Her forsvinder kattene på mystisk vis
Historien om de forsvundne katte - Kattestrofen
Der forsvinder katte i stor stil i en lang række byer. Ingen ved, hvad der sker med dem - og politiet registrerer ikke, hvor mange der bliver meldt savnet. Menneskets næstbedste ven deler vandene. Jeg har sat mig for at følge i sporet på de forsvundne katte.
”Jeg vil lige prøve kort at fortælle om kattene, der forsvinder i Råby, en lille by med et smukt gadekær.”
Dette er den første linje i en mail fra en person, der hedder Jannie Hansen.
Jeg kender ikke Jannie Hansen, og jeg har aldrig hørt om den lille by, der ligger nord for Randers.
Men hun har brug for hjælp. Hun skriver, fordi der forsvinder katte i den ellers så fredelige lille by. Det er en ren kattestrofe.
Jeg hedder Sofus Sten Hansen og er journalist hos TV2 ØSTJYLLAND.
”Randers Politi er underrettet - for jeg synes, det er dyremishandling af VÆRSTE skuffe”
Jannie Hansen slutter mailen:
”Men vil du hjælpe mig med at undersøge, hvad der sker!!? Ringer mandag.”
Først tænker jeg nej. Min første tanke er, at de vel er blevet kørt ned. Men der er alligevel noget ved historien, som har gjort mig nysgerrig.
Inden jeg snakker med Jannie Hansen og begiver mig mod Råby - så vil jeg finde ud af, om Jannie Hansens forsvundne katte er de eneste – om det overhovedet er et problem? Jeg ringer til Kattens Værn – hvem ellers?
Therese Wilbert er direktør i Kattens Værn, og hun fortæller, at der forsvinder katte mange steder i hele Danmark. De ved hverken, hvordan eller hvorfor, men det er i et sådan omfang, at kattene ikke ”bare” kan være blevet kørt ned, som hun siger.
Katte forsvinder flere steder
På internettet og på Facebook finder jeg flere historier om forsvundne katte. I Horsens oplevede en række katteejere for et par år siden det samme som Jannie Hansen.
Birgitte Lythjen Nielsen har boet på Dalagervej i Horsens i 22 år sammen med sin mand og to børn.
- I løbet af et års tid forsvandt 20 katte her i kvarteret, fortæller hun.
Selv mistede hun to af deres tre hankatte. Pedersen og Madsen.
- Vi har snakket om det her på vejen, og vi undrer os over, at ingen af kattene er blevet fundet på den ene eller anden måde, fortæller Birgitte Lythjen Nielsen.
Børnene og deres kammerater ledte rundt i kvarteret. De tog også rundt i bil for at lede og for at se, om kattene var blevet kørt ned. Men de fandt ingen.
- Naboen fandt en død kat i sin hæk. Den var ikke kørt ned, men havde fråde om munden. Der snakkede vi om, at det kunne være rottegift, siger Birgitte Lythjen Nielsen.
I kvarteret blev der snakket om, hvem der kunne stå bag kattenes forsvinden. Men beboerne havde ingen beviser, og heldigvis stoppede det, og katteejerne kunne igen leve i fred og ro.
- Hvis bare man kunne få fat i sådan en satan. Jeg er godt klar over, at vi ikke alle behøver at kunne lide katte, men man behøver ikke at gøre sådan noget. Der sidder mange børn rundt omkring og mangler deres kæledyr, siger Birgitte Lythjen Nielsen.
I Kjellerup forsvandt der også katte i løbet af et par måneder tilbage i 2012. Her tog Midt- og Vestjyllands Politi og den lokale landbetjent det meget alvorligt.
I dag fortæller Midt- og Vestjyllands Politi, at kattemysteriet i Kjellerup blev opklaret. Deres efterforskning viste, at det var ræven, der havde taget kattene.
Katte pint og skudt med hagl
I Råby er Jannie Hansen desperat for at få hjælp. Hun ringer flere gange til mig, og vi aftaler, at jeg skal komme forbi og besøge hende. Hun har en del bud på, hvem det er, der gør kattene fortræd. Men ingen beviser.
Hun er ikke den eneste, der har mistet katte i området. Det samme har den lokale smed og en række andre. Vi aftaler, at jeg skal komme op til hende om et par dage.
I vores arkiver finder jeg flere historier om katte, der er forsvundet og sågar mishandlet.
I 2012 blev katten Minigolf fra Brændstrup overhældt med maling og terpentin. Og katten Marley blev skudt med hagl i 2013.
- Det er forkasteligt. Sådan gør vi ikke i Danmark, fortalte Marleys ejer, Tim Munslow, dengang.
I februar i år fandt familien Obel fra Lystrup deres kat Skak blødende på gulvet. Den var også blevet skudt med hagl og måtte aflives.
- Man skyder da ikke et dyr. Og slet ikke en kat, sagde Brian Hørup Obel.
For fem år siden forsvandt omkring 35 katte i det nordlige Aarhus. Her blev mysteriet opklaret, da politiet fandt frem til en mand, som havde pint og begravet kattene i sin baghave.
Pernille Hjort bor stadig i kvarteret, og hun husker det tydeligt, selv om det skete tilbage i 2013.
- Jeg synes ikke, at det var rart. Jeg tænkte også på alle de familier og børn, der manglede deres kæledyr.
Pernille Hjort kan i dag godt forstå, at der er nogle, der kan have det svært med katte og deres efterladenskaber. Men hun har tilbudt at komme og samle lortene op, hvis det er et problem for folk. Men at blive så irriteret på katte, at man dræber dem - det forstår hun ikke.
- Jeg kan ikke forstå, at der er nogen, der kan finde på at gøre dyr fortræd, siger Pernille Hjort.
I Danmark findes der kun en hundelov - ikke en lov om katte. Selv om der ifølge Danmarks Statistik er 370.000 familier i Danmark, der har én eller flere katte.
Når katten bliver lukket ud, strejfer den rundt. Naboer bliver sure over kattelort i bedene eller over kattepis i sandkassen.
Ifølge loven om mark- og vejfred, så er det kattejerens pligt at holde katten på egen matrikel. Men på grund af kattens natur kan det være svært at håndhæve. Og når katteejere kritiseres for deres strejfende katte, lyder modargumentet ofte 'til gengæld fanger de jo mus og rotter til gavn for os alle'.
I 2011 fik Finn Christensen fra Hammel nok. Han var træt af, at områdets katte besørgede i hans have. Derfor indrykkede han en annonce i avisen med en advarsel til katte- og katteejere.
Jeg har prøvet at få kontakt til Finn Christensen for at høre, om han nogensinde gjorde alvor af sin truende avisannonce. Men det ser ud til, at han muligvis er flyttet.
I flere år har Dansk Folkeparti med Karina Due i spidsen kæmpet for, at katte får deres egen lov. Det er ikke kun for at beskytte kattene, men også for, at katteejere får et større ansvar.
- Det er jo også et problem, at man som katteejer kan gøre næsten, hvad man vil. Der er ikke rigtig noget, der bliver håndhævet, siger dyrevelfærdsorfører Karina Due fra Dansk Folkeparti.
Hun tager stærkt afstand fra den selvjustits, nogen griber til, når de vælger at gøre kattene fortræd. Karina Due tror, at en lov vil ændre på det.
- Hvis der er en kattelov, er man nødt til at efterleve den ved at gå ind og sørge for, at alle katte skal være mærket og registreret, så man derved altid kan finde ejeren, fortæller Karina Due.
Men hidtil har hun forgæves kæmpet for en kattelov, da der ikke er et flertal for forslaget i Folketinget. Men hun tror på, at det vil lykkes.
- Det er et spørgsmål om tid. Ligesom med al andet dyrevelfærd, så skal det modnes i folks bevidsthed, og så kommer det lige så stille hen ad vejen. Jeg er så også realistisk nok til at vide, at kattene er det mindste dyr, vi kommer igennem med.
Karina Due vil også have et dyrepoliti, der kan håndhæve loven, når det gælder katte og andre dyr. Om det bliver en realitet, det må tiden vise.
Der er nu gået flere uger siden, at jeg første gang talte med Jannie Hansen. Og nu skal jeg endelig derhen.
I Råby Sogn bor der 459 indbyggere. Og Jannie Hansen havde ret, da hun skrev, at byen har et smukt gadekær.
Jannie Hansen er en rigtig kattemor. Hun har sine egne to katte, og ser hun en kat på sin vej gennem byen, som ser sulten ud, så kan hun ikke lade være med at fodre den.
Hun har boet i byen i tre år og betegner sig selv som byens heks. Fordi hun er så glad for dyr, er der andre, der synes, at hun er tosset, mener hun.
For et stykke tid siden mistede hun kattene Vitte og Bettemis. Hun græd i flere dage. Heldigvis har hun stadig vildkatten Jønke, og så har hun lige fået en lille ny killing, som hun har døbt Macy Gray.
Jannie Hansen er ikke den eneste, som oplever, at der er katte, som forsvinder i Råby.
Birger Jørgensen er byens smed. Han har selv mistet to katte. Og der er også andre, siger Jannie Hansen.
Vildkatte i Danmark er et stort problem
Christian Poulsen er katteinspektør fra Kattens Værn. Han dækker det meste af Nordjylland, men kører også rundt i dele af Østjylland, når der er brug for det.
- Jeg fanger cirka 700 katte om året, siger Christian Poulsen.
Jeg møder ham en tidlig morgen ved tankstationen i Rodskov på Djursland. Han skal en tur til Grenaa for at fange en vildkat, som har fået killinger.
- Når vildkattene ikke kan klare sig selv, begynder de at komme ved folks parcelhuse og boligforeninger, og hvor der ellers er mad, siger Christian Poulsen.
I Kattens Værn råder de folk til at fodre de vilde katte, da det er mest humant. Men hvis de bliver et problem, så kan man ringe til dem.
I Grenaa går det hurtigt, når først Christian Poulsen har sagt goddag og fyldt fælden med klæbrigt kattemad.
Den vilde kat går ind i buret, som klapper sammen, og så er den fanget. Endnu en fælde bliver sat op tæt ved - så vildkattens killinger også kan blive indfanget.
- Er det en tamkat, bliver den kørt på internat. Er den herreløs og vild, og folk ikke vil have den genudsat - det vil sige steriliseret - har vi kun én måde, og det er at sige slut for katten, desværre, fortæller Christian Poulsen.
Det kan virke voldsomt, men der er mange vildkatte i den danske natur, som formerer sig hurtigt, og som har svært ved at overleve på egen hånd. Ifølge Christian Poulsen er der omkring 4-500.000 vildkatte i Danmark.
Katte påvirker også dyrelivet i naturen. Det mener blandt andre zoolog Morten Vissing og Danmarks Jægerforbund.
Det er ikke kun de vilde katte, som Christian Poulsen bliver kaldt ud for at fange. Det sker også, at folk ringer, og når han så kommer derud, viser det sig, at det er naboens kat, de vil have indfanget.
- Ja, det sker faktisk en del gange. Hvis folk har problemer med naboens kat, så ringer de til os og håber, at vi kan komme og fjerne problemet, siger Christian Poulsen.
- Vi kan jo ikke tage naboens kat. Det er jo tyveri ved højlys dag. Så vi pakker sammen igen og kører lige så stille væk.
Han tror ikke på, at de forsvundne katte bliver kørt ned - ikke i det omfang der er tale om her. Christian Poulsen mener, at der må sidde nogen med en rigtig dårlig samvittighed. Men han forstår godt, at katte kan skabe problemer for nogle.
Han har et par råd til, hvordan man kan komme problemerne til livs, så det ikke ender ud i, at katte bliver skudt eller lignende - noget som i den grad er ulovligt.
- Folk kan have svært ved at holde katte på egen matrikel, men der er flere muligheder. Du kan have dem i snor, sels om det måske ikke er den mest optimale løsning. Den næste er, at du kan bygge et katte-voliere. Så er der måske nogen, der spørger, om det ikke er at gøre lidt meget ud af det? Men det er det ikke, hvis naboen ikke vil have katte ind på deres grund, så er det deres pligt, siger Christian Poulsen.
Han kører videre til næste opgave. Først senere på dagen kommer han tilbage for at tjekke fælden til vildkattens kattekillinger.
Ikke første gang der forsvinder katte i Råby
I Råby går jeg på jagt efter katte og eventuelle kattemordere. Overfor det smukke gadekær møder jeg Jens Agner, som står med en lille forpjusket killing.
Han har et hav af katte, som skal holde mus og rotter væk fra gården. Han har godt hørt om, at der er flere, der har mistet katte. Han fortæller, at de oplevede præcis det samme for en række år tilbage.
- Vi havde nogle store katte, som også forsvandt. I starten anede vi ikke, hvad der foregik, men det kunne ikke passe, at de bare forsvandt.
Dengang fandt de ud af, hvem der stod bag.
- Det var nogen, der fangede dem i en fælde og så aflivede dem, siger Jens Agner.
Han havde en mistanke til, hvem det kunne være, og han fandt frem til kattefælden.
- Der lå noget foder, noget andebryst, i fælden. Så kørte vi den over med en traktor, og så stoppede det, siger Jens Agner.
Han tror, at det er det samme, der foregår lige nu i den ande ende af byen.
- Det er noget svineri. Jeg tror, at det er det samme igen. Nogen fanger dem og afliver dem, fordi de ikke kan tåle katte. Det er fordi, de ikke ved, hvad katten gør. Den holder mus og rotter væk - også fra deres boliger, forklarer Jens Agner.
Det virker nytteløst, men alligevel går jeg rundt i byen og spørger - om folk ved, hvem der står bag kattenes forsvinden? Ingen vil indrømme noget. Flere bryder sig ikke om kattene, men enten så holder hunden dem væk, eller også sørger de for at lukke af, så kattene ikke kommer ind til dem, fortæller de. De hverken fanger kattene eller slår dem ihjel.
Nogle af dem har et tip til, hvem de mener kan stå bag kattenes forsvinden. Jeg beslutter mig for at banke på. Det kan der jo ikke ske noget ved, tænker jeg.
Døren åbnes næsten med det samme. I døråbningen står en dame. Hun ligner ikke en kattemorder, og hun fortæller beredvilligt, at katte tidligere har været et problem for hende - fordi de kravlede ind i huset på møbler og på deres grund. Men nu har de fået spærret af, så de ikke kan komme ind, så hun ser ingen katte længere.
Hun har også hørt om de forsvundne katte, men aner ikke, hvem der kan stå bag. Vi siger pænt farvel til hinanden. Og så står jeg der. På en gade i en lille by med et pænt gadekær nord for Randers. Hvor kattene forsvinder. Men ingen ved hvorfor.
Endnu.
Hvis du vil være med til at opklare mysteriet om kattenes forsvinden, så er du meget velkommen til at skrive til TV2 ØSTJYLLAND på mailadressen redaktion@tv2oj.dk
Tekst & tilrettelæggelse: Sofus Sten Hansen, december 2017
Redaktør:Jamilla Sophie Alvi