Mangel på faglærte rammer Esben: - Jeg kunne godt bruge en kollega

En ny undersøgelse viser, at hver femte virksomhed i landet mangler faglærte medarbejdere. Det mener Dansk Industri kan blive et stort problem fremadrettet.

Kvalificerede medarbejdere hænger ikke på træerne for de østjyske virksomheder.

Hos Kamstrup i Skanderborg er der fuld gang i produktionen af måleudstyr efter corona, men de mangler desperat faglært arbejdskraft.

- Det betyder, at de medarbejdere, der er her, selvfølgelig skal arbejde for de mennesker, der ikke er her. Så vi har lidt mere travlt, siger Anja Borg, der er er tillidsrepræsentant hos Kamstrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Anja Borg og hendes kollegaer kan mærke, at de mangler medarbejdere.
Anja Borg og hendes kollegaer kan mærke, at de mangler medarbejdere. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Lige nu er de har 260 ansatte i produktionen hos Kamstrup, og de leder løbende efter flere.

- Vi får rigtig mange ansøgninger, men de har bare ikke de kompetencer, vi skal bruge, siger Anja Borg.

Den manglende arbejdskraft går ud over medarbejdere som Esben Munk, der er produktionstekniker hos Kamstrup.

- Jeg har ikke rigtig nogen at gå at sparre med, så jeg prøver at skrive så meget ned som muligt. Det tager også tid, så jeg kunne godt bruge en kollega, siger han.

Voldsomt problem fremadrettet

Kamstrup er langt fra de eneste, der oplever, at det kan være udfordrende at finde de rette medarbejdere.

En rundspørge blandt Dansk Industris medlemmer viser nemlig, at knap hver tredje af deres virksomheder i Østjylland forgæves har forsøgt at besætte stillinger.

Problemet er størst i Skanderborg, hvor knap hver anden ud af fem virksomheder har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

- Det er et voldsomt problem fremadrettet. Det er et stort problem nu, men det bliver værre om 5 år, siger Michael Ancher, formand for Dansk Industri Byg Østjylland.

Michael Ancher mener, problemet bliver større, hvis ikke der bliver gjort noget.
Michael Ancher mener, problemet bliver større, hvis ikke der bliver gjort noget. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Rundspørgen bliver bakket op af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viser, at hver femte virksomhed i Østjylland ikke har kunnet finde egnede medarbejdere.

- De ting, der er gjort før i tiden, er ikke gode nok, og derfor skal vi også gøre mere. Regeringen har også gjort noget her det seneste års tid, men det er vigtigt at have denne debat, siger Leif Lahn Jensen, gruppeformand for Socialdemokratiet.

Der er brug for nye tiltag

Hos Kamstrup i Skanderborg, er de ikke i tvivl om, hvad der skal til for at tiltrække nye kollegaer.

- Der skal noget mere information ud om, hvad man laver på de danske virksomheder i industrien, siger Anja Borg, tillidsrepræsentant hos Kamstrup.

quote - Vi skal sikre at de mennesker der gerne vil, de også kan få en plads.

Leif Lahn Jensen

Ifølge Dansk Industri er det netop den vej, man bør gå for at komme problemet til livs.

- Folkeskoler skal med helt fra 0. klasse og opefter og se hvad vil det sige at komme ud på et arbejdsmarked, hvor man ikke skal sidde bag et skrivebord og være produktiv med dine hænder, siger Michael Ancher, formand for Dansk Industri Byg Østjylland.

Flere praktikpladser er vejen frem

Udover at informere om erhvervsuddannelserne tidligere i de danske uddannelsesforløb, mener formanden for DI også, at regeringen bør se på at lempe reglerne for udenlandsk arbejdskraft.

- Virksomhederne i Østjylland og især i landkommunerne bør overveje mulighederne for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, for allerede nu er manglen på medarbejdere stor. Ellers vil problemerne med at tiltrække medarbejdere blive værre og værre i de kommende år, og det vil gå ud over væksten og velfærden i vores område, siger Michael Ancher.

Men det mener Leif Lahn Jensen ikke er den rette vej frem.

- Jeg køber ikke den reaktion med, at vi skal åbne op for udenlandsk arbejdskraft og så er alt godt. Det er det ikke, for så går der stadigvæk 50.000 danske unge uden et arbejde eller en uddannelse, siger han.

Leif Lahn Jensen håber at flere praktikpladser hjælpe på den fremtidige mængde af arbejdskraft.
Leif Lahn Jensen håber at flere praktikpladser hjælpe på den fremtidige mængde af arbejdskraft. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Han mener i stedet, at de mange unge ledige kunne få en erhvervsuddannelse, for så på sigt at få et arbejde.

- Der er mange virksomheder der gør det rigtig godt i forhold til praktikpladser, der er også mange der gerne må komme lidt op i gear. Nogle af dem kunne jo også have været oppe i gear for lang tid siden, siger han.

En trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter skal blandt andet sikre, at der kommer flere praktik- og lærepladser til dem under uddannelse på en erhvervsuddannelse. Det mener Leif Lahn Jensen er vejen frem.

- Vi skal sikre at de mennesker der gerne vil, de også kan få en plads, siger Leif Lahn Jensen.

VIDEO: Se TV-indslaget om mangel på faglært arbejdskraft her.