Advarer mod trojanske SMS'er

Får man en mistænkelig sms med et link til en hjemmeside, bør man ikke trykke på linket, lyder opfordringen.

Hvis man modtager en mistænkelig sms med et link til en hjemmeside, så kan der i øjeblikket være særlig grund til at være opmærksom.

Danske mobiltelefoner er i disse dage nemlig udsat for en bølge af sms'er, der bedst kan beskrives som forsøg på trojanske angreb.

Sådan lyder advarslen fra Teleindustrien, brancheforening for teleselskaberne.

Farligt link

Svindlen kan ske, ved at der bliver sendt sms'er til mobilejere, som får at vide, at de har fået en ny telefonsvarer og bliver bedt om at klikke på et link for at få adgang til den.

Ved at klikke på linket ledes modtagerne hen til en hjemmeside, hvor de enten bliver bedt om at indtaste personlige oplysninger eller kreditkortoplysninger, eller hvor de opfordres til at downloade en app.

Det er ikke farligt at modtage sms'en. Men klikker man på linket og installerer app'en, bliver det muligt for it-kriminelle for eksempel at foretage opkald til udlandet og sende lignende falske sms'er videre til andre fra ens telefon.

I værste fald lægger app'en spyware på ens telefon, så privat indhold og koder kan aflæses og misbruges.

quote Man skal simpelthen holde sig fra linket.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Man skal ikke at trykke på linket i SMS'en, fortæller Jakob Willer.
Man skal ikke at trykke på linket i SMS'en, fortæller Jakob Willer.

Ingen telefoner går fri

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, anbefaler, at man ikke trykker på et link i en modtaget sms, hvis man er bare det mindste i tvivl.

- Man skal simpelthen holde sig fra linket. Man kan også kontakte den afsender, som sms’en tilsyneladende kommer fra for at høre, om det kan være rigtigt, at man har modtaget en sms.

- Og så skal man i det hele taget holde sig til at hente apps fra de steder, hvor man normalt gør det, eksempelvis App Store og på Play, hvor man kan have større tillid til det, siger Jakob Willer.

Ifølge Teleindustrien er det både Android-telefoner og iPhones, der bliver udsat for de falske sms'er.