor og har sin kro.

Et projekt, som han - selvom det blev meget kritiseret og senere helt droppet - den dag i dag stadig kalder visionært.

- Men det var åbenbart for visionært til visse journalister, der syntes, det var et dårligt projekt.

- Vi kunne have fået de 500 lastbiler, der kører nede ved fjorden om dagen, ud af byen. Men det var ikke sådan, det skulle være. Det blev udstillet og latterliggjort lidt af visse journalister. Men lad det ligge - der kommer nok andre gode projekter.

Føler du, at du ved sidste valg blev belønnet for den indsats, du havde lavet som transportordfører?

- Vi gik jo drastisk tilbage som parti. Hvis det var mig som person, der var blevet fravalgt, så havde det været noget andet, siger han.

Hvad er det så, du mener, du kan bidrage med?

- Jeg kan bidrage med en masse erfaring - jeg har siddet 14 år i Folketinget. Jeg ved, hvordan man opnår resultater til forhandlinger med andre partier og ordførere, og jeg kender spillet.

Kim Christiansen (DF) savner at være med til at tage de store beslutninger.

Savner du Christiansborg?

- Ja, siger Kim Christiansen grinende, lidt tøvende og med et stort smil.

- Det gør jeg jo. Jeg har jo altid befundet mig fantastisk godt i det miljø. Jeg kunne godt lide kampene, men også de mange gode kollegaer. For selvom vi havde krige på tværs af partiskel, havde jeg også gode venner. Henning Hyllested fra Enhedslisten var en af mine rigtigt gode venner.

- Men jeg savner også at være med til at sætte fingeraftryk. Jeg kan se rigtig mange veje fra de 14 år, hvor det er nogle beslutninger, jeg har været med i. Det kan man da godt være lidt stolt over.

Jeg tror stadig på, at Morten får en meget mild dom.
Kim Christiansen (DF)

Vil acceptere betinget dom

Men det Folketing og Dansk Folkeparti, Kim Christiansen efterlod i 2019, ligner ikke det, han oplevede i sine år på Christiansborg.

DF er nu nede på bare ti folketingsmedlemmer, ny formand Morten Messerschmidt skal for retten senere på året, og partiet står i de seneste målinger til omkring seks procent af vælgernes stemmer. Det er endnu lavere end det med DF-briller smertelige 2019-valg.

Og senest har partiet fået hård kritik fra Arbejdstilsynet for en usund arbejdskultur.

Hvad vil du i det parti?

- Jeg har været i Dansk Folkeparti siden 1997, og modsat andre har jeg valgt at blive på bastionen og kæmpe for de værdier, som jeg tror på, og som er indeholdt i partiets politik.

- Og Morten Messerschmidt er ikke dømt for noget som helst. Den dom, der i sidste ende blev annulleret, var en betinget dom. Jeg tror stadig på, at Morten får en meget mild dom. Det er jo ikke nogen kæmpe sag, som det blev gjort til.

Vil du kunne leve med at have en formand, der har en betinget fængselsdom?

- Ja, det vil jeg egentlig godt. Det får jeg også, hvis jeg kommer til at køre for stærkt - så får jeg også en betinget frakendelse af mit kørekort.

- Det gør mig ikke til en dårlig politiker, men det kan være, det lærer mig at køre ordentligt fremadrettet, siger Kim Christiansen.

Til kommunalvalget i 2021 stillede Kim Christiansen op for Dansk Folkeparti i Mariagerfjord Kommune og fik 125 personlige stemmer, men blev ikke valgt ind.

Næste folketingsvalg skal afholdes senest til juni 2023.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her