Åbent eller lukket? Disse østjyske attraktioner åbner snart

Genåbningen af Danmark er så småt i gang, og flere østjyske attraktioner slår snart dørene op igen. Få det østjyske overblik her.

For de østjyske attraktioner er der masser af udfordringer for tiden. Selv for de, der må holde åbnet for myndighederne, medfører risikoen for corona-smitte, at tingene må gribes an på en ny måde. Pressefotos: Den Gamle By, Djurs Sommerland, Kattegatcenteret, ARoS, Randers Regnskov og Ree Park.

Efter regeringens forsigtige udmelding tirsdag om et forventet forsamlingsforbud på 500 personer hen over sommeren, melder flere østjyske attraktioner sig klar til at åbne.

Faktisk åbner flere af attraktionerne allerede lørdag i denne uge. Det er særligt zoologiske haver, der er klar, men dog må aflyse dyrefodringer, fordi de kan samle for store klynger af mennesker.

Alt imens venter andre østjyske attraktioner på ubestemt tid på at få lov til at åbne af myndighederne. Det gælder for eksempel Musikhuset Aarhus og Gl. Estrup.

Her får du et overblik over åbningsdatoerne og svar på, hvordan COVID-19 kan have betydning for dit besøg:

Munkholm Zoo - 25 april

Munkholm Zoo åbner allerede næste lørdag, men åbningen bliver med flere restriktioner for at mindske risiko for smittespredning.

- Vi har egentlig godt måtte have åbent hele perioden, men vi har alligevel holdt lukket, for det kan ikke nytte noget at åbne, når ikke der ikke er styr på smitten. Åbningen på lørdag bliver også med en masse restriktioner om afstand, spisning uden for cafeteriet og så videre, men det er der ikke noget at gøre ved, siger Benny Johansen, ejer af Munkholm Zoo.  

Ree Park - 25. april

Ree Park gør flere tiltag for at undgå klynger i parken.

- Vi skal selvfølgelig overholde restriktionerne. Derfor vil man ikke kunne købe mad eller spise i vores indendørs café, men kun fra udendørs salgssteder. Vores tog, Amerika Expressen, kommer ikke til at køre. Vores broer bliver lavet ensrettet. Og dyrefodringer kommer også til at være aflyst, for der appllerer man jo direkte til, at folk samler sig. Men i det store hele er der ikke store ændringer i oplevelsen, og der er masser af guider rundt i parken til at fortælle om dyrene, siger direktør, Jesper Stagegaard.

Skandinavisk Dyrepark - 8. maj

Dyrefodringer aflyses i Scandinavisk Dyrepark.

- Vi har tonsvis af plads her, og er en af de mindre parker i forhold til besøgstallet, så vi kan sagtens håndtere afstandsbegrænsningerne. Den markante ændring bliver, at vi ikke kommer til at afholde dyrefodringer endnu, for der risikerer vi, at folk står for tæt. Til gengæld kan man komme til at se tre nye brunbjørneunger på fire måneder, siger Frank Vigh-Larsen, direktør.

Kattegatcentret - Uge 20

Den første åbningsdag bliver mellem den 11. og 15. maj.

- Vi kommer nok til at dirigere gæsterne rundt i centeret i en ensretning, så de ikke støder ind i hinanden, men ellers vil oplevelsen stort set være den samme. Fiskene, hajerne og sælerne er i hvert fald de samme, og de glæder sig til at få nogle gæster at kigge på igen, siger Helle Hegelund Knudsen, direktør.

AQUA Akvarium & Dyrepark - Uvis dato

AQUA Akvarium & Dyrepark forventer at åbne i uge 20, hvis ikke myndighederne ændrer forudsætningerne.

- Ved åbningen kommer der til at være et hav af skilte, håndsprit og mere personale, der kan svare på spørgsmål. Og vi kommer ikke til at holde vores ellers populære fodringer. Men der er stadig meget at se, og jeg tør godt sige, at dyrene glæder sig. Lige nu ser vi forandring i adfærd hos dem. Specielt hos vores oddere, der plejer at følge gæsterne langs anlægget. De er mere nysgerrige nu og kigger langt efter gæster, siger Lisbeth Skovmand Høgh, leder af AQUA Akvarium & Dyrepark.

ARoS - Uvis dato

ARoS skal som andre museer fortsat holde lukket, men kan åbne dagen efter at have fået grønt lys myndighederne.

- På ARoS har vi 21.000 kvadratmeter. Af dem er over 13.000 kvadratmeter til rådighed for publikum, og vi er vant til at håndtere mange besøgende. Vores åbningstider er fra klokken 10 til klokken 21 på alle hverdage, så vi har gode muligheder for at fordele de besøgende på forsvarlig vis i løbet af dagen, siger Erlend Høyersten, direktør.

Aahus Teater - Uvis dato

Aarhus Teater afventer myndighedernes udmeldinger, inden teateret kan forberede, hvordan en åbning kan gribes an.

- Vi har aflyst alle forestillinger hele foråret, så den næste forestilling på programmet er 'Teaterkoncert C.V. Jørgensen' i midten af august. Men reelt ved vi ikke, hvornår vi kan åbne. Vi ved ikke, hvad må vi på scenen – altså hvordan laver man en kærlighedsscene i coronaens tid? Hvor mange må der være i salen? Og vil publikum overhovedet turde komme? Det er for mange ubekendte, til at vi kan træffe en beslutning om åbning. Men vi håber og er klar til at gå i gang med prøver allerede den 10. maj, hvis vi må, siger Morten Daugbjerg, kommunikationschef.

Gl. Estrup - Uvis dato

Museet skal fortsat holde lukket, men Gl. Estrup står klar til at åbne fra den ene dag til den anden.

- Vi planlægger, at folk kommer ind ét sted og ud ét andet sted, så der bliver ensretning i huset. Her er der også kæmpestort udeareal med park, urtehave og alt muligt, så vi vil satse massivt på udendørs tilbud, fortæller Britta Andersen, museumsdirektør.

Djurs Sommerland - 20. maj

Når Djurs Sommerland igen åbner dørene, vil sommerlandet ikke tillade flere gæster at komme ind, end det kan sikres, at der er minimum fire kvardratmeter pr. gæst.

- Vi er som udgangspunkt ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet. Så vi har rettet henvendelse til ministeriet om, hvilke retningslinjer vi skal arbejde under, og når det er afklaret, kan vi fortælle mere om, hvad vi kan gøre, siger Henrik B. Nielsen, direktør.

Musikhuset Aarhus - Uvis dato

Musikhuset Aarhus er som minimum lukket til den 10. maj.

- Med et forsamlingsforbud på 10 personer lige nu giver det ikke mening for os at åbne. Vi forholder os afventende, og så snart vi ved, hvad retningslinjerne bliver for fremtiden, vil vi udnytte pladsen i huset og i parken og finde nogle måder at afholde arrangementer. Men for nu bliver det ved takeaway-koncerter, hvor vi bringer musikken ud til aarhusianerne, siger Thomas Krogh Råhlin, presseansvarlig.

Den Gamle By - Uvis dato

Den Gamle By i Aarhus afventer, at myndighederne giver grønt lys, og vil kunne åbne få dage efter at have fået det.

- De indendørs rum, hvor det er for snævert til at holde afstand, vil vi lukke af. Og vi kommer til at være ekstra forsigtige her i foråret. Derudover vil der komme lidt plexiglas op hist og her. Det er selvfølgelig ikke historisk korrekt, men det er et kompromis vi må indgå, siger Thomas Bloch Ravn, museumdirektør.  

Tivoli Friheden - 16. maj

Tivoliet åbner lørdag den 16. maj, men præcist under hvilke forhold er uvist.

Tivoli Friheden oplyser på dets hjemmeside, at Fed Fredags-koncerterne ikke vil kunne afvikles som planlagt. Men ’der kan måske vise sig en lille mulighed for eventuelt at afvikle tre koncerter på fredage i september’.

Randers Regnskov: 11. maj

Randers Regnskov er omfattet af de samme regler som eksempelvis supermarkederne, når den åbner den 11. maj.

- Når vi åbner, må vi have én person på per fire kvardratmeter. Det har vi tænkt os at overholde, og vi er ved at se på, hvad der kan lade sig gøre. Lige nu higer vi bare efter hverdagen. Hjælpepakker til trods så trænger vi helt naturligt til at komme i gang med at tjene nogle penge, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold.