Politisk tovtrækkeri: Får fysioterapeuten eller frisøren lov at åbne?
Partilederne forhandler netop nu om, hvilke erhverv der bliver de næste i rækker til at genåbne. Fysioterapeut Dorte With håber at være blandt de forreste i den kø.
Her til aften genoptager Folketingets partiledere forhandlingerne om, hvordan Danmark skal genåbne. Én af dem, der i den grad krydser fingre for, at hun snart kan få lov at genoptage det normale arbejde, er fysioterapeut Dorte With.
Til daglig arbejder hun hos Fysioterapeuterne Nygade i Silkeborg, men det arbejde er blevet gjort noget mere besværligt grundet coronakrisen.
- Jeg kan ikke få lov at bruge mit bedste værktøj. Mine hænder. Mange patienter har fået henvisninger fra lægen i denne periode, fordi de har et behov for at få behandlet en skulder, en nakke eller en ryg. Der er brug for, at de kan komme forbi, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Lige nu må hun ikke have kunder på klinikken. I stedet foretager hun videokonsultationer, hvor hun via telefonskærmen guider sine klienter igennem forskellige øvelser.
- Der er bare tilfælde, hvor man simpelthen skal have den fysiske kontakt og mærke efter i vævet for at kunne differentiere, hvad de forskellige ting kan skyldes, siger Dorte With.
Bliver det erhverv som hendes, der som de næste der får lov at åbne op, så vil det kunne foregå med flere forholdsregler, der kan nedbringe smitterisikoen.
- Der er håndsprit i lange baner til både hænder, brikse og diverse af de remedier, som vi bruger. Derudover har vi fået lamineret diverse ark, øvelsesguide med mere ind, så også det vil kunne blive sprittet af, siger hun.
Politisk tovtrækkeri
Lige nu forhandler Folketingets partier om, hvem de næste bliver til at genåbne, men de er langt fra enige.
SF vil for eksempel åbne efterskoler og højskoler, DF vil åbne for besøg til de ældre, og andre partier vil åbne op for foreningslivet.
1. suppleant til Folketinget for Radikale Venstre, Susan Kronborg, peger på de små liberale erhverv.
I et lækket notat til regeringen har Statens Serum Institut påpeget, at det ikke ville have negative konsekvenser for antallet af indlagte, hvis man åbnede den del af samfundet op igen.
- Der er faktisk ikke noget at tænke over. Det er bare at komme i gang, siger Susan Kronborg til TV2 ØSTJYLLAND.
Og hun bakkes op af folketingsmedlem Mona Juul (K).
- Når vi har kigget på de forskellige scenarier, så ligger det først for, at man starter med de små liberale erhverv som frisøren, fysioterapeuten, psykologen og hvad det nu måtte være, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Folketingsmedlem for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen, mener dog, at der er andre brancher, der bør være af højere prioritet.
- Selvfølgelig er det vigtigt, at hjulene kommer i gang, men det er måske af lidt højere prioritet, at vi kan få lavet vores tænder og komme til fysioterapeuten, end at vi kan få klippet vores hår, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener heller ikke, at der nødvendigvis skal lægges alt for meget i det lækkede notat fra Serum Instituttet.
- De har også givet andre notater. Dette er ikke det eneste. Og det kommer i øvrigt med det forbehold, at vi fortsætter med at holde afstand, siger han.
På trods af partiernes indbyrdes slagsmål om, hvem der skal have lov at åbne først, mener Mona Juul dog ikke, at man risikerer, at det kommer til at få negative konsekvenser for genåbningen.
- Under hele krisen har man lagt det partipolitiske væk og stået sammen om at sikre, at Danmark kommer igennem den her krise. Vi har hver vores ønsker, men derfor er der jo også andre ting, som for eksempel plejehjem, der skal kigges på, siger hun.
Firsør: - Vi vil gerne genåbne, hvis det er forsvarligt
Hos Selected Hair i Horsens håber man også på, at aftenens forhandlinger kan betyde, at de atter får lov at åbne.
Her har ejer Nermina Aligajic en række muligheder for tiltag der kan sættes i værk, for at skabe mere afstand mellem både kunder og personale, samt for at minimere antallet af gæster i salonen.
Krav om afspritning inden og efter brug af udstyr, og at man ikke tilbyder services som for eksempel brynfjernelse, hvor man ikke kan undgå at sidde meget tæt på klienten, er man mere end villige til at efterleve.
Man frygter dog, hvor omfattende kravene kommer til at blive.
- Vi vil bare gerne have vores hverdag tilbage, men vi frygter nok lidt, at vi skal stå i en rumdragt eller noget, når vi engang skal åbne igen. Uanset hvad, så følger vi selvfølgelig, hvad myndighederne anviser, siger Nermina Aligajic.
Hun håber, at man snart kan begynde at åbne op igen. Hvis det altså kan foregå forsvarligt.
- Selvom det har været svært økonomisk, så vil vi hellere end gerne vente lidt længere, hvis det er det der skal til for at kunne genåbne på forsvarlig vis, og så kunderne kan være tryg ved at komme her, siger hun.
Restaurant har ikke pladser nok til delvis åbning
Også Restaurant Sylt i Aarhus, som åbnede i januar, men altså hurtigt måtte lukke igen da coronakrisen for alvor gjorde sin entré i løbet af marts, glæder sig til, at de kan åbne på ny.
- Det har været hård for os. Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre. Først i forhold til, om vi overhovedet måtte holde åbent, og så i forhold til hjælpepakkerne, og om vi overhovedet kunne få del i dem. Det har været kaotisk. Særligt fordi det faktisk gik godt inden, siger Nickolai Bruun, køkkenchef hos Restaurant Sylt.
Men for deres vedkommende vil en delvis genåbning på ingen måde være optimal.
- Hvis der skulle være nogen større afstand mellem gæsterne, så ville vi ikke kunne have mange af dem. Der er meget kompakt herinde, og hvis det er sådan vi kommer til at genåbne, så ville vi ikke kunne lave mere end to borde, siger han og fortsætter:
- Det ville ikke give mening at genåbne i så fald.
Han tør dog ikke håbe på, at virksomheder som restauranter bliver blandt de første, der får lov at åbne op.
- Det giver måske ikke så meget mening, hvis det kommer til at foregå med afstandsbegrænsning, siger Nickolai Bruun.