Flere ældre tager imod influenzavaccine - men ikke mange nok

Overlæge taler for influenzavaccine af flere årsager.

02:19

74-årige Henny Mikkelsen har markante meninger om medicinalindustrien og skal ikke nyde noget af en influenzavaccine.

- At blive ældre er ikke ensbetydende med, at man bliver svagelig, hvis man holder sig i gang. 

Ordene tilhører 74-årige Henny Mikkelsen fra Højbjerg, og hun holder sit immunforsvar stærkt ved at spise sund mad, dyrke motion og tage kosttilskud.

Af samme grund mener hun ikke, der er nogen grund til at tage imod tilbuddet om en gratis influenzavaccine.  

Langt endnu

Antallet af ældre, der bliver vaccineret imod helt almindelig influenza, er stigende i Region Midtjylland. Men det er, ifølge myndighederne, stadig for få, der tager imod det lille prik i armen.

En opgørelse fra regionen viser, at 53,2 procent af ældre over 65 år fik vaccinen i sæsonen 2019/2020, og det er godt stykke fra de 75 procent, som er det mål, som WHO arbejder for. 

Bivirkningerne ved influenzavaccinen er få. Oftest er det rødme, hvor man bliver stukket, og eventuelt lidt feber. 

Tallene gør hverken fra eller til for Henny Mikkelsen. 

- Jeg mener, at fokus skal være på sundhed og et sundt immumforsvar. Hvis man holder sig gang og sund og frisk, får de kosttilskud, der skal til, hvad i alverden skal man så med vacciner, siger hun.

Hun anerkender dog, at det kan være en god idé at tage imod vaccinetilbuddet, hvis man eksempelvis lider af en kronisk sygdom. 

Læs også Mild influenzasæson giver mere plads til corona-patienter

Læse: Hvis ikke for dig - så for andre

Influenzavaccinen kan betegnes som en snydeinfluenza, der forbereder kroppen på den rigtige influenza. 

Ifølge ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, er der flere gode grund til at sige ja tak til vaccinen.  

- Vi ved, at immunsystemet får det værre og værre med alderen, så det, at man kommer op i årene, er en god grund til at få vaccinen, selvom man føler sig sund og rask, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Speciallæge: Fitnesscentre er oplagt miljø for superspredere

Hvis man ikke er interesseret i at passe på sig selv, kan man tage influenzavaccinen for at passe på andre, lyder det. 

- Det, at man får vaccinen, gør, at der ikke er så stor risiko for, at man har virus inde i svælget og dermed kan give det videre. Man beskytter og tager hensyn til nogle af de svage, hvis man får vaccinen, selvom man er sund og rask, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

Bivirkningerne ved influenzavaccinen er ifølge Lars Østergaard meget få. Oftest er det rødme, hvor man bliver stukket, og eventuelt lidt feber.