Færre taget for spritkørsel i årets første julerazziaer

I årets første weekend med julerazziaer snuppede politiet halvt så mange spritbilister som for et år siden. Travlhed som følge af skyderier i København kan spille en rolle, men måske også bedre adfærd, håber politiets pressetalsmand.

Lidt tilfreds. 

Sådan har Christian Berthelsen, politiassistent og pressetalsmand for Rigspolitiets nationale færdselscenter, det, efter landets politikredse i weekenden har gennemført julemånedens første weekend med spritkontroller.

quote Jeg håber også, at de lavere tal betyder, at flere har forstået budskabet i år

Christian Berthelsen, pressetalsmand for Rigspolitiets nationale færdselscenter

En opgørelse søndag middag viser nemlig, at omkring halvt så mange er blevet taget med sprit i blodet i år set i forhold til samme weekend sidste år.

Fra 97 til 50

I alt har politikredsene sigtet 50 spirituspåvirkede bilister fra fredag til søndag middag. 

De 39 er taget på hjul, altså i kontroller, mens 11 er snuppet efter at have været involveret i færdselsuheld.

- Sammenligner vi med første weekend sidste år, er det stort set en halvering. Sidste år tog vi alene uden færdselsuheld 71 bilister i den første weekend og med uheld 97, siger Christian Berthelsen.

Af de 50 er i alt seks blevet snuppet af Østjyllands og Sydøstjyllands Politi. Den ene efter uheld og de andre i politiets kontroller.

Samtidig er fem bilister blevet taget af de to politikredse med narko i blodet. På landsplan har weekenden givet 51 sigtelser til narkobilister.

Travlhed giver færre hænder

Christian Berthelsen peger på flere faktorer, som kan være årsag til, at færre er snuppet med spiritus i blodet. 

Et godt stykke hen ad vejen handler det om, hvor mange ressourcer politikredsene kan sætte ind, og nogle politikredse har haft ekstraordinært travlt denne weekend.

- Det skyldes til dels, at nogle politikredse har været ophængt af andre opgaver, men jeg håber også, at de lavere tal betyder, at flere har forstået budskabet i år, siger Christian Berthelsen.

Med andre opgaver henviser han til, at flere politikredse i københavnsområdet op til og i weekenden har måttet sætte mandskab af til tre skyderier på tre dage.

Helt uden spirituskontrol er københavnerne dog ikke, for Christian Berthelsen kan i weekendens tal se, at de københavnske kollegaer har gennemført spirituskontroller.

Også narkobilister snuppet

Foruden spritbilisterne har politikredsene også taget 51 bilister for at køre narkokørsel. Heraf er de fem snuppet af Østjyllands Politi.

Julespritkontrollerne fortsætter de kommende uger til og med den 26. december.

- Vi kører primært kontrollerne i weekenden fra fredag til søndag middag, men vi kører dem også i hverdagene, understreger Christian Berthelsen.

I 2020 blev der i december måneds julespirituskontroller samlet sigtet 432 bilister for spirituskørsel samt 784 for kørsel påvirket af narko eller medicin.

Der blev desuden registreret 143 trafikulykker, hvor spiritus kan have været medvirkende årsag samt 25 trafikulykker, hvor narkotika eller medicin mistænkes at spille en rolle, oplyser Rigspolitiet.