Livet i ghettoen er bedre end sit rygte

Beboere i udsatte boligområder og ghettoer føler sig trygge, viser undersøgelse blandt 10.000 beboere.

Gellerupparken i Aarhus er en af de områder i Østjylland, der er på ghettolisten. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

Overfald, bilafbrændinger og skræmte ældre, der knap tør forlade deres lejlighed.

Dårlige nyheder fra ghettoer og udsatte boligområder er der mange af, men virkeligheden for dem, der bor der, kan være anderledes positiv.

Læs også Ole vil starte en ny bokseklub – skal holde unge væk fra kriminalitet

Syv ud af ti beboere føler sig trygge, viser en undersøgelse foretaget af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

I Østjylland er der tre boligområder, som er på ghettolisten.

Det er lidt færre end i resten af befolkningen, men alligevel overraskende mange, siger chefanalytiker Gunvor Christensen.

- På trods af de udfordringer, som vi ved, at der er i de udsatte boligområder, så er langt de fleste beboere trygge. De er tilfredse med der, hvor de bor, og føler sig trygge.

01:54

VIDEO: Beboere og boligforeningen i Sundparken i Horsens stemmer nu dørklokker for at give et retvisende billede af uddannelsesniveauet og på den måde øge chancen for at komme af ghettolisten. Indslaget er fra den 17. oktober.

Luk video

Det er første gang, at der i Danmark er lavet så stor en undersøgelse af tryghed og trivsel i ghettoer og udsatte boligområder. Flere end 10.000 beboere i 400 boligafdelinger over hele landet medvirker.

Mest trygge er børnefamilier, beboere med ikkevestlig baggrund og måske mere overraskende de ældste beboere.

Læs også Borgere tager sagen i egen hånd – vil ikke stemples som ghetto

- De fleste ældre er trygge og trives, og de er engagerede i fællesskaber, har tillid til offentlige myndigheder og er tilfredse med deres boligområde, siger Gunvor Christensen.

Undersøgelsen er lavet for Landsbyggefonden, som siden 2015 har uddelt 870 millioner kroner til de udsatte boligområder. Beløbet stammer fra en boligaftale indgået af et flertal i Folketinget i 2014.

01:43

VIDEO: Svend-Aage Bang Pedersen bor i et uroplaget område i Silkeborg, hvor der den seneste tid har været massevis af påsatte containerbrande. Området er også på ghetto-listen, alligevel føler Svend-Aage sig tryg i området.

Luk video