100 år gammel vaccine kan måske skåne ældre for corona

Ældre over 65 år vaccineres med tuberkulosevaccine. Vinteren vil vise, om stikket styrker immunforsvaret.

1900 ældre tilbydes at deltage i et projekt, der skal vise om en vaccination med calmette kan værne mod corona og andre infektioner. Foto: Niels Christian Vilmann - Ritzau Scanpix

Engang blev børn i Danmark calmette-vaccineret mod tuberkulose. Vaccinen blev givet i 1. eller 2. klasse, og mange husker såret og det efterfølgende ar på overarmen eller skulderen, som stikket efterlod.

Nu vender vaccinen med det officielle navn Bacillus Calmette-Guérin (BCG) tilbage, når 1900 borgere over 65 år fra onsdag tilbydes at deltage i et forskningsprojekt.

Læs også Flere corona-patienter overlever - og professor giver to lægemidler æren

Det skal vise, om den 100 år gamle vaccine i bedste fald kan forebygge sygdom som følge af smitte med coronavirus eller mildne symptomerne hos de, der skulle blive smittet.

Vaccine eller saltvand

Bag projektet er forskere fra Syddansk Universitet. Her siger læge og koordinator Anne Marie Rosendahl Madsen, at håbet er at kunne påvise, at de vaccinerede er mindre udsat for infektioner, herunder corona.

- Skulle de blive smittet, håber vi, at de bliver mindre syge, end de ellers ville være blevet. At færre bliver så syge, at de må indlægges og behandles på intensiv, siger Anne Marie Rosendahl Madsen.

Læs også Hel klasse sendt hjem: Lærer testet positiv for corona

Deltagerne vil ved lodtrækning blive delt i to grupper - den ene vaccineres med BCG, mens den anden får saltvand.

En vitaminindsprøjtning

Har vaccinen effekt, ser forskerne gerne, at den også gives til de deltagere, som i første omgang kun får saltvand.

Men også ældre andre steder i landet kan komme i betragtning.

- Får vi tilstrækkeligt gode resultater, ville det måske være relevant at tilbyde den til alle ældre. Men det er i sidste ende ikke vores beslutning, siger Anne Marie Rosendahl Madsen.

Læs også AGF om corona-kritik: - Klar fejl fra vores side

Coronavirusset har også fået en række hospitaler til at tilbyde ansatte at deltage i et lignende studie. 

- Vi ved, at calmette har nogle uspecifikke gavnlige effekter. Håbet er, at vaccinen giver immunforsvaret en vitaminindsprøjtning, så forløbet af en infektion, herunder smitte med corona, bliver mildere, siger Anne Ostenfeld.

Calmette-vaccinen undersøges også i andre lande. Senest har et græsk studie vist, at ældre over 65 år næsten halverede risikoen for at få infektioner i første år efter en calmettevaccination.

Læs også Populær café har købt mundbind - har et ansvar som resten af befolkningen

Ingen lande har dog indtil videre dokumenteret, at den beskytter specifikt mod coronasmitte.