Få flere hundrede tusinde til lokal købmandsbutik
En ny aftale sikrer 18 millioner kroner til etablering af borgerdrevne dagligvarebutikker i landdistrikterne.
Der er godt nyt til alle, der bor langt væk fra de store byer og savner en købmandsbutik i lokalområdet.
For regeringen har netop indgået en aftale, der øremærker 18 millioner kroner til etablering af borgerdrevne dagligvarebutikker i landdistrikterne.
En borgerdreven dagligvarebutik vil sige, at borgerne i byen selv samler penge ind til projektet, eksempelvis gennem et anpartsselskab. Derefter vil de modtage et tilsvarende beløb fra staten.
Ifølge Brian Videbæk, der er direktør for ejendomsudvikling i fødevarekoncernen Dagrofa, som står for at facilitere de borgerdrevne butikker, er det en pulje med store perspektiver.
- Det kan være med til at sætte turbo på etablering af endnu flere dagligvarebutikker ude i de mindre bysamfund, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
De 18 millioner kroner vil blive fordelt over tre år, hvor hvert projekt maksimalt kan modtage 600.000 kroner årligt. Det vil altså sige, at minimum ti projekter vil kunne få del i puljen, hvis alle får det maksimale. Hvis tilskudsbeløbene er mindre, kan flere få del i puljen.
Dagrofa-direktøren understreger, at det er muligt for byer med et indbyggertal på helt ned til 300 at få en borgerbutik til at køre, hvis der eksempelvis er et sommerhusområde eller en trafikeret vej i nærheden.
Succes på Djursland
I byen Balle på Djursland driver Karina Rohde butikken Min Købmand. Byen er med sine omkring 500 indbyggere én af de mindre byer, der har fået hjælp til at holde liv i butikken.
Og ifølge Karina Rohde går forretningen strålende i den lille østjyske by. Hun understreger samtidigt, at der ikke er stor forskel på prisniveauet i hendes lille supermarked og de større supermarkeder.
- Selvfølgelig er der nogle punkter, hvor vi er lidt dyrere end eksempelvis Kvickly og Føtex, da de har nogle andre muligheder for at købe store partier hjem, qua de har mere lagerplads., siger hun.
Til gengæld mener indehaveren af Min Købmand i Balle, at den lille butik kan dække langt størstedelen af de julevarer, som borgerne efterspørger.
- Vi har juleslik, nødder og juleøl. Men lys og servietter, skulle vi have bestilt i foråret, og da vidste vi ikke, hvad der skulle ske med butikken her, siger Karina Rohde.
Ifølge direktøren for ejendomsudvikling, Brian Videbæk, er det vigtigt, at man som det første får indkaldt til et borgermøde, hvis man ønsker at oprette en borgerbutik. Her skal man sikre sig en bred opbakning fra hele byen, hvorefter der skal samles penge ind til at købe eller bygge en ejendom, der skal huse købmandsbutikken.
- Det vigtigste er opbakning. Vi kan se i de projekter, der er gennemført, at borgerne bliver mellem 25 og 60 procent mere loyale. Der kommer ikke flere kunder, men de putter noget mere i kurven, siger Brian Videbæk.