Bestyrelsesmedlem vil diskutere forbud mod haveaffald
Et bestyrelsesmedlem i Renosyd vil fjerne borgernes mulighed for at indlevere grønt haveaffald på Renosyds genbrugspladser i Skanderborg og Odder Kommune. Formanden afviser, at det kommer på tale.
Opdateret: Artiklen er rettet, efter vi har været i kontakt med formanden for Renosyd, Kresten Bjerre. Han afviser, at Renosyd skal behandle et forslag om at forbyde folk at aflevere haveaffald på genbrugsstationen.
Hvad skal du gøre med dit haveaffald?
Hvis det står til Hans Hammann, der er bestyrelsesmedlem i Renosyd, så skal borgerne i Skanderborg og Odder Kommune fremover ikke længere have mulighed for at aflevere haveaffaldet på genbrugspladsen.
Derfor vil han have en diskussion i bestyrelsen om, hvorvidt man fortsat skal kunne aflevere sit haveaffald på genbrugsstationen.
- Jeg kan slet ikke se fornuften i at køre sit haveaffald derud, så det kan brændes for efterfølgende at blive kørt ud i haverne igen, siger Hans Hammann.
Det møder stor kritik fra Morten Møller, bestyrelsesmedlem i Renosyd og medlem af Skanderborg Byråd for Venstre.
- Jeg mener ikke, at der er fair over for brugerne. Man skal ikke pålægges noget, så man ikke kan komme af med sit haveaffald. Man har jo denne service i alle mulige andre kommuner, så hvorfor skulle vi ikke også have det? Det er sket med en bagtanke, siger Morten Møller.
- Man vil have, at folk holder det hjemme på egen matrikel, uanset hvilken størrelse have og hvor meget affald man har. Fru. Jensen har måske en stor hæk, som hun skal klippe to gange om året.
Også formanden i Renosyd, Kresten Bjerre, afviser, at det kan komme på tale at indføre et forbud.
- Vi er ikke i gang med at overveje det. Og vi kunne aldrig drømme om at lave sådan et forbud, siger Kresten Bjerre, som også er medlem af byrådet i Odder for Radikale Venstre.
Forkert rubrik
I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Renosyd ville forbyde haveaffald. Det er ikke korrekt, og vi har rettet i rubrikken. Derudover fremgik det, at Hans Hammann havde fremsat et forslag om sagen, der nu skulle drøftes i bestyrelsen. Formand Kresten Bjerre oplyser, at det ikke er korrekt - der er ikke lavet dagsorden for det kommende bestyrelsesmøde, og derfor er der ikke et forslag på dagsordenen, oplyser han.
Kvashegn ikke nok
I 2023 var havde Renosyd ifølge egen årsrapport 11.315 tons haveaffald.
Udover at beholde affaldet hjemme lægger Hans Hammann også op til, at man kan benytte de kvashegn, der er sat op i kommunerne. Et kvashegn er lavet af nogle stolper med omkring en halv meters afstand på tværs, som så bliver til et form for levende hegn.
Kvashegn er hjem for mange insekter, småfugle, svampe og dyr som pindsvin.
- Man kan sagtens bruge kvashegn; det har jeg intet imod. Det er på mange måder godt, men kvashegnene er bygget til at være et forsøg, som det er lige nu, for at se hvad disse projekter blive til ift. dyreliv og naturlig omdannelse af det grønne affald.
- Men de har kun en vis størrelse. De er ikke store nok, hvis al haveaffald skal derhen – vi skal bruge kæmpe arealer. Vi vil få problemer med skadedyr, der lever i sådan noget som det her. Hvis man kigger efter i kvashegnene, kan man nok allerede finde rotter. Skal vi ud i større mængder, ser jeg store problemer ved det, siger Morten Møller.
Miljømæssigt uforsvarligt
Helt anderledes ser Hans Hammann altså på det. Udover at være bestyrelsesmedlem i Renosyd er han også medlem af Odder Byråd for Venstre.
Han mener, det har store miljømæssige konsekvenser, at borgerne kan indlevere haveaffaldet.
Hans Hammann forklarer, at når haveaffald køres på genbrugsstationen, kører en gummiged det sammen, efterfølgende transporteres det til et sted, hvor det neddeles og kommer ud i store stakke.
Herefter brændes det sammen og køres tilbage på genbrugspladserne, hvor borgerne kan få gratis kompostjord og køre det hjem i haven.
- Det er miljømæssigt uforsvarligt. Trærødder skal være en undtagelse, for det kan man ikke bare kompostere, men græs og hækkeaffald skal man bare holde på egen grund, konstaterer han.
Har kørt eget forsøg
Han har de seneste år selv kørt et forsøg i sin egen have.
- Jeg har ikke en eneste gang kørt haveaffald væk. Man kan kompostere det ved at have en ordentlig kompostholder, og er den lukket, får man ikke skadedyr.
Men det er vel ikke alle, der har plads til sådan en?
- Arh, den fylder under en kvadratmeter. Det argument køber jeg ikke, siger Hans Hammann.
- Selvom man har et lille frimærke, har man også plads til en kompostbeholder. Hvis man ikke har plads til det, har man ikke meget haveaffald, og så kan man f.eks. smide det ind under hækken, når man klipper den.